Ниво реке Саве повећан четири метра

Убрзано топљење снијега и обилна киша која је падала протекле ноћи, изазвали су нагло повећање водостаја ријека, ријечица и потока и на подручју србачке општине. 

Република Српска 12.01.2016 | 16:20
Ниво реке Саве повећан четири метра

Иако није дошло до њиховог излијевања, из Општинског штаба Цивилне заштите у Српцу упућено је упозорење становништву у приобалним насељима да предузму превентивне мјере заштите у случају да дође до поплава.

Водостај ријеке Саве код Српца у последња 48 часа повећан је четири метра и данас у 14 часова износио је 618 центиметара. Ова ријека и даље нагло расте (око 10 центиметара на час), а ако се тако настави, већ сутра би могла достићи ниво од 860 центиметара када се проглашава редовна одбрана од поплава.

Посебно је упозорено на могућност бујичних поплава након евентуалног излијевања водотока Ина, Вријеска, Просјечка, Рекава, Осовица, Лепеница и Повелич - (на фотографији) . Издата су и конкретна упуства и предложене мјере за становништво које би прво било на удару водене стихије.

Охрабрује чињеница да је Врбас у доњем току успорио раст, а захваљујући реконструкцији одводних канала и ојачавања одбрамбених насипа након мајских поплава 2014. године, у Српцу се надају да овога пута неће доћи до поплава ширих размјера. Ипак, све зависи од даљег развоја временске ситуације, која је тренутно повољна.

Аутор: С. К.

Коментари / 0

Оставите коментар