Frka u SAD: Los Anđeles dobio NFL tim, možda i dva!

Vlasnici NFL klubova sinoć su na glasanju odobrili povratak Remsa iz Sent Luisa, u Los Anđeles, posle 21 godine. Ali, to nije sve! Strasti su se uzburkale.

Ostali sportovi 14.01.2016 | 09:00
Frka u SAD: Los Anđeles dobio NFL tim, možda i dva!

Los Anđeles 21 godinu nije imao NFL franšizu.

Prethodne noći dobio je jednu, tačnije vratio Remse u svoje krilo, pravo iz Sent Luisa.

Ovaj transfer odobrili su vlasnici NFL klubova na sastanku na kom su samo dvojica prisutnih bila protiv. Međutim, to nije sve!

Zahtev za selidbu u drugi komercijalno najmoćniji grad u SAD, "El-Ej", podneli su i San Dijego Čardžersi i Ouklend Rejdersi. I jedni i drugi su trenutno smešteni u Kaliforniji, ali San Dijego ni u kom smislu ne može da se meri sa Los Anđelesom, dok Ouklend kao predgrađe San Franciska možda i može, s tim da "Silikonska dolina" ima još jednu slavni franšizu u blizini, San Francisko Fortinajnerse.

Mali Sent Luis iz države Misuri, sa svega 318.416 stanovnika, nije mogao ni da se nada da će zadržati Remse sada kad je "El-Ej" ponovo zainteresovan da gosti NFL mečeve, dok navijači iz San Dijega ne moraju toliko da očajavaju – ukoliko izgube Čardžerese, ipak ih do Los Anđelesa deli samo dva, do tri sata vožnje autoputem uz obalu Pacifika.

Nakon što su Remsi rešili svoje egzistencionalne probleme, Čardžersi i Rejdersi ostali su jedine dve franšize koje imaju problema sa finansijama i koje su, zbog toga, dobile obećanje od NFL-a da će im biti uplaćeno 100 miliona dolara pomoći, ako se na glasanju zakazanom za mart ove godine, ne bude dogodila nova selidba. Podsećamo, prvi će na red doći Čardžersi, pa tek onda, možda, Rejdersi.

Na stotine ljubitelja američkog fudbala i navijača Remsa izašlo je u utorak uveče na ulice Los Anđelesa, kada je i zvanično saopšteno da se taj klub posle 21 godine vraća u Kaliforniju. Da bi NFL franšiza mogla da promeni lokaciju, prema pravilima, to treba da odobre vlasnici klubova, što se i dogodilo prošle noći.

NFL je prošle noći i zvanično odobrio da Remsi mogu da se vrate u Los Anđeles gde su igrali 49 godina, pre nego što su se 1994. godine preselili u Sent Luis. Posle 21 godine Los Anđeles će ponovo imati NFL tim. Inače, između Kalifornije i Misurija nalaze se Arizona, Novi Meksiko, Teksas i Oklahoma, odnosno Nevada, Juta, Kolorado i Kanzas, ako se ide severnim putem.

U oba slučaja, daljenost između Los Anđelesa i Sent Luisa je oko 1.850 milja, što je 3.000 kilometara. Utoliko, navijači Remsa iz Misurija teško da će u skorije vreme gledati uživo NFL. Šteta za njih...

Ipak, navijači Remsa iz Los Anđelesa, koji nisu zaboravili svoj tim ni dve decenije nakon rastanka, proslavili su pobedu u predgrađu Los Anđelesa, Inglvudu, gde vladnik tog NFL kluba Sten Krenke (većinski vlasnik Arsenala, inače) planira da izgradi stadion, koji bi trebalo da bude otvoren 2019. godine.

"Mislio sam da ovo nikada neću doživeti. Znate, 21 godina je veoma dug period. S vremena na vreme čovek gubi nadu, ali san je živeo sve vreme", rekao je navijač Remsa Rodni Lusein.

Navijači Remsa su mahali žuto-plavim zastavama i uzvikivali: "El-Ej Rems, El-Ej Rems".

Vlasnik Remsa Sten Krenke planira da u Inglvud parku sagradi kompleks vredan skoro tri milijarde dolara, a dok se novi stadion ne izgradi, ta NFL ekipa će igrati na privremenom stadionu, najverovatnije u Los Anđeles Koloseumu.

Sledeći koji bi trebalo da govori o planovima u "Gradu anđela" je vlasnik Čardžersa, Din Spanos. On je rekao da će u narednih nekoliko nedelja razmatrati sve opcije koje su pred njim i klubom, a nezvanično jedna opcija je i da Čardžersi i Rejdersi zajedno izgrade stadion u Karsonu, još jednom od predgrađa Los Anđelesa, što bi značilo da će taj grad, nakon što dve decenije nije imao klub, imati tri uskoro.

Džudi Batista, zadužena za odnose s medijima u NFL, rekla je da je ta opcija skoro nemoguće i da postoji ozbiljna opozicija ideji da Rejdersi, srebrno-crni iz čuvene "Rupe", uopšte napuste Ouklend.

Povratak Remsa u Kaliforniju prvi je transfer u NFL još od 1997. i selidbe Hjuston Ojlersa u Nešvil. Inače, Sent Luis je drugi put u istoriji izgubio tim, nakon što su Kardinalsi 1988. godine napustili Misuri i naselili se u Arizoni, u Finiksu, gde su i danas.

"NFL je ignorisao jednu stvar, lojalnost navijača iz Sent Luisa, koji su podržavali svoj tim bezrezervno i kada je bilo dobro i kada je bilo loše. NFL je, takođe, ignorisao snažan marketing plan koji smo izneli sa idejom o izgradnji novog stadiona vrednog 1,1 milijarde dolara", rekao je major Sent Luisa, Frensis, Slej.

Sten Krenke bio je neumoljiv.

Komentari / 0

Ostavite komentar