Џикић: Папир је једно, а реалност каже - чека нас тешка борба за опстанак!

Нови тренер Партизана причао о пакленој завршници сезоне у Јадранској лиги, ситуацији у екипи, као и о појачањима...

Кошарка 14.01.2016 | 11:00
Џикић: Папир је једно, а реалност каже - чека нас тешка борба за опстанак!

Тешки дани су пред кошаркашима и навијачима Партизана, следи завршница Јадранске лиге у којој црно-бели морају да спасавају живу главу. А спасилац у тој причи требало би да буде нови тренер Александар Џикић којем то у ствари представља повратак у клуб их Хумске из којег је отишао пре више од 10 година.

Џикић је прошле недеље дебитовао против Цибоне у мечу који је имао трилер завршницу, али је евидентно било да је, после тешког пораза у Нишкићу од Сутјеске који је условио и одлазак дотадашњег тренера Петра Божића, успео да екипи за кратко време подигне борбеност и донесе нову енергију.

Јасно је, међутим, да ће за потпуни преокрет бити потребно знантно више времена, иако је то оно што Партизан и Џикић у овом тренутку најмање имају. А нови стратег црно-белих наводи да, иако можда по именима не изгледа као да екипа заслужује да се бори за опстанак, у овом тренутку не може да побегне од такве судбине.
"Папир је једно, а оно што је реалност је друго, а то је да смо ми сада у борби за опстанак. Е то је оно што је Партизанова свакодневица и садашњост - тешка борба за опстанак у Јадранској лиги", јасно и без длаке на језику каже Џикић у разговору за МОЗЗАРТ Спорт.

Далеко од тога да је идеалан тренутак за повратак у клуб у којем је са мањим прекидом био од 1991. године, али Џикић је и на представљању рекао да одлуку и није баш засновао на рационалним разлозима.

Навијачи су га уочи меча дочекали овацијама и било је јасно да постоји синергија терена и трибина, што је на крају у великој мери и утицало на коначни исход.
"Стварно сам се лепо осећао на суботњој утакмици. Навијачи су дошли у великом броју, подржали и екипу и мене. Врло је битно да играмо пред публиком која те увек подржава - и кад ти иде добро, али и када је лоше", казао је он.

У првом реду поред терена била је и Џикићева мајка Милка, која је позната као велики навијач Партизана и иначе не пропушта утакмице црно-белих у храму кошарке.
"Ма није она дошла да подржава мене, него Партизан", уз осмех је истакао нови тренер београдских црно-белих.

Најтрофејнији кошаркашки клуб у Србији и шестоструки освајач Јадранске лиге у овом тренутку се налази у групи најлошијих екипа са учинком од седам победа и 12 пораза.
"Енергија је у добром делу утакмице са Цибоном била на задовољавајућем нивоу. Имали смо периоде врло добре игре, било је периода недефинисане игре и то је нешто на чему ћемо морати да радимо. Супер је што смо победили и то је у овом тренутку најважније, заиста...", сумирао је још једном утиске са дебија.

Пре Џикићевог доласка на клупу, кошаркаши Партизана везали су четири пораза на Јадрану од чега су два била баш у хали Пионир, од Мега Лекса и Игокее.

После тога, пораз у Никшићу у првој такмичарској утакмици у новој години представљао је озбиљан и тежак ударац за клуб, што је пред меч са Цибоном створило и додатни притисак екипи.
"Било би нам баш тешко да смо изгубили. Не знам где би онда цела ствар кренула, али знам да је победа увек боља од пораза, а нарочито у ситуацији у којој се тренутно налази Партизан", истакао је он.

Додатни проблем за Партизан на неки начин представља и чињеница да је ове сезоне Јадранска лига веома неизвесна.

Толико је неизвесна да буквално више од пола лиге стрепи за опстанак, а како ствари стоје тако ће бити до последњег кола.

"Ситуација је још тежа јер је ове сезоне цела лига баш изједначена. То је опште позната ствар на Јадрану. Осим прве четири екипе на табели, сви испод тога зависе, буквално, од исхода сваке следеће утакмице", констатује Џикић.

Црно-бели сада имају времена да се посвете тренинзима и припреми утакмице 20. кола Јадранске лиге коју играју у суботу.

Судбина је хтела да прво гостовање као главни тренер Партизана Џикић "одради" у Новом Месту против Крке, тима са којим је три пута био првак Словеније и освојио ФИБА Еврочелинџ куп.
"У Новом Месту очекујем врло тешку утакмицу зато што ће Крка сигурно учинити све да победи. Игра код куће, генерално играју на свом терену боље од Партизана, а имају и ту победу из Пионира у свом џепу. Са друге стране, ми ћемо покушати да поново дамо све од себе. Више од тога не очекујем. Од играча ћу да тражим да играју са пуно енергије и храбрости", поручио је он.

Крка је у првом овосезонском одмеравању снага у Пиониру добила спектакуларном тројком Мирка Мулалића у последњој секунди утакмице.

До краја такмичења у регионалној лиги, рачунајући и утакмицу у Новом Месту, остало је још седам кола, а Џикићеве изабранике очекује веоме тежак распоред.
"Нисмо миљеници распореда до краја такмичења. У седам кола имамо мечеве са три најквалитетније екипе у лиги. Од тога су две, Цедевита и Црвена звезда, учеснице Топ 16 фазе Евролиге, што говори о њиховом квалитету, а трећа је лидер Јадранске лиге, Будућност. То је чињенично стање и нема ту сад неког угла из којег можеш да гледаш па да ти ситуација делује другачије", наводи тренер Партизана.

Одмах након што је дошло до промене на клупи црно-белих, београдски клуб је ангажовао новог играча, Дарела Вилијамса који би требало да појача екипу под кошем, а његов деби очекује се против Крке.
"Рано је сада за било какве оцене о Вилијамсу. Генерално, задовољни смо чињеницом да је врло брзо у односу на моменат потписивања дошао у Београд. То је било врло професионално са његове стране", каже Џикић уз опаску да би за прве озбиљније импресије о овом играчу и томе како ће се уклопити у клуб требало сачекати.

Нови тренер Партизана није желео, међутим, да коментарише информацију која је ових дана прострујала Београдом да је клуб за следећу сезоне договорио долазак плејмејкера Малкома Армстеда са којим је Џикић веома успешно сарађивао у Крки.

Поред Јадрана, црно-беле, као и сваке године, очекује велика борба у првенству Србије и Купу Радивоја Кораћа, али стратег Партизана упозорава да у овом тренутку за причу о амбицијама тим такмичењима апсолутно нема места.
"Не, ми у овом тренутку уопште не размишљамо о домаћим такмичењима и шансама да дођемо до трофеја у њима. У овом тренутку у нашој глави је само о борби за опстанак, буквално само о првој следећој утакмици која нас чека у Јадранској лиги", закључио је Џикић.

Коментари / 0

Оставите коментар