Српска се прикључује на гасовод "Тесла"?!

Након краха пројекта гасовода "Јужни ток" дошло је до замрзавања и пројекта изградње гасовода "Турски ток" и то због нарушених односа Русије и Турске због обарања руског авиона, што је пореметило планове Српске и Србије о изградњи крака овог гасовода кроз њихову територију.

Република Српска 11.01.2016 | 20:55
Српска се прикључује на гасовод "Тесла"?!

Међутим, из Републике Српске и Србије стижу најаве о изградњи гасовода "Тесла", који би био нова врста "Јужног тока", односно својеврстан јужни коридор!

Директор бањалучког предузећа "Гас-Рес" Слободан Пухалац рекао је за Пресс да нови правац снабдијевања Европе гасом преко Балкана није политички, већ прије свега економски оправдан пројекат.

- Ми смо са Министарством енергетике Руске Федерације и "Гаспромом" потписали низ обавезујућих докумената, који су и даље на снази. Како год се звао, "Јужни ток", "Турски ток" или "Тесла", тај пројекат ће на крају бити реализован, јер једини посједује економску одрживост и довољне изворе гаса. Ми и даље вјерујемо да је овај правац добављања руског гаса, те наше повезивање на гасовод у Србији, једино и најбоље рјешење - подвукао је Пухалац.

Он је нагласио и да се Република Српска налази у почетној, прединвестиционој фази, те да није имала значајније трошкове, као и да су реализацијом уговора о директним испорукама природног гаса са "Гаспром експортом", сва до сада утрошена средства, у цјелости измирена.

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић је истакао да, када је у питању "Тесла", Србија има регионални значај те да већ постоји правац према Сарајеву, као и да ће бити изграђен крак према Српској, али и двосмјерни гасовод према Хрватској.

Аналитичар и предсједник Удружења за гас Србије, Војислав Вулетић, казао је за Пресс да је "Турски ток" био приједлог за који се у старту знало да је тешко остварив, те објаснио да је Русија, због истрајавања Европе на тзв. трећем енергетском пакету, пристала да умјесто "Јужног тока" гради "Турски ток" до границе са ЕУ, а да даље свака земља гради крак кроз своју територију.

"Грчка је пред банкротом и нема новац да гради гасовод, а слична ситуација је и са Македонијом, Србијом, Републиком Српском и тако даље. Илузорно је даље размишљати о "Турском току". Гасовод "Јужни ток" је био пројекат који је имао све могућности да успије и вјерујем да ће једног дана Брисел, када буде мање слушао Вашингтон, молити Русију да "Јужни ток" буде изграђен", казао је Вулетић.

Коментаришући настојања неких земаља регије, али и ФБиХ да се гради Јадранско-јонски гасовод (ТАП-ИАП), који би гас доводио из Азербејџана, Вулетић истиче да због малих количина гаса планираних за овај магистрални гасовод, ФБиХ не би имала користи од тог пројекта.

(Пресс)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Моцтап

11.01.2016 20:32

Нека фуруне и буковине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

11.01.2016 21:05

Хаха на јесен це бити Милетов Лактаски ток. Хахахааааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2016 21:52

Грохотом се смијемо. Бас си духовит

Name

блбл

11.01.2016 21:14

Нема ниста од тога све док РС не врати стари дуг БХ гасу. Двадесет година РС није вратила ни фенинга дуга за потросени гас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

плинска боца

12.01.2016 03:38

Ма, на цитавом Балкану нема једног озбиљнијег потросаца гаса тако да моземо бити само транзит за Немацку, ција је индустрија једини прави потросац! Дрсте се плинских боца!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

12.01.2016 05:32

Дали је код нас планиран пут на мјесец??Ако није сад за нове изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

михајл

12.01.2016 06:06

Колико је ријеци рецено о томе.Избори се добијали на тему гасовода јузни ток.Нисмо ми толико интересантни у енергетском смислу колико нама хоце да казу наси властодрсци да смо богдом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веза

12.01.2016 06:34

Тесли никад нестати, а ако буде као фабрика ел. аутомобила има да се прославе...Ја бих забранио звати било који пројекат Тесла све док не буде успјесан бар 10 година, није Никола био Баја па да се свака глупост по њему зове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

циталац

12.01.2016 18:27

Користицемо властите изворе плина... Буси ха,ха,ха. Буси ха,ха,ха.

ОДГОВОРИТЕ