Nivo reke Save povećan četiri metra

Ubrzano topljenje snijega i obilna kiša koja je padala protekle noći, izazvali su naglo povećanje vodostaja rijeka, riječica i potoka i na području srbačke opštine. 

Republika Srpska 12.01.2016 | 16:20
Nivo reke Save povećan četiri metra

Iako nije došlo do njihovog izlijevanja, iz Opštinskog štaba Civilne zaštite u Srpcu upućeno je upozorenje stanovništvu u priobalnim naseljima da preduzmu preventivne mjere zaštite u slučaju da dođe do poplava.

Vodostaj rijeke Save kod Srpca u poslednja 48 časa povećan je četiri metra i danas u 14 časova iznosio je 618 centimetara. Ova rijeka i dalje naglo raste (oko 10 centimetara na čas), a ako se tako nastavi, već sutra bi mogla dostići nivo od 860 centimetara kada se proglašava redovna odbrana od poplava.

Posebno je upozoreno na mogućnost bujičnih poplava nakon eventualnog izlijevanja vodotoka Ina, Vrijeska, Prosječka, Rekava, Osovica, Lepenica i Povelič - (na fotografiji) . Izdata su i konkretna upustva i predložene mjere za stanovništvo koje bi prvo bilo na udaru vodene stihije.

Ohrabruje činjenica da je Vrbas u donjem toku usporio rast, a zahvaljujući rekonstrukciji odvodnih kanala i ojačavanja odbrambenih nasipa nakon majskih poplava 2014. godine, u Srpcu se nadaju da ovoga puta neće doći do poplava širih razmjera. Ipak, sve zavisi od daljeg razvoja vremenske situacije, koja je trenutno povoljna.

Autor: S. K.

Komentari / 0

Ostavite komentar