Sirijska armija zauzela glavno uporište Nusra fronta u Latakiji

Sirijska armija je preuzela kontrolu nad gradom Salmom — glavnim uporištem terorističkih organizacija u provinciji Latakija na zapadu zemlje, saopštili su vojni predstavnici.Sirijska armija je preuzela kontrolu nad gradom Salmom — glavnim uporištem terorističkih organizacija u provinciji Latakija na zapadu zemlje, saopštili su vojni predstavnici.

 

Svijet 12.01.2016 | 19:20
Sirijska armija zauzela glavno uporište Nusra fronta u Latakiji

Sredinom decembra je saopšteno da je armija preuzela stratešku visoravan Nuba blizu Salme, gde su bili okupljeni teroristi iz organizacije Nusra front.

„Naši odredi su uz pomoć boraca iz narodne armije preuzeli punu kontrolu nad naseljem Salma i obližnjim visoravnima“, izjavio je sirijski vojnik za državni televizijski kanal.

Sirijska vojska i Nacionalne odbrambene snage Sirije uništile su kolonu cisterni sa naftom u provinciji Sveida na jugozapadu zemlje, javila je iranska agnecija Fars.

„Konvoj od 16 cisterni sa naftom DAEŠ-a bio je meta napada sirijske vojske u regionu Sveida na jugozapadu zemlje“, rekao je agenciji izvor iz vojske.

Tokom napada na cisterne više čuvara je ubijeno.

Sirijska vojska i Nacionalni odbrambene snage intenzivirale su prošlog meseca vojne operacije protiv terorista DAEŠ-a u toj provinciji. Sirijske snage su posebno bile aktivne u selima na severu provincije.

U međuvremenu, sirijska avijacija uspešno je uništila i većinu pozicija terorista na istoku Damaska, gde je ubijeno i ranjeno na desetine terorista.

Ruska avijacija je od početka godine sprovela 311 vazdušnih napada pogodivši 1.097 ciljeva terorista u Siriji, izjavio je načelnik glavne uprave Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj.

Kako je rekao, ruska avijacija nastavlja da sprovodi vojnu operaciju protiv terorista DAEŠ-a u Siriji.

Najviše objekata uništeno je u provincijama Alep, Idlib, Latakija, Hama, Homs, Damask, Dejr el Zor, Haseke, Darja i Raka, precizirao je Rudskoj.

Ruski general je dodao da su gađani objekti infrastrukture, ali i postrojenja za preradu nafte, kao i vojna tehnika, uključujući i oklopna vozila.

Uporedo sa bombardovanjem, preko 150 gradova i naselja oslobođeno je u Siriji od decembra prošle godine do danas. Sirijska vojska je pored toga oslobodila i šest ključnih gradova u provinciji Latakija kako bi se nastavila ofanziva prema Mgariji i Kdinu.

Između ostalog, rekao je Rudskoj, sirijska vojska širi bezbednosni prsten oko vojnog aerodroma Kvejris.

Teroristi nastavljaju da se redovno snabdevaju municijom i ljudstvom preko Turske, uprkos naporima međunarodne zajednice o stopiranju pomoći DAEŠ-u, rekao je ruski general.

Pomoć se redovno doprema iz Turske u severoistočni deo Sirije, preko provincije Latakija, dodao je on.

Komandanti DAEŠ-a Bašar Muhamed el Katur i Muhamed Izamel likvidirani su prilikom ofanzive sirijske armije, rekao je Rudskoj.

Komandanti su ubijeni u provinciji Hama, kada je sirijska vojska uspela da se progura na 12–15 kilometara jugoistočno ka reci Nahr el Asi, oslobodivši okolna mesta.

Ruski avioni podržali su 11 odreda demokratske sirijske opozicije koji vode borbu protiv terorista u Siriji, rekao je Rudskoj.

U poslednje vreme je izvršeno 19 vazdušnih napada u cilju podrške Deiš Ahrar el Ašair (Armija slobodnih plemena), koja se bori u sastavu „Južnog fronta“ Sirijske slobodne armije.

Oni nastavljaju ofanzivu prema Raki, uporištu DAEŠ-a, i to uz podršku ruskih bombardera.

Rudskoj je dodao da raste broj ljudi koji se bore u sklopu demokratske sirijske opozicije istakavši da je isključivo „zajedničkim naporima sirijskih vlasti i drugih patriotskih snaga moguće ostvariti pobedu nad terorizmom“.

Izvor: Novosti

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

12.01.2016 19:16

Samo naprijed, pametno i sigurno. Mora se istrijebiti ova bolesna gamad.

ODGOVORITE
Name

Rezervni RVI

12.01.2016 20:51

Konačno i ti nešto pametno da napišeš...

Name

zumba

12.01.2016 20:21

I kad Asad "pobijedi"sta onda,kako ce zemlja funkcionisati,ekonomija,ko ce ih pomoci mozda Rusija koja ih bombarduje...

ODGOVORITE
Name

Olabrnjaš zumbu

12.01.2016 20:53

Šta tebe nikogovića briga šta će biti sa Sirijom, sa ili bez Asada? Kondomčino...

Name

Владо Бања Лука

12.01.2016 21:07

За Зумбу: када Асадова регуларна армија уништи исламистичке штакоре које финансирају Амери, Британци, Турци и Саудијци, тада ће на сцену да ступе велике кинеске и руске фирме. План о обнови земље одавно постоји...

Name

Božo

12.01.2016 23:50

Iskreno navijam i za Asada i rusofil sam, al kada cujem njihove firme i to, sjetim se platice od 300$, a u p.m i sloboda i ..

Name

dimitrije

12.01.2016 20:55

Ovo bi sve riješio jedan korpus Vojske Republike Srspke, za manje od mjesec dana...

ODGOVORITE
Name

Bosanac

12.01.2016 22:47

Nemoj više Dimitrije, djeca ti se smiju.

Name

re.Dimitrije

13.01.2016 00:47

Sut bre,pobjegli ste ko misevi i mimo Banjaluke.

Name

НА КРАЈУ

12.01.2016 22:02

НА КРАЈУ НИШТА, СРУШИЛИ СУ ЈЕДНУ ДИВНУ ЗЕМЉУ И НИКОМ НИШТА. БИЈЕДНО. И НАЈВАЖНИЈЕ, ОВЕ ЖИВОТИЊЕ ШТО СЕ КАО ПОКРИВАЈУ ИСЛАМОМ ИЗ АЛ НУСРЕ И БРАТСКИХ ОРГАИЗАЦИЈА ИСКОРИСТИЛЕ СУ РАТ ДА ИСКОРЈЕНЕ ХРИШЋАНЕ У СИРИЈИ, САМО У ОКОЛИНИ ХОМСА ЈЕ БИЛО МИЛИОН И ПО ПРАВОСЛАВАЦА. И СВИ ЋУТЕ.НИКО ТО НЕ ВИДИ. МА КОМЕ ВИШЕ ДА СЕ ЋУТИ.

ODGOVORITE
Name

Sirija Sirijcima

12.01.2016 23:11

Oluja sa istoka.

ODGOVORITE