Звездин понос и стрепња за сутра: Како преживјети након “класе 1996.”?!

Црвено-бели од тима који су у омладинској конкуренцији предводили Грујић, Јовић и Јовановић могли да инкасирају више од 15.000.000 евра. Међутим, има ли у Звездином магацину још тако скупоцене и талентоване робе?!

Фудбал 14.01.2016 | 23:20
Звездин понос и стрепња за сутра: Како преживјети након “класе 1996.”?!

Има томе више од три године, када је Горан Грујић, отац новог фудбалера Ливерпула Марка, редовне хроничаре збивања у Љутице Богдана “упозоравао” да Црвена звезда има велико благо у омладинској школи.
"Запамти шта ти кажем, у овој генерацији играча у којој игра мој Марко има пет дечака који ће Црвеној звезди да преполове дуг. Само ако буде било памети", говорио је Грујић сениор блиским људима.

Било је оних који су само одмахивали руком, можда и због туробног података да се као бижутерија на танком концу распала такође екстраталентована генерација играча рођених 1995. године. Међутим, испоставиће се да је Грујић сениор имао у себи пророчки њух, јер ће Црвена звезда на момцима рођеним 1996. и 1997. године приходовати око 15.000.000 евра. И то не рачунајући Предрага Рајковића који је као њихов "класић" стигао из Јагодине.

Елем, на Марку Грујићу Црвена звезда је зарадила 6.000.000 евра, већ је у доброј мери наплаћен и Лука Јовић, одбијен је Бордо који је за Вукашина Јовановића послао понуду од 2.500.000 милиона евра, чека се играчко васкрснуће Михаила Ристића, ту су и Филип Манојловић, Милош Стојановић, Душан Живковић...

"Парчање" те апострофиране "класе 1996" је тренутно Звездин највећи понос, али и разлог за највећу бригу. Јер велики број играча предвођених Грујићем више није у излогу, а питање је да ли у магацину има тако квалитетне и скупоцене робе да клуб настави с финансијским оздрављењем, слепо пратећи навијачко гесло како само у Звездиној деци лежи спас.

Уосталом, о Марку Грујићу и Луки Јовићу причало се много пре него што су добили шансу на великој сцени. Мегаломанска очекивања нису стављена пред нови контингент Звездиних клинаца (Аџић, Илић, Мијаиловић, Јовановић), а навијачи се једноставно прибојавају да они можда нису толики капацитет.
"Док нисам био у омладинској школи, често сам критиковао. Никада нисам рекао да се ништа не ради, али сам говорио да нема система. Играчи као што су Грујић, Јовановић или Јовић ће увек искочити, али ми, као клуб, морамо да се окренемо омладинској школи и одатле црпимо ресурсе. Само на тако клуб може да врати дугове", каже за МОЗЗАРТ Спорт директор омладинске школе Драган Младеновић.

Врхушка клуба, на челу с директором Звезданом Терзићем, гурнула је у ватру Звездину децу лета прошле године, можда и због финансијске лимитираности. Испоставило се да им је паучина у клупској каси одиграла огромну улогу. Отуда сада могу да кажу како Црвена звезда послује захваљујући свом раду и истанчаном осећају, јер поменутим момцима треба придодати и Предрага Рајковића продатог за 3.000.000 евра.

"Нисам против странаца у тиму, али шта би се догодило да је на месту Марка Грујића доведен играч из иностранства? Звезда не би ништа приходовала. А ранијих година смо имали такве случајеве када су странци просто гушили Звездину децу. Сада се то променило, јер гледамо да успоставимо систем, свакодневно сам на телефноској вези са Звезданом Терзићем и спортским директором Раосављевићем, који је наша спона са стручним штабом. Звезда мора да стане иза играча кога је направила. Јуче и данас је то Марко Грујић, сутра ће то бити Лука Аџић и Лука Илић", јасан је Младеновић.

Највише минута током јесени одиграо је Марко Грујић, иако је једини од генерације са пет звездица морао на каљење. Имао је и епизодну улогу на Мундијалиту на Новом Зеланду, али је његов случај најбољи пример колико је фудбалска судбина варљива. Његов трансфер је вреднији него збирна обештећења за протагонисте светског злата Гаћиновића, Бабића, Антонова, Гајића и Шапоњића... Тај трансфер у Ливерпул могао би да да крила Црвеној звезди, као и стоп приликом продаје Вукашина Јовановића. Да повећа цену играчима који су још у инкубатору.
"Знам да циљате на то да ли у омладинској школи има играча таквог квалитета који би могли да достигну Грујићеву, Вулетову или Јовићеву цену. Мој одговор је сасвим јасан – има. Ту су Лука Аџић и Илић, затим Јовељић, Михајловић, Ковач. А и сада вам тврдим да у генерацији 2001. годиште имамо пет ТОП фудбалера. Само то клуб мора да препозна, да успостави систем који је у повоју", додаје Младеновић.

КОЛИКО МОЖЕ ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ДА ЗАРАДИ ОД КЛАСЕ 1996.?

МАРКО ГРУЈИЋ: Продат Ливерпулу за 7.000.000 евра (клуб ће због позајмице да приходује 1.000.000 мање). Највећи трансфер у последњој деценији.

ЛУКА ЈОВИЋ: Звезда је Инвестиционом фонду Пинија Захавија продала 70 одсто економских права на суперталентованог нападача за 1.700.000 евра. Можда је било грешака у целом пројкету, али и поред проблематичних игара, Јовић је и даље играч на цени. Практично је једном ногом у Бенфики, а очекује се да Црвена звезда приходује још најмање 500.000 евра. О њему најлепше ствари причају и старији момци с којима дели свлачионицу.
"Невиђен нападач. Када ја наместим стопало и спремам се за центаршут, он зна где ће лопта пасти. Има осећај који је дар од Бога, то се у фудбалу не учи. Не бринем се за његову будућност", рекао је једном приликом Луис Ибањез.

ВУКАШИН ЈОВАНОВИЋ: Црвена звезда је одбила понуду Бордоа тешку 2.400.000 евра (плус 20 одсто од наредног трансфера). Играч који страховито напредује, пружа много боље партије него прошле године. Звезда би на њему морала да приходује макар 2.000.000 евра.

МИХАИЛО РИСТИЋ: Каријера му је у “минус фази”. Није играо на Мундијалиту и то се одразило на његове партије. Има чаробну леву ногу, али још се тражи у сениорском фудбалу. Поједини челници Звезда виде га као иделану замену за Луиса Ибањеза када за то дође тренутак. Међутим, у омладинској конкуренцији је жарио и палио као централни везни играч.

ФИЛИП МАНОЈЛОВИЋ: Звездино благо, једнако вредно као Марко Грујић. Због невероватних физичких карактеристика и распона руку налази се у тефтеру скаута свих енглеских клубова који га прате помоћу платформе "Вајт скаут". Голман који грађом подсећа на Самира Хандановића. Упућени тврде да је бољи материјал од Предрага Рајковића. Пројекција клуба је да следеће сезоне буде први чувар мреже. Тренутно се кали у Бежанији и пружа одличне партије. Морао би Звезди да донесе бар 2.000.000 евра.

МИЛОШ СТОЈАНОВИЋ: Као и Лука Јовић, због невероватног потенцијала играо је са годину дана старијим дечацима. Према речима Звездана Терзића, најталентовнији штопер у Европи рођен 1997. године. Има који центиметар мање, али тај недостатак би могао да преброди ако успе да обузда “тинејџерске бубице”. Тренутно се кали у Бежанији. Један од оних које треба истрпети.

ДУШАН ЖИВКОВИЋ: Још пре две године за Драгана Џајића крилни играч био је најталентованији у омладинском тиму за који су, између осталих, играли Грујић, Јовановић и Јовић. Моћан у ситуацијама “један на један”, одликује га брзина, свидео се и стручном штабу на летњим припремама. Изгубио је шест месеци на каљењу у Спартаку, али сада ће добити нову шансу. Као и Стојановић, реч је о играчу кога треба сачекати. Ако почне да демонстрира таленат, милионски трансфер је известан.

Коментари / 0

Оставите коментар