Казне за торте са цртаним ликом?!

Од 13.000 до 39.000 евра кажњаваће се они који у Хрватској буду правили торте са ликовима цртаних јунака који су заштићени ауторским правима.

Регион 13.01.2016 | 07:53
Казне за торте са цртаним ликом?!

Ово је сажетак обавештења коју су крајем октобра добиле готово све посластичарнице у Хрватској са адресе адвокатске канцеларије.

Већина њих је до сада по наруџбини за дечје рођендане правила торте с ликовима Елзе и Ане из Залеђеног краљевства, Нинџа Корњача, Сунђер Боба, Пепа Прасета, али и филмске франшизе Ратови звезда.

Међутим, како су их обавестили адвокати, реч је о кршењу ауторских права јер су наведени ликови заштићени, а уколико наставе да праве торте са њиховим ликом казна је између 100.000 и 300.000 куна, пише Јутарњи.
Обавештење су добили од адвокатског друштва, према захтеву компаније "Фан Кејк Фектори" у Хрватској, а која једина има право продаје заштићених ликова јер су ексклузивни партнер носиоца Дизнијеве лиценце.

Збуњени и бесни

Допис је добила и Ана Марцелић, власница загребачке посластичарнице Фенси кејк.

"Згрожени смо том одлуком коју сматрамо неутемељеном и неправедном. Ради се о огромном губитку за нас, јер су казне ужасне, а тешко је купцу објаснити зашто се то више не може. Односно, једно је родитељима објаснити, али како објаснити правно питање деци која вриште јер желе управо Елзу на својој рођенданској торти", испричала је Ана Марцелић.

Посластичаре највише збуњује недореченост прописа јер им, кажу, нико са сигурношћу није знао да објасни где су границе. На пример, неки сматрају да и даље могу да направе обичну торту на коју може да се поставити фигурица или јестива слика с ликовима из споменутих цртаних филмова, али на торту мора да је стави купац. Други, пак, сматрају да су торте ручни рад, па се питају како због тога подлежу ауторском делу.

Извор: Србија данас

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

БГД

13.01.2016 09:51

Так, Вам је то брацо хрвати, ЕУ-ВАС ПРОДУХОВЉУЈЕ, А УСКОРО ДОБИЦЕТЕ И УПУТСТВА КАКО ДА КОРИСТИТЕ И ТОАЛЕТ ПАПИР, КОЈЕ БОЈЕ СЕ КОРИСТЕ ЗА ЛЕВУ РУКУ, А КОЈЕ ЗА ДЕСНУ РУКУ....КОЛИКО СЛОЈЕВА МОРА ИМАТ, КАВЕ АПЛИКАЦИЈЕ.......ИМА ДА БУДЕТЕ ПРАВИ ЕВРОПЉАНИ И ДА СЕ БРИСЕТЕ ПО ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА......ТО ПРОДУХОВЉУЈЕ. Но` знате кај, небун се много једилИ цим ми себи удјемо у ЕУ, МИ ЈЕ БУМ РАЗБУЦАЛИ И ВАМА ДОНОСИМО ПУНО РАДОСТИ,,,,МОЦИЦЕТЕ ПОНОВО ДА ЈЕДЕТЕ ТОРТЕ СА ДИЗНИЈЕВИМ ЈУНАЦИМА, ДА СЕ БРИСЕТЕ ХРВАТСКИМ ПАПИРОМ, ДА ПУСИТЕ НА СВИМ МЕСТИМА......МИ ВАМ КАО СУСЕДИ БУМ` ПОМОГЛИ..... СВЕ ЈЕ БЕСКРАЈНО СМЕСНО, АЛИ ТАК ВАМ ЈЕ ТО ЕВРОПСКИ ХРВАТИ.БОСАНСКИ И СРБИЈАНСКИ ХРВАТИ ЦЕ И ДАЉЕ ЈЕСТИ СВЕ ТОРТЕ СА ДИЗНИЈЕВИМ ЈУНА- ЦИМА....

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

13.01.2016 09:58

ЕВРОПА !

ОДГОВОРИТЕ