Zvezdin ponos i strepnja za sutra: Kako preživjeti nakon “klase 1996.”?!

Crveno-beli od tima koji su u omladinskoj konkurenciji predvodili Grujić, Jović i Jovanović mogli da inkasiraju više od 15.000.000 evra. Međutim, ima li u Zvezdinom magacinu još tako skupocene i talentovane robe?!

Fudbal 14.01.2016 | 23:20
Zvezdin ponos i strepnja za sutra: Kako preživjeti nakon “klase 1996.”?!

Ima tome više od tri godine, kada je Goran Grujić, otac novog fudbalera Liverpula Marka, redovne hroničare zbivanja u Ljutice Bogdana “upozoravao” da Crvena zvezda ima veliko blago u omladinskoj školi.
"Zapamti šta ti kažem, u ovoj generaciji igrača u kojoj igra moj Marko ima pet dečaka koji će Crvenoj zvezdi da prepolove dug. Samo ako bude bilo pameti", govorio je Grujić senior bliskim ljudima.

Bilo je onih koji su samo odmahivali rukom, možda i zbog turobnog podataka da se kao bižuterija na tankom koncu raspala takođe ekstratalentovana generacija igrača rođenih 1995. godine. Međutim, ispostaviće se da je Grujić senior imao u sebi proročki njuh, jer će Crvena zvezda na momcima rođenim 1996. i 1997. godine prihodovati oko 15.000.000 evra. I to ne računajući Predraga Rajkovića koji je kao njihov "klasić" stigao iz Jagodine.

Elem, na Marku Grujiću Crvena zvezda je zaradila 6.000.000 evra, već je u dobroj meri naplaćen i Luka Jović, odbijen je Bordo koji je za Vukašina Jovanovića poslao ponudu od 2.500.000 miliona evra, čeka se igračko vaskrsnuće Mihaila Ristića, tu su i Filip Manojlović, Miloš Stojanović, Dušan Živković...

"Parčanje" te apostrofirane "klase 1996" je trenutno Zvezdin najveći ponos, ali i razlog za najveću brigu. Jer veliki broj igrača predvođenih Grujićem više nije u izlogu, a pitanje je da li u magacinu ima tako kvalitetne i skupocene robe da klub nastavi s finansijskim ozdravljenjem, slepo prateći navijačko geslo kako samo u Zvezdinoj deci leži spas.

Uostalom, o Marku Grujiću i Luki Joviću pričalo se mnogo pre nego što su dobili šansu na velikoj sceni. Megalomanska očekivanja nisu stavljena pred novi kontingent Zvezdinih klinaca (Adžić, Ilić, Mijailović, Jovanović), a navijači se jednostavno pribojavaju da oni možda nisu toliki kapacitet.
"Dok nisam bio u omladinskoj školi, često sam kritikovao. Nikada nisam rekao da se ništa ne radi, ali sam govorio da nema sistema. Igrači kao što su Grujić, Jovanović ili Jović će uvek iskočiti, ali mi, kao klub, moramo da se okrenemo omladinskoj školi i odatle crpimo resurse. Samo na tako klub može da vrati dugove", kaže za MOZZART Sport direktor omladinske škole Dragan Mladenović.

Vrhuška kluba, na čelu s direktorom Zvezdanom Terzićem, gurnula je u vatru Zvezdinu decu leta prošle godine, možda i zbog finansijske limitiranosti. Ispostavilo se da im je paučina u klupskoj kasi odigrala ogromnu ulogu. Otuda sada mogu da kažu kako Crvena zvezda posluje zahvaljujući svom radu i istančanom osećaju, jer pomenutim momcima treba pridodati i Predraga Rajkovića prodatog za 3.000.000 evra.

"Nisam protiv stranaca u timu, ali šta bi se dogodilo da je na mestu Marka Grujića doveden igrač iz inostranstva? Zvezda ne bi ništa prihodovala. A ranijih godina smo imali takve slučajeve kada su stranci prosto gušili Zvezdinu decu. Sada se to promenilo, jer gledamo da uspostavimo sistem, svakodnevno sam na telefnoskoj vezi sa Zvezdanom Terzićem i sportskim direktorom Raosavljevićem, koji je naša spona sa stručnim štabom. Zvezda mora da stane iza igrača koga je napravila. Juče i danas je to Marko Grujić, sutra će to biti Luka Adžić i Luka Ilić", jasan je Mladenović.

Najviše minuta tokom jeseni odigrao je Marko Grujić, iako je jedini od generacije sa pet zvezdica morao na kaljenje. Imao je i epizodnu ulogu na Mundijalitu na Novom Zelandu, ali je njegov slučaj najbolji primer koliko je fudbalska sudbina varljiva. Njegov transfer je vredniji nego zbirna obeštećenja za protagoniste svetskog zlata Gaćinovića, Babića, Antonova, Gajića i Šaponjića... Taj transfer u Liverpul mogao bi da da krila Crvenoj zvezdi, kao i stop prilikom prodaje Vukašina Jovanovića. Da poveća cenu igračima koji su još u inkubatoru.
"Znam da ciljate na to da li u omladinskoj školi ima igrača takvog kvaliteta koji bi mogli da dostignu Grujićevu, Vuletovu ili Jovićevu cenu. Moj odgovor je sasvim jasan – ima. Tu su Luka Adžić i Ilić, zatim Joveljić, Mihajlović, Kovač. A i sada vam tvrdim da u generaciji 2001. godište imamo pet TOP fudbalera. Samo to klub mora da prepozna, da uspostavi sistem koji je u povoju", dodaje Mladenović.

KOLIKO MOŽE CRVENA ZVEZDA DA ZARADI OD KLASE 1996.?

MARKO GRUJIĆ: Prodat Liverpulu za 7.000.000 evra (klub će zbog pozajmice da prihoduje 1.000.000 manje). Najveći transfer u poslednjoj deceniji.

LUKA JOVIĆ: Zvezda je Investicionom fondu Pinija Zahavija prodala 70 odsto ekonomskih prava na supertalentovanog napadača za 1.700.000 evra. Možda je bilo grešaka u celom projketu, ali i pored problematičnih igara, Jović je i dalje igrač na ceni. Praktično je jednom nogom u Benfiki, a očekuje se da Crvena zvezda prihoduje još najmanje 500.000 evra. O njemu najlepše stvari pričaju i stariji momci s kojima deli svlačionicu.
"Neviđen napadač. Kada ja namestim stopalo i spremam se za centaršut, on zna gde će lopta pasti. Ima osećaj koji je dar od Boga, to se u fudbalu ne uči. Ne brinem se za njegovu budućnost", rekao je jednom prilikom Luis Ibanjez.

VUKAŠIN JOVANOVIĆ: Crvena zvezda je odbila ponudu Bordoa tešku 2.400.000 evra (plus 20 odsto od narednog transfera). Igrač koji strahovito napreduje, pruža mnogo bolje partije nego prošle godine. Zvezda bi na njemu morala da prihoduje makar 2.000.000 evra.

MIHAILO RISTIĆ: Karijera mu je u “minus fazi”. Nije igrao na Mundijalitu i to se odrazilo na njegove partije. Ima čarobnu levu nogu, ali još se traži u seniorskom fudbalu. Pojedini čelnici Zvezda vide ga kao idelanu zamenu za Luisa Ibanjeza kada za to dođe trenutak. Međutim, u omladinskoj konkurenciji je žario i palio kao centralni vezni igrač.

FILIP MANOJLOVIĆ: Zvezdino blago, jednako vredno kao Marko Grujić. Zbog neverovatnih fizičkih karakteristika i raspona ruku nalazi se u tefteru skauta svih engleskih klubova koji ga prate pomoću platforme "Vajt skaut". Golman koji građom podseća na Samira Handanovića. Upućeni tvrde da je bolji materijal od Predraga Rajkovića. Projekcija kluba je da sledeće sezone bude prvi čuvar mreže. Trenutno se kali u Bežaniji i pruža odlične partije. Morao bi Zvezdi da donese bar 2.000.000 evra.

MILOŠ STOJANOVIĆ: Kao i Luka Jović, zbog neverovatnog potencijala igrao je sa godinu dana starijim dečacima. Prema rečima Zvezdana Terzića, najtalentovniji štoper u Evropi rođen 1997. godine. Ima koji centimetar manje, ali taj nedostatak bi mogao da prebrodi ako uspe da obuzda “tinejdžerske bubice”. Trenutno se kali u Bežaniji. Jedan od onih koje treba istrpeti.

DUŠAN ŽIVKOVIĆ: Još pre dve godine za Dragana Džajića krilni igrač bio je najtalentovaniji u omladinskom timu za koji su, između ostalih, igrali Grujić, Jovanović i Jović. Moćan u situacijama “jedan na jedan”, odlikuje ga brzina, svideo se i stručnom štabu na letnjim pripremama. Izgubio je šest meseci na kaljenju u Spartaku, ali sada će dobiti novu šansu. Kao i Stojanović, reč je o igraču koga treba sačekati. Ako počne da demonstrira talenat, milionski transfer je izvestan.

Komentari / 0

Ostavite komentar