Srpska se priključuje na gasovod "Tesla"?!

Nakon kraha projekta gasovoda "Južni tok" došlo je do zamrzavanja i projekta izgradnje gasovoda "Turski tok" i to zbog narušenih odnosa Rusije i Turske zbog obaranja ruskog aviona, što je poremetilo planove Srpske i Srbije o izgradnji kraka ovog gasovoda kroz njihovu teritoriju.

Republika Srpska 11.01.2016 | 20:55
Srpska se priključuje na gasovod "Tesla"?!

Međutim, iz Republike Srpske i Srbije stižu najave o izgradnji gasovoda "Tesla", koji bi bio nova vrsta "Južnog toka", odnosno svojevrstan južni koridor!

Direktor banjalučkog preduzeća "Gas-Res" Slobodan Puhalac rekao je za Press da novi pravac snabdijevanja Evrope gasom preko Balkana nije politički, već prije svega ekonomski opravdan projekat.

- Mi smo sa Ministarstvom energetike Ruske Federacije i "Gaspromom" potpisali niz obavezujućih dokumenata, koji su i dalje na snazi. Kako god se zvao, "Južni tok", "Turski tok" ili "Tesla", taj projekat će na kraju biti realizovan, jer jedini posjeduje ekonomsku održivost i dovoljne izvore gasa. Mi i dalje vjerujemo da je ovaj pravac dobavljanja ruskog gasa, te naše povezivanje na gasovod u Srbiji, jedino i najbolje rješenje - podvukao je Puhalac.

On je naglasio i da se Republika Srpska nalazi u početnoj, predinvesticionoj fazi, te da nije imala značajnije troškove, kao i da su realizacijom ugovora o direktnim isporukama prirodnog gasa sa "Gasprom eksportom", sva do sada utrošena sredstva, u cjelosti izmirena.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović je istakao da, kada je u pitanju "Tesla", Srbija ima regionalni značaj te da već postoji pravac prema Sarajevu, kao i da će biti izgrađen krak prema Srpskoj, ali i dvosmjerni gasovod prema Hrvatskoj.

Analitičar i predsjednik Udruženja za gas Srbije, Vojislav Vuletić, kazao je za Press da je "Turski tok" bio prijedlog za koji se u startu znalo da je teško ostvariv, te objasnio da je Rusija, zbog istrajavanja Evrope na tzv. trećem energetskom paketu, pristala da umjesto "Južnog toka" gradi "Turski tok" do granice sa EU, a da dalje svaka zemlja gradi krak kroz svoju teritoriju.

"Grčka je pred bankrotom i nema novac da gradi gasovod, a slična situacija je i sa Makedonijom, Srbijom, Republikom Srpskom i tako dalje. Iluzorno je dalje razmišljati o "Turskom toku". Gasovod "Južni tok" je bio projekat koji je imao sve mogućnosti da uspije i vjerujem da će jednog dana Brisel, kada bude manje slušao Vašington, moliti Rusiju da "Južni tok" bude izgrađen", kazao je Vuletić.

Komentarišući nastojanja nekih zemalja regije, ali i FBiH da se gradi Jadransko-jonski gasovod (TAP-IAP), koji bi gas dovodio iz Azerbejdžana, Vuletić ističe da zbog malih količina gasa planiranih za ovaj magistralni gasovod, FBiH ne bi imala koristi od tog projekta.

(Press)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Moctap

11.01.2016 20:32

Neka furune i bukovine.

ODGOVORITE
Name

Miki

11.01.2016 21:05

Haha na jesen ce biti Miletov Laktaski tok. Hahahaaaaaaa

ODGOVORITE
Name

Re

11.01.2016 21:52

Grohotom se smijemo. Bas si duhovit

Name

blbl

11.01.2016 21:14

Nema nista od toga sve dok RS ne vrati stari dug BH gasu. Dvadeset godina RS nije vratila ni feninga duga za potroseni gas.

ODGOVORITE
Name

plinska boca

12.01.2016 03:38

Ma, na citavom Balkanu nema jednog ozbiljnijeg potrosaca gasa tako da mozemo biti samo tranzit za Nemacku, cija je industrija jedini pravi potrosac! Drste se plinskih boca!!!

ODGOVORITE
Name

borac

12.01.2016 05:32

Dali je kod nas planiran put na mjesec??Ako nije sad za nove izbore.

ODGOVORITE
Name

mihajl

12.01.2016 06:06

Koliko je rijeci receno o tome.Izbori se dobijali na temu gasovoda juzni tok.Nismo mi toliko interesantni u energetskom smislu koliko nama hoce da kazu nasi vlastodrsci da smo bogdom.

ODGOVORITE
Name

Veza

12.01.2016 06:34

Tesli nikad nestati, a ako bude kao fabrika el. automobila ima da se proslave...Ja bih zabranio zvati bilo koji projekat Tesla sve dok ne bude uspjesan bar 10 godina, nije Nikola bio Baja pa da se svaka glupost po njemu zove.

ODGOVORITE
Name

citalac

12.01.2016 18:27

Koristicemo vlastite izvore plina... Busi ha,ha,ha. Busi ha,ha,ha.

ODGOVORITE