Turci terorizmom mijenjaju turizam

Početkom oktobra 2015. u glavnom turskom gradu Ankari eksplodirale su dvije bombe. Jedan je to od najkrvavijih terorističkih napada u modernoj turskoj istoriji.

Svijet 12.01.2016 | 22:57
Turci terorizmom mijenjaju turizam

Zadnji napad u Istanbulu samo je jedan u nizu u zadnjih nekoliko mjeseci. Svjedok je rekao kako je riječ o napadu bombaša samoubice, a turski premijer Ahmet Davutoglu i ministar policije Efkan Ala sazvali su krizni sastanak. U napadu bombaša samouboice u utorak poginulo je deset ljudi, a 15 ih je povrijeđeno. Većina ubijenih su njemački državljani.

Podsjetimo, u oktobru je u stravičnom napadu u Ankari u dvjema eksplozijama poginulo 102 ljudi, a povrijeđeno je ukupno više od 400 ljudi. Obje bombe su tog krvavog 10. okrobra 2015. godine eksplodirale oko 10 sati ujutro u blizini glavne željezničke stanice uoči mirnog protesta sindikata i nekoliko nevladinih organizacija koje su planirale protestvovati protiv sukoba države i Kurdske radničke partije na jugoistoku zemlje. Brutalni napad, jedan od najkrvavijih u turskoj modernoj istoriji, izveden je tri sedmice uoči parlamentarnih izbora u Turskoj. Za napad je okrivljen ISIL.

Uslijedilo je nekoliko terorističkih napada na jugoistoku zemlje u kojem žive pretežno Kurdi.

Turske vlasti su nedavno uhapsile nekoliko pripadnika ISIL-a koji su navodno planirali napade u Istanbulu. Vlasti u Ankari, osim s ISIL-om imaju problema i s kurdskim separatistima koji takođe izvode napade. Zadnji je bio 23. decembra kada je u napadu na aerodromu u Istanbulu poginula čistačica, a oštećeno je nekoliko avina.

U ponedjeljak je turska policija uhapsila trojicu pripadnika ISIL-a. Tvrde da su planirali napad u provinciji Dijarbakir. 30. decembra policija je uhitila dvojicu ISIL-ovaca koji su planirali krvave napade na zadnji dan godine u Ankari. Našli su kod njih eksploziv. Pojavila se i informacija da je ISIL trenirao 100 boraca koji trebaju izvesti napade u Turskoj.

Učestali napadi kao posljedicu bi mogli imati i potpuno uništenje turizma u Turskoj, piše AlArabiya.

NN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zumba

12.01.2016 20:22

Valjda i Moskva ima turizma i turista...

ODGOVORITE