Тестиран радар за телефонирање у вожњи

Писање и слање порука током вожње као и телефонирање без "хандс-фрее" опреме осим што је законом забрањено и кажњиво, изузетно је опасно и може завршити с трагичним посљедицама.

Свијет 12.01.2016 | 14:39
Тестиран радар за телефонирање у вожњи

Упркос бројним саобраћајним несрећама и страдањима проузрокованим управо слањем СМС-а и разговором на мобилни током вожње, бројни возачи и даље неодговорно користе мобилне телефоне и када су за воланом.

Полиција је досад такве неодговорне возаче кажњавала само у тренуцима када их је успјела ухватити у разговору или слању СМС-а, но у будућности би им посао могао олакшати радар за мобилне, пише еМеђимурје.

Америчка компанија ЦомСоницс из Виргиније изумила је уређај који изгледа попут класичног полицијског радара за очитање брзине, само што тај уређај очитава фреквенције слања СМС порука, преноса података и разговора на мобилни.

Хоће ли радар нарушавати приватност?

Радар за мобилне који носи назив Сниффер Слеутх ИИ може тачно очитати је ли особа за воланом разговарала на мобилни или писала СМС поруке и слала маилове. Уређај је понуђен америчкој полицији на тестирање, а за пуштање на тржиште мора још проћи неке провјере и усклађивање са законима како се не би нарушила права на приватност.

Такав уређај посебно би могао бити користан полицији у оним државама у којима је разговарање мобилним током вожње допуштено, но слање СМС порука није.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Михаило

12.01.2016 13:49

Ако можеш слободно за време вожње да разговараш преко телефона а не смијеш да пишеш поруке то значи да можеш слободно да лижеш али од тога ништа више не смијеш да радиш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

12.01.2016 17:34

Да Михаило, даму лизи а ноге не дизи...

Name

Купито

12.01.2016 13:51

Обавезно га набавите сто прије, и почните казњавати ове са џиповима, они на пуној линији претицу и полицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

томас

12.01.2016 14:02

"Цака' са тим радаром је сто 'хвата' цак и када сте мобител ставили на 'силент' тако да он само прима поруке а то није забрањено него је забрањено током возње цитати поруке или телефонирати. А радар фата да вам долазе поруке цак и кад вам је звоно телефона искљуцено тј. прицитацете их када зауставите ауто

ОДГОВОРИТЕ