Džikić: Papir je jedno, a realnost kaže - čeka nas teška borba za opstanak!

Novi trener Partizana pričao o paklenoj završnici sezone u Jadranskoj ligi, situaciji u ekipi, kao i o pojačanjima...

Košarka 14.01.2016 | 11:00
Džikić: Papir je jedno, a realnost kaže - čeka nas teška borba za opstanak!

Teški dani su pred košarkašima i navijačima Partizana, sledi završnica Jadranske lige u kojoj crno-beli moraju da spasavaju živu glavu. A spasilac u toj priči trebalo bi da bude novi trener Aleksandar Džikić kojem to u stvari predstavlja povratak u klub ih Humske iz kojeg je otišao pre više od 10 godina.

Džikić je prošle nedelje debitovao protiv Cibone u meču koji je imao triler završnicu, ali je evidentno bilo da je, posle teškog poraza u Niškiću od Sutjeske koji je uslovio i odlazak dotadašnjeg trenera Petra Božića, uspeo da ekipi za kratko vreme podigne borbenost i donese novu energiju.

Jasno je, međutim, da će za potpuni preokret biti potrebno znantno više vremena, iako je to ono što Partizan i Džikić u ovom trenutku najmanje imaju. A novi strateg crno-belih navodi da, iako možda po imenima ne izgleda kao da ekipa zaslužuje da se bori za opstanak, u ovom trenutku ne može da pobegne od takve sudbine.
"Papir je jedno, a ono što je realnost je drugo, a to je da smo mi sada u borbi za opstanak. E to je ono što je Partizanova svakodnevica i sadašnjost - teška borba za opstanak u Jadranskoj ligi", jasno i bez dlake na jeziku kaže Džikić u razgovoru za MOZZART Sport.

Daleko od toga da je idealan trenutak za povratak u klub u kojem je sa manjim prekidom bio od 1991. godine, ali Džikić je i na predstavljanju rekao da odluku i nije baš zasnovao na racionalnim razlozima.

Navijači su ga uoči meča dočekali ovacijama i bilo je jasno da postoji sinergija terena i tribina, što je na kraju u velikoj meri i uticalo na konačni ishod.
"Stvarno sam se lepo osećao na subotnjoj utakmici. Navijači su došli u velikom broju, podržali i ekipu i mene. Vrlo je bitno da igramo pred publikom koja te uvek podržava - i kad ti ide dobro, ali i kada je loše", kazao je on.

U prvom redu pored terena bila je i Džikićeva majka Milka, koja je poznata kao veliki navijač Partizana i inače ne propušta utakmice crno-belih u hramu košarke.
"Ma nije ona došla da podržava mene, nego Partizan", uz osmeh je istakao novi trener beogradskih crno-belih.

Najtrofejniji košarkaški klub u Srbiji i šestostruki osvajač Jadranske lige u ovom trenutku se nalazi u grupi najlošijih ekipa sa učinkom od sedam pobeda i 12 poraza.
"Energija je u dobrom delu utakmice sa Cibonom bila na zadovoljavajućem nivou. Imali smo periode vrlo dobre igre, bilo je perioda nedefinisane igre i to je nešto na čemu ćemo morati da radimo. Super je što smo pobedili i to je u ovom trenutku najvažnije, zaista...", sumirao je još jednom utiske sa debija.

Pre Džikićevog dolaska na klupu, košarkaši Partizana vezali su četiri poraza na Jadranu od čega su dva bila baš u hali Pionir, od Mega Leksa i Igokee.

Posle toga, poraz u Nikšiću u prvoj takmičarskoj utakmici u novoj godini predstavljao je ozbiljan i težak udarac za klub, što je pred meč sa Cibonom stvorilo i dodatni pritisak ekipi.
"Bilo bi nam baš teško da smo izgubili. Ne znam gde bi onda cela stvar krenula, ali znam da je pobeda uvek bolja od poraza, a naročito u situaciji u kojoj se trenutno nalazi Partizan", istakao je on.

Dodatni problem za Partizan na neki način predstavlja i činjenica da je ove sezone Jadranska liga veoma neizvesna.

Toliko je neizvesna da bukvalno više od pola lige strepi za opstanak, a kako stvari stoje tako će biti do poslednjeg kola.

"Situacija je još teža jer je ove sezone cela liga baš izjednačena. To je opšte poznata stvar na Jadranu. Osim prve četiri ekipe na tabeli, svi ispod toga zavise, bukvalno, od ishoda svake sledeće utakmice", konstatuje Džikić.

Crno-beli sada imaju vremena da se posvete treninzima i pripremi utakmice 20. kola Jadranske lige koju igraju u subotu.

Sudbina je htela da prvo gostovanje kao glavni trener Partizana Džikić "odradi" u Novom Mestu protiv Krke, tima sa kojim je tri puta bio prvak Slovenije i osvojio FIBA Evročelindž kup.
"U Novom Mestu očekujem vrlo tešku utakmicu zato što će Krka sigurno učiniti sve da pobedi. Igra kod kuće, generalno igraju na svom terenu bolje od Partizana, a imaju i tu pobedu iz Pionira u svom džepu. Sa druge strane, mi ćemo pokušati da ponovo damo sve od sebe. Više od toga ne očekujem. Od igrača ću da tražim da igraju sa puno energije i hrabrosti", poručio je on.

Krka je u prvom ovosezonskom odmeravanju snaga u Pioniru dobila spektakularnom trojkom Mirka Mulalića u poslednjoj sekundi utakmice.

Do kraja takmičenja u regionalnoj ligi, računajući i utakmicu u Novom Mestu, ostalo je još sedam kola, a Džikićeve izabranike očekuje veome težak raspored.
"Nismo miljenici rasporeda do kraja takmičenja. U sedam kola imamo mečeve sa tri najkvalitetnije ekipe u ligi. Od toga su dve, Cedevita i Crvena zvezda, učesnice Top 16 faze Evrolige, što govori o njihovom kvalitetu, a treća je lider Jadranske lige, Budućnost. To je činjenično stanje i nema tu sad nekog ugla iz kojeg možeš da gledaš pa da ti situacija deluje drugačije", navodi trener Partizana.

Odmah nakon što je došlo do promene na klupi crno-belih, beogradski klub je angažovao novog igrača, Darela Vilijamsa koji bi trebalo da pojača ekipu pod košem, a njegov debi očekuje se protiv Krke.
"Rano je sada za bilo kakve ocene o Vilijamsu. Generalno, zadovoljni smo činjenicom da je vrlo brzo u odnosu na momenat potpisivanja došao u Beograd. To je bilo vrlo profesionalno sa njegove strane", kaže Džikić uz opasku da bi za prve ozbiljnije impresije o ovom igraču i tome kako će se uklopiti u klub trebalo sačekati.

Novi trener Partizana nije želeo, međutim, da komentariše informaciju koja je ovih dana prostrujala Beogradom da je klub za sledeću sezone dogovorio dolazak plejmejkera Malkoma Armsteda sa kojim je Džikić veoma uspešno sarađivao u Krki.

Pored Jadrana, crno-bele, kao i svake godine, očekuje velika borba u prvenstvu Srbije i Kupu Radivoja Koraća, ali strateg Partizana upozorava da u ovom trenutku za priču o ambicijama tim takmičenjima apsolutno nema mesta.
"Ne, mi u ovom trenutku uopšte ne razmišljamo o domaćim takmičenjima i šansama da dođemo do trofeja u njima. U ovom trenutku u našoj glavi je samo o borbi za opstanak, bukvalno samo o prvoj sledećoj utakmici koja nas čeka u Jadranskoj ligi", zaključio je Džikić.

Komentari / 0

Ostavite komentar