Testiran radar za telefoniranje u vožnji

Pisanje i slanje poruka tokom vožnje kao i telefoniranje bez "hands-free" opreme osim što je zakonom zabranjeno i kažnjivo, izuzetno je opasno i može završiti s tragičnim posljedicama.

Svijet 12.01.2016 | 14:39
Testiran radar za telefoniranje u vožnji

Uprkos brojnim saobraćajnim nesrećama i stradanjima prouzrokovanim upravo slanjem SMS-a i razgovorom na mobilni tokom vožnje, brojni vozači i dalje neodgovorno koriste mobilne telefone i kada su za volanom.

Policija je dosad takve neodgovorne vozače kažnjavala samo u trenucima kada ih je uspjela uhvatiti u razgovoru ili slanju SMS-a, no u budućnosti bi im posao mogao olakšati radar za mobilne, piše eMeđimurje.

Američka kompanija ComSonics iz Virginije izumila je uređaj koji izgleda poput klasičnog policijskog radara za očitanje brzine, samo što taj uređaj očitava frekvencije slanja SMS poruka, prenosa podataka i razgovora na mobilni.

Hoće li radar narušavati privatnost?

Radar za mobilne koji nosi naziv Sniffer Sleuth II može tačno očitati je li osoba za volanom razgovarala na mobilni ili pisala SMS poruke i slala mailove. Uređaj je ponuđen američkoj policiji na testiranje, a za puštanje na tržište mora još proći neke provjere i usklađivanje sa zakonima kako se ne bi narušila prava na privatnost.

Takav uređaj posebno bi mogao biti koristan policiji u onim državama u kojima je razgovaranje mobilnim tokom vožnje dopušteno, no slanje SMS poruka nije.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Михаило

12.01.2016 13:49

Ако можеш слободно за време вожње да разговараш преко телефона а не смијеш да пишеш поруке то значи да можеш слободно да лижеш али од тога ништа више не смијеш да радиш!

ODGOVORITE
Name

***

12.01.2016 17:34

Da Mihailo, damu lizi a noge ne dizi...

Name

Kupito

12.01.2016 13:51

Obavezno ga nabavite sto prije, i počnite kaznjavati ove sa džipovima, oni na punoj liniji preticu i policiju.

ODGOVORITE
Name

tomas

12.01.2016 14:02

"Caka' sa tim radarom je sto 'hvata' cak i kada ste mobitel stavili na 'silent' tako da on samo prima poruke a to nije zabranjeno nego je zabranjeno tokom voznje citati poruke ili telefonirati. A radar fata da vam dolaze poruke cak i kad vam je zvono telefona iskljuceno tj. pricitacete ih kada zaustavite auto

ODGOVORITE