Србија: Радна књижица је отишла у пензију

Радна књижица као документ престала је да важи од 1. јануара, јер, будући да се сви подаци из ње могу наћи у електронској форми у Централном регистру, у Фонду ПИО, постала је непотребна, застарела и представља вишак папирологије, који се укида, изјавио је помоћник министра за рад Зоран Лазић.

Србија 13.01.2016 | 16:40
Србија: Радна књижица је отишла у пензију

"Новим изменама и допунама Закона о раду из 2014, радна књижица је престаје да важи од 1. јануара ове године", рекао је Зоран Лазић Тањугу и нагласио да је то добра одлука која нема никаквих негативних последица, с обзиром на то да су у међувремену сви органи и организације ускладили су своје прописе са тим.

"Тако да радни односи, доприноси, Централни регистар обавезног социјалног осигурања наставља да функционише на начин како је и предвиђено – прелазимо на електронску управу, тако да су радне књижице изгубиле свој смисао", подвукао је Лазић.

Напоменуо је да се радна књижица као документ може и даље у неким случајевима користити као доказ претходног периода, података из саме радне књижице, али је истакао да уношење нових података у њу једноставно није више потребно.

"С обзиром на то да се сви ти подаци могу наћи у електронској форми у Централном регистру, у Фонду ПИО, тако да је радна књижица непотребна, застарела и представља вишак папирологије, који се укида", рекао је Лазић.

Додао је да разни органи, организације, не треба више да траже радну књижицу као доказ, јер се докази који су уписани у саму радну књижицу могу прибавити путем Централног регистра, Фонда ПИО, или путем неких других органа и организација које у електронској форми воде све те податке.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Подршка

13.01.2016 15:51

Уведите ово и у Српску, само пазите на малверзације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абц

13.01.2016 16:33

А ста ако падне систем или га хакује неко па све избрисе. Ста онда радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остао без предузећа

13.01.2016 16:48

Наравно да је радна књижица отишла у историју, пошто су и радна места са деиндустријализацијом отишла у историју. Причати о запошљавању без изградње фабрика и привредног система је као причати о виртуелном ручку. Више не постоје радни односи и права радника по новом Закону о раду. Човек је сведен на пуку статустуку без икаквих прва на праживљавње. Држава са овакивм политчарима се бави биолошким уништењем народа а не привредом. Приватизацијски геноцид је још невиђен на овим просторима. Нестала је раднчка средња класа. Остала је једна групација која се финансира из буџета и која виртурлно живи од страних кредита којим се задужује народ да би се показао привид неког живота без приведе. Али нема живота без рада и производње. Народ је преведен на виртурелно егзистирање и животарење својих уништених живота, ми смо таоци политичара и робови њихове политике. Ослобођење из ропства је могуће само поптуним схватањем ропског положаја у коме се народа нашао. Када је рушена привреда 100000 радника је превремено пензионисано, иза њих су остала угашена радна места, и зато није било већег отпора затварању фабрика и њховој продају у приватизацији. Зато сада имамо 250000 пензинера, што је више него радника, а још више имамо незапослених пошто је за последњих 15 година стасало 15 нових генерација, за које држава не зна шта ће 15x25.000=375.000.

ОДГОВОРИТЕ