Фрка у САД: Лос Анђелес добио НФЛ тим, можда и два!

Власници НФЛ клубова синоћ су на гласању одобрили повратак Ремса из Сент Луиса, у Лос Анђелес, после 21 године. Али, то није све! Страсти су се узбуркале.

Остали спортови 14.01.2016 | 09:00
Фрка у САД: Лос Анђелес добио НФЛ тим, можда и два!

Лос Анђелес 21 годину није имао НФЛ франшизу.

Претходне ноћи добио је једну, тачније вратио Ремсе у своје крило, право из Сент Луиса.

Овај трансфер одобрили су власници НФЛ клубова на састанку на ком су само двојица присутних била против. Међутим, то није све!

Захтев за селидбу у други комерцијално најмоћнији град у САД, "Ел-Еј", поднели су и Сан Дијего Чарџерси и Оукленд Рејдерси. И једни и други су тренутно смештени у Калифорнији, али Сан Дијего ни у ком смислу не може да се мери са Лос Анђелесом, док Оукленд као предграђе Сан Франциска можда и може, с тим да "Силиконска долина" има још једну славни франшизу у близини, Сан Франциско Фортинајнерсе.

Мали Сент Луис из државе Мисури, са свега 318.416 становника, није могао ни да се нада да ће задржати Ремсе сада кад је "Ел-Еј" поново заинтересован да гости НФЛ мечеве, док навијачи из Сан Дијега не морају толико да очајавају – уколико изгубе Чарџересе, ипак их до Лос Анђелеса дели само два, до три сата вожње аутопутем уз обалу Пацифика.

Након што су Ремси решили своје егзистенционалне проблеме, Чарџерси и Рејдерси остали су једине две франшизе које имају проблема са финансијама и које су, због тога, добиле обећање од НФЛ-а да ће им бити уплаћено 100 милиона долара помоћи, ако се на гласању заказаном за март ове године, не буде догодила нова селидба. Подсећамо, први ће на ред доћи Чарџерси, па тек онда, можда, Рејдерси.

На стотине љубитеља америчког фудбала и навијача Ремса изашло је у уторак увече на улице Лос Анђелеса, када је и званично саопштено да се тај клуб после 21 године враћа у Калифорнију. Да би НФЛ франшиза могла да промени локацију, према правилима, то треба да одобре власници клубова, што се и догодило прошле ноћи.

НФЛ је прошле ноћи и званично одобрио да Ремси могу да се врате у Лос Анђелес где су играли 49 година, пре него што су се 1994. године преселили у Сент Луис. После 21 године Лос Анђелес ће поново имати НФЛ тим. Иначе, између Калифорније и Мисурија налазе се Аризона, Нови Мексико, Тексас и Оклахома, односно Невада, Јута, Колорадо и Канзас, ако се иде северним путем.

У оба случаја, даљеност између Лос Анђелеса и Сент Луиса је око 1.850 миља, што је 3.000 километара. Утолико, навијачи Ремса из Мисурија тешко да ће у скорије време гледати уживо НФЛ. Штета за њих...

Ипак, навијачи Ремса из Лос Анђелеса, који нису заборавили свој тим ни две деценије након растанка, прославили су победу у предграђу Лос Анђелеса, Инглвуду, где владник тог НФЛ клуба Стен Кренке (већински власник Арсенала, иначе) планира да изгради стадион, који би требало да буде отворен 2019. године.

"Мислио сам да ово никада нећу доживети. Знате, 21 година је веома дуг период. С времена на време човек губи наду, али сан је живео све време", рекао је навијач Ремса Родни Лусеин.

Навијачи Ремса су махали жуто-плавим заставама и узвикивали: "Ел-Еј Ремс, Ел-Еј Ремс".

Власник Ремса Стен Кренке планира да у Инглвуд парку сагради комплекс вредан скоро три милијарде долара, а док се нови стадион не изгради, та НФЛ екипа ће играти на привременом стадиону, највероватније у Лос Анђелес Колосеуму.

Следећи који би требало да говори о плановима у "Граду анђела" је власник Чарџерса, Дин Спанос. Он је рекао да ће у наредних неколико недеља разматрати све опције које су пред њим и клубом, а незванично једна опција је и да Чарџерси и Рејдерси заједно изграде стадион у Карсону, још једном од предграђа Лос Анђелеса, што би значило да ће тај град, након што две деценије није имао клуб, имати три ускоро.

Џуди Батиста, задужена за односе с медијима у НФЛ, рекла је да је та опција скоро немогуће и да постоји озбиљна опозиција идеји да Рејдерси, сребрно-црни из чувене "Рупе", уопште напусте Оукленд.

Повратак Ремса у Калифорнију први је трансфер у НФЛ још од 1997. и селидбе Хјустон Ојлерса у Нешвил. Иначе, Сент Луис је други пут у историји изгубио тим, након што су Кардиналси 1988. године напустили Мисури и населили се у Аризони, у Финиксу, где су и данас.

"НФЛ је игнорисао једну ствар, лојалност навијача из Сент Луиса, који су подржавали свој тим безрезервно и када је било добро и када је било лоше. НФЛ је, такође, игнорисао снажан маркетинг план који смо изнели са идејом о изградњи новог стадиона вредног 1,1 милијарде долара", рекао је мајор Сент Луиса, Френсис, Слеј.

Стен Кренке био је неумољив.

Коментари / 0

Оставите коментар