Откривају се мрачне тајне елитне школе

Након самоубиства Махира Раковца, све већи број бивших ученика и родитеља деце која похађају школе Босна Сема групације, одлучили су да проговоре о својим трауматичним искуствима.

Босна и Херцеговина 12.01.2016 | 07:25
Откривају се мрачне тајне елитне школе

Школе Босна Сема групе, иначе, раде у оквиру Гуленовог покрета, који је познат као транснационални верски и друштвени покрет, на чијем је челу исламски проповедник Фетулах Гулен. У бројним државама забрањено им је деловање или су били под истрагом.

Своја искуства испричао је бивши ученик овог Турско- босанског колеџа у Сарајеву, Александар Брезар.

"!Претили су ми ножем на часу, пљували су ми по личним предметима, једном су ме ударили мердевинама од кревета на спрат, док сам био у неславном интернату те школе. Најиндикативније, је ипак, било играње игре зване "тражење ратног злочинца"", један вид жмурки у којима сам ја био гоњена животиња. Јавности се обратила и мајка двоје деце из Зенице, која је после лоших искустава исписала децу из Интернационалне школе у Зеници.

Ученицима се не дозвољава да иду у тоалет док се не унереде, пресвуку их а онда прљави веш пред свима дају деци и трауматизују их. Уџбеници се достављају искључиво из Призме, књижаре, како они кажу, са Илиџе, из магацинског простора, где је питање има ли каса и рачуна уопште, пише депо.ба.

Како је наведено у писму мајке, слободне активности су читање Гуленових књига. Бивши федерални министар културе Салмир Каплан, упозоравао је да се, путем образовних институција, ученици врбују да се придруже такозваном Хизмету. У Холандији су Гуленове школе биле под истрагом, на крају које је доказано да децу не уче интегрисању у друштво, већ обратно.

Кадрове који заврше ове школе, запошљавају у институцијама суда, тужилаштва, медија и разних инспекција. Гуленовим школама забрањено је деловање у Турској, Азербејџану и Таџикистану, а у тамошњим медијма цели покрет окарактерисан је као секта.

Комплетан кадар који ради у школи запошљава и одобрава искључиво школа, а они немају везе са министарством. Осим тога, бројни су медијски записи о томе како наставни кадар поменутих школа долази до диплома.

Институције БиХ не могу много да контролишу овакве и сличне приватне институције, због чега и јесу изузетно заштићене.

Директор из сенке

Директори, чланови Управних одбора и осталих органа школских установа ретко се појављују у јавности, тако да се о њима врло мало зна. Председник одбора директора Босна Сема школа је Мехмет Мутлу Караосман, а генерални директор је Исмаил Јапици.

 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

мићо

12.01.2016 07:10

Једноставно дјецу уписати у редовну школу, ко вас тјера да их уписујете у лијеве школе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

12.01.2016 12:25

Све приватне школе које не раде по ПРОСВЕТНИМ програмина који су прегледати и одобрени од стране дотичне државе треба ЗАБРАНИТИ И МИРНА БОСНА!

Name

тако то иде

12.01.2016 07:13

Саљу дјецу у исламску сколу да буду већи мухслемани и ето ста ураде дјецу. Сами су родитељи криви и нико висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.01.2016 09:11

Да,и покојни Алекса је исао у исламску сколу у Нишу. Ма гдје ти је памет, вршњачко насиље се дешава свугдје...а и није чудо...данас је мржња главна "храна".

Name

НСП

12.01.2016 07:27

Распитајте се на нету или другдје ко је ЦИА агент Гулен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није вазно...

12.01.2016 07:48

Ма нису у Федерација ни заслузили боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.01.2016 09:19

С обзиром да у РС-у нисте заслужили да вам се овако нешто деси, желим вам од срца да вам нити једна мајка и отац не доживе оваку судбину.Да никада али баш никада нити једно ваше дијете не доживи судбину Дениса,Харуна,Махира и још много оних за које се и не зна да су злостављани.

Name

Јесте вазно

12.01.2016 08:08

Све су то ипак деца и уз породицу ту се од њих праве људи или нељуди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иии

12.01.2016 08:58

Гуленове школе,вехабије,дзихадисти. Па имал још шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

12.01.2016 09:03

Нека дјецу уписују у редовне школе али не новопечена елита мора у приватне. Жалосно је да највише испаштају дјеца. Те школе затворити и нека дјеца иду у државне школе а ко хоће вјерску имају медресе, богословије и слично

ОДГОВОРИТЕ
Name

професор

12.01.2016 09:41

Обецао вам Бакир,и ето вам га.Отворио сколу у којој се изуцава исламска декларација његовог бабе,за то сте се и борили да будете сектаси,исиловци и вехабије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

12.01.2016 11:41

ЗАБРАНИТЕ УЦЕЊЕ ВЈЕРЕ А САМИМ ТИМ И МРЗЊУ У СКОЛАМА, МАРКСИЗАМ ЈЕ БИО БОЉИ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

порука за ре

13.01.2016 12:54

Ниси обавјештен-а!У Републици Српској ,у Бијељини у јуну 2015.убијен је дјечак од 15 година од стране 17годишњака јер је рекетиран од стране убице...Али то Сарајеву,Нишу,Бањалуци,ниеј занимљиво јер је у малој Бијељини..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре за порука за ре

13.01.2016 19:43

А сто је БН мали у односу на БЛ или СА? Па цјела Федерација је у СА а БЛ има јос мало па исти бр становника као БН.Хајте ви комплексаси одјебите.Лијеците са на другом мјесту.Та инфо о БН кад је убијен дјецак је била на свим вијестима али то се десава свуда али се не десава да се дјеца силују по сколама а да сви цуте.