Турци тероризмом мијењају туризам

Почетком октобра 2015. у главном турском граду Анкари експлодирале су двије бомбе. Један је то од најкрвавијих терористичких напада у модерној турској историји.

Свијет 12.01.2016 | 22:57
Турци тероризмом мијењају туризам

Задњи напад у Истанбулу само је један у низу у задњих неколико мјесеци. Свједок је рекао како је ријеч о нападу бомбаша самоубице, а турски премијер Ахмет Давутоглу и министар полиције Ефкан Ала сазвали су кризни састанак. У нападу бомбаша самоубоице у уторак погинуло је десет људи, а 15 их је повријеђено. Већина убијених су њемачки држављани.

Подсјетимо, у октобру је у стравичном нападу у Анкари у двјема експлозијама погинуло 102 људи, а повријеђено је укупно више од 400 људи. Обје бомбе су тог крвавог 10. окробра 2015. године експлодирале око 10 сати ујутро у близини главне жељезничке станице уочи мирног протеста синдиката и неколико невладиних организација које су планирале протествовати против сукоба државе и Курдске радничке партије на југоистоку земље. Брутални напад, један од најкрвавијих у турској модерној историји, изведен је три седмице уочи парламентарних избора у Турској. За напад је окривљен ИСИЛ.

Услиједило је неколико терористичких напада на југоистоку земље у којем живе претежно Курди.

Турске власти су недавно ухапсиле неколико припадника ИСИЛ-а који су наводно планирали нападе у Истанбулу. Власти у Анкари, осим с ИСИЛ-ом имају проблема и с курдским сепаратистима који такође изводе нападе. Задњи је био 23. децембра када је у нападу на аеродрому у Истанбулу погинула чистачица, а оштећено је неколико авина.

У понедјељак је турска полиција ухапсила тројицу припадника ИСИЛ-а. Тврде да су планирали напад у провинцији Дијарбакир. 30. децембра полиција је ухитила двојицу ИСИЛ-оваца који су планирали крваве нападе на задњи дан године у Анкари. Нашли су код њих експлозив. Појавила се и информација да је ИСИЛ тренирао 100 бораца који требају извести нападе у Турској.

Учестали напади као посљедицу би могли имати и потпуно уништење туризма у Турској, пише АлАрабиyа.

НН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

зумба

12.01.2016 20:22

Ваљда и Москва има туризма и туриста...

ОДГОВОРИТЕ