Сиријска армија заузела главно упориште Нусра фронта у Латакији

Сиријска армија је преузела контролу над градом Салмом — главним упориштем терористичких организација у провинцији Латакија на западу земље, саопштили су војни представници.Сиријска армија је преузела контролу над градом Салмом — главним упориштем терористичких организација у провинцији Латакија на западу земље, саопштили су војни представници.

 

Свијет 12.01.2016 | 19:20
Сиријска армија заузела главно упориште Нусра фронта у Латакији

Средином децембра је саопштено да је армија преузела стратешку висораван Нуба близу Салме, где су били окупљени терористи из организације Нусра фронт.

„Наши одреди су уз помоћ бораца из народне армије преузели пуну контролу над насељем Салма и оближњим висоравнима“, изјавио је сиријски војник за државни телевизијски канал.

Сиријска војска и Националне одбрамбене снаге Сирије уништиле су колону цистерни са нафтом у провинцији Свеида на југозападу земље, јавила је иранска агнеција Фарс.

„Конвој од 16 цистерни са нафтом ДАЕШ-а био је мета напада сиријске војске у региону Свеида на југозападу земље“, рекао је агенцији извор из војске.

Током напада на цистерне више чувара је убијено.

Сиријска војска и Национални одбрамбене снаге интензивирале су прошлог месеца војне операције против терориста ДАЕШ-а у тој провинцији. Сиријске снаге су посебно биле активне у селима на северу провинције.

У међувремену, сиријска авијација успешно је уништила и већину позиција терориста на истоку Дамаска, где је убијено и рањено на десетине терориста.

Руска авијација је од почетка године спровела 311 ваздушних напада погодивши 1.097 циљева терориста у Сирији, изјавио је начелник главне управе Генералштаба руске војске Сергеј Рудској.

Како је рекао, руска авијација наставља да спроводи војну операцију против терориста ДАЕШ-а у Сирији.

Највише објеката уништено је у провинцијама Алеп, Идлиб, Латакија, Хама, Хомс, Дамаск, Дејр ел Зор, Хасеке, Дарја и Рака, прецизирао је Рудској.

Руски генерал је додао да су гађани објекти инфраструктуре, али и постројења за прераду нафте, као и војна техника, укључујући и оклопна возила.

Упоредо са бомбардовањем, преко 150 градова и насеља ослобођено је у Сирији од децембра прошле године до данас. Сиријска војска је поред тога ослободила и шест кључних градова у провинцији Латакија како би се наставила офанзива према Мгарији и Кдину.

Између осталог, рекао је Рудској, сиријска војска шири безбедносни прстен око војног аеродрома Квејрис.

Терористи настављају да се редовно снабдевају муницијом и људством преко Турске, упркос напорима међународне заједнице о стопирању помоћи ДАЕШ-у, рекао је руски генерал.

Помоћ се редовно допрема из Турске у североисточни део Сирије, преко провинције Латакија, додао је он.

Команданти ДАЕШ-а Башар Мухамед ел Катур и Мухамед Изамел ликвидирани су приликом офанзиве сиријске армије, рекао је Рудској.

Команданти су убијени у провинцији Хама, када је сиријска војска успела да се прогура на 12–15 километара југоисточно ка реци Нахр ел Аси, ослободивши околна места.

Руски авиони подржали су 11 одреда демократске сиријске опозиције који воде борбу против терориста у Сирији, рекао је Рудској.

У последње време је извршено 19 ваздушних напада у циљу подршке Деиш Ахрар ел Ашаир (Армија слободних племена), која се бори у саставу „Јужног фронта“ Сиријске слободне армије.

Они настављају офанзиву према Раки, упоришту ДАЕШ-а, и то уз подршку руских бомбардера.

Рудској је додао да расте број људи који се боре у склопу демократске сиријске опозиције истакавши да је искључиво „заједничким напорима сиријских власти и других патриотских снага могуће остварити победу над тероризмом“.

Извор: Новости

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

12.01.2016 19:16

Само напријед, паметно и сигурно. Мора се истријебити ова болесна гамад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Резервни РВИ

12.01.2016 20:51

Коначно и ти нешто паметно да напишеш...

Name

зумба

12.01.2016 20:21

И кад Асад "побиједи"ста онда,како це земља функционисати,економија,ко це их помоци мозда Русија која их бомбардује...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олабрњаш зумбу

12.01.2016 20:53

Шта тебе никоговића брига шта ће бити са Сиријом, са или без Асада? Кондомчино...

Name

Владо Бања Лука

12.01.2016 21:07

За Зумбу: када Асадова регуларна армија уништи исламистичке штакоре које финансирају Амери, Британци, Турци и Саудијци, тада ће на сцену да ступе велике кинеске и руске фирме. План о обнови земље одавно постоји...

Name

Божо

12.01.2016 23:50

Искрено навијам и за Асада и русофил сам, ал када цујем њихове фирме и то, сјетим се платице од 300$, а у п.м и слобода и ..

Name

димитрије

12.01.2016 20:55

Ово би све ријешио један корпус Војске Републике Срспке, за мање од мјесец дана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

12.01.2016 22:47

Немој више Димитрије, дјеца ти се смију.

Name

ре.Димитрије

13.01.2016 00:47

Сут бре,побјегли сте ко мисеви и мимо Бањалуке.

Name

НА КРАЈУ

12.01.2016 22:02

НА КРАЈУ НИШТА, СРУШИЛИ СУ ЈЕДНУ ДИВНУ ЗЕМЉУ И НИКОМ НИШТА. БИЈЕДНО. И НАЈВАЖНИЈЕ, ОВЕ ЖИВОТИЊЕ ШТО СЕ КАО ПОКРИВАЈУ ИСЛАМОМ ИЗ АЛ НУСРЕ И БРАТСКИХ ОРГАИЗАЦИЈА ИСКОРИСТИЛЕ СУ РАТ ДА ИСКОРЈЕНЕ ХРИШЋАНЕ У СИРИЈИ, САМО У ОКОЛИНИ ХОМСА ЈЕ БИЛО МИЛИОН И ПО ПРАВОСЛАВАЦА. И СВИ ЋУТЕ.НИКО ТО НЕ ВИДИ. МА КОМЕ ВИШЕ ДА СЕ ЋУТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сирија Сиријцима

12.01.2016 23:11

Олуја са истока.

ОДГОВОРИТЕ