Otkrivaju se mračne tajne elitne škole

Nakon samoubistva Mahira Rakovca, sve veći broj bivših učenika i roditelja dece koja pohađaju škole Bosna Sema grupacije, odlučili su da progovore o svojim traumatičnim iskustvima.

Bosna i Hercegovina 12.01.2016 | 07:25
Otkrivaju se mračne tajne elitne škole

Škole Bosna Sema grupe, inače, rade u okviru Gulenovog pokreta, koji je poznat kao transnacionalni verski i društveni pokret, na čijem je čelu islamski propovednik Fetulah Gulen. U brojnim državama zabranjeno im je delovanje ili su bili pod istragom.

Svoja iskustva ispričao je bivši učenik ovog Tursko- bosanskog koledža u Sarajevu, Aleksandar Brezar.

"!Pretili su mi nožem na času, pljuvali su mi po ličnim predmetima, jednom su me udarili merdevinama od kreveta na sprat, dok sam bio u neslavnom internatu te škole. Najindikativnije, je ipak, bilo igranje igre zvane "traženje ratnog zločinca"", jedan vid žmurki u kojima sam ja bio gonjena životinja. Javnosti se obratila i majka dvoje dece iz Zenice, koja je posle loših iskustava ispisala decu iz Internacionalne škole u Zenici.

Učenicima se ne dozvoljava da idu u toalet dok se ne unerede, presvuku ih a onda prljavi veš pred svima daju deci i traumatizuju ih. Udžbenici se dostavljaju isključivo iz Prizme, knjižare, kako oni kažu, sa Ilidže, iz magacinskog prostora, gde je pitanje ima li kasa i računa uopšte, piše depo.ba.

Kako je navedeno u pismu majke, slobodne aktivnosti su čitanje Gulenovih knjiga. Bivši federalni ministar kulture Salmir Kaplan, upozoravao je da se, putem obrazovnih institucija, učenici vrbuju da se pridruže takozvanom Hizmetu. U Holandiji su Gulenove škole bile pod istragom, na kraju koje je dokazano da decu ne uče integrisanju u društvo, već obratno.

Kadrove koji završe ove škole, zapošljavaju u institucijama suda, tužilaštva, medija i raznih inspekcija. Gulenovim školama zabranjeno je delovanje u Turskoj, Azerbejdžanu i Tadžikistanu, a u tamošnjim medijma celi pokret okarakterisan je kao sekta.

Kompletan kadar koji radi u školi zapošljava i odobrava isključivo škola, a oni nemaju veze sa ministarstvom. Osim toga, brojni su medijski zapisi o tome kako nastavni kadar pomenutih škola dolazi do diploma.

Institucije BiH ne mogu mnogo da kontrolišu ovakve i slične privatne institucije, zbog čega i jesu izuzetno zaštićene.

Direktor iz senke

Direktori, članovi Upravnih odbora i ostalih organa školskih ustanova retko se pojavljuju u javnosti, tako da se o njima vrlo malo zna. Predsednik odbora direktora Bosna Sema škola je Mehmet Mutlu Karaosman, a generalni direktor je Ismail Japici.

 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

mićo

12.01.2016 07:10

Jednostavno djecu upisati u redovnu školu, ko vas tjera da ih upisujete u lijeve škole.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

12.01.2016 12:25

Све приватне школе које не раде по ПРОСВЕТНИМ програмина који су прегледати и одобрени од стране дотичне државе треба ЗАБРАНИТИ И МИРНА БОСНА!

Name

tako to ide

12.01.2016 07:13

Salju djecu u islamsku skolu da budu veći muhslemani i eto sta urade djecu. Sami su roditelji krivi i niko vise

ODGOVORITE
Name

re

12.01.2016 09:11

Da,i pokojni Aleksa je isao u islamsku skolu u Nišu. Ma gdje ti je pamet, vršnjačko nasilje se dešava svugdje...a i nije čudo...danas je mržnja glavna "hrana".

Name

NSP

12.01.2016 07:27

Raspitajte se na netu ili drugdje ko je CIA agent Gulen

ODGOVORITE
Name

Nije vazno...

12.01.2016 07:48

Ma nisu u Federacija ni zasluzili bolje

ODGOVORITE
Name

re

12.01.2016 09:19

S obzirom da u RS-u niste zaslužili da vam se ovako nešto desi, želim vam od srca da vam niti jedna majka i otac ne dožive ovaku sudbinu.Da nikada ali baš nikada niti jedno vaše dijete ne doživi sudbinu Denisa,Haruna,Mahira i još mnogo onih za koje se i ne zna da su zlostavljani.

Name

Jeste vazno

12.01.2016 08:08

Sve su to ipak deca i uz porodicu tu se od njih prave ljudi ili neljudi

ODGOVORITE
Name

Iii

12.01.2016 08:58

Gulenove škole,vehabije,dzihadisti. Pa imal još šta.

ODGOVORITE
Name

Geography

12.01.2016 09:03

Neka djecu upisuju u redovne škole ali ne novopečena elita mora u privatne. Žalosno je da najviše ispaštaju djeca. Te škole zatvoriti i neka djeca idu u državne škole a ko hoće vjersku imaju medrese, bogoslovije i slično

ODGOVORITE
Name

profesor

12.01.2016 09:41

Obecao vam Bakir,i eto vam ga.Otvorio skolu u kojoj se izucava islamska deklaracija njegovog babe,za to ste se i borili da budete sektasi,isilovci i vehabije.

ODGOVORITE
Name

neko

12.01.2016 11:41

ZABRANITE UCENJE VJERE A SAMIM TIM I MRZNJU U SKOLAMA, MARKSIZAM JE BIO BOLJI....

ODGOVORITE
Name

poruka za re

13.01.2016 12:54

Nisi obavješten-a!U Republici Srpskoj ,u Bijeljini u junu 2015.ubijen je dječak od 15 godina od strane 17godišnjaka jer je reketiran od strane ubice...Ali to Sarajevu,Nišu,Banjaluci,niej zanimljivo jer je u maloj Bijeljini..

ODGOVORITE
Name

re za poruka za re

13.01.2016 19:43

A sto je BN mali u odnosu na BL ili SA? Pa cjela Federacija je u SA a BL ima jos malo pa isti br stanovnika kao BN.Hajte vi kompleksasi odjebite.Lijecite sa na drugom mjestu.Ta info o BN kad je ubijen djecak je bila na svim vijestima ali to se desava svuda ali se ne desava da se djeca siluju po skolama a da svi cute.