Он се игра ватром на Блиском истоку

Кад је Мохамед бин Салман имао 12 година, ишао је на састанке с оцем Салманом, тадашњим гувернером саудијске провинције Ал Ријад. 17 година после, са свега 29, он је постао најмлађи министар одбране на свету, те је своју домовину гурнуо у брутални рат с Јеменом.

Свијет 11.01.2016 | 22:57
Он се игра ватром на Блиском истоку

Принц Мохамед је био још тинејџер кад је почео да тргује деоницама и имовином, а кад би налетео на неки проблем, отац би му помогао да све реши без пуно муке. За разлику од своје старије полубраће, МбС (како га зову), није се школовао у иностранству, него је одлучио да остане у Ријаду где је похађао Кинг Сауди факултет и где је дипломирао право.

Колеге су га сматрале озбиљним младим мушкарцем који није пушио, пио ни банчио.

2011. године, отац му је постао заменик престолонаследника, па је осигурао Министарство одбране огромним буџетом и уносним уговорима о набавци оружја. МбС, као приватни саветник, водио је краљевски двор одлучном руком након што је његов отац именован принцем 2012. године.

Принц Мохамед је увек био уз оца који свог миљеника није испуштао из вида док се пењао на лествици хијерархије. Унутар саудијске религијске и пословне елите постало је неписано правило да се до оца може доћи једино преко сина.
Критичари тврде да је имао пуно среће, иако је моћ, а не новац, оно што младог принца тера напред.

Кад је Салман наследио престо у 2015. године, већ се у великој мери ослањао на сина. 79-годишњи краљ наводно болује од деменције и може се концентрирати на било шта тек неколико сати дневно. Зато МбС уствари управља краљевством.

А његова се моћ драматично повећала у првих неколико месеци Салманове владавине. Принц Мохамед је постављен на место министра одбране, на чело Армацоа - националне електропривредне компаније, постао је шеф новог моћног државног тела - Савет за економију и развој послова - које надгледа сва министарства, те управља свим јавним фондовима.

МбС је заменик принца, али је осигурао надмоћ над својим ривалом Мохамедом бин Најефом - који је засад главни принц и министар унутрашњих послова.

С обзиром да нема живаца за бирократију, МбС је убрзо оставио велики траг захтијевајући да министарства сваки мјесец достављају податке о својој успешности, што је досад нечувено у економском систему који је вођен покровитељством и корупцијом.

Његове изненадне, ненајављене посете министарствима, приликом чега захтева увид у књиговодство, постали су легендарни, те су млади Саудијци почели марљиво радити.

"Он је изразито популаран међу младима. Напорно ради, планира економске реформе и отворен је према њима. Он разумије младе", изјавио је један пословни човек.

А мишљење младих је итекако битно, будући да је 70 одсто становништва млађе од 30 година, те је висока незапосленост (процјењује се да је између 20 и 25 одсто).

Кренуо дединим стопама

Али због истог елана с којим се бацио на економске реформе, повео је и Саудијску Арабију у гадан рат у суседни Јемен. Прошлог марта, лансирао је ваздушну кампању против побуњеничких снага које су истерале председника Абда Рабуха Мансура Хадија из земље.

Деценије саудијског опреза бачена су у ветар кад је МбС одлучио да поведе земљу у операцију "Одлучујућа олуја".

Вероватно му се у датом тренутку то чинило као добра замисао: млади, амбициозни син старог краља води народ у рат против побуњеника у проблематично суседство на северу. А ако узмемо у обзир чињеницу да побуњенике подржава Иран, велики непријатељ Саудијске Арабије, то само читаву акцију чини пуно привлачнијом.

Саудијска војска је пуна новог, милијарди долара вредног оружја, а МбС је пожелео да покаже и својим присталицама и непријатељима колико вреди. Његов план је био брзо донети победу, како би потврдио статус војног вође и сместио се на исто место на лествици на којем се налази и његов познати деда - Ибн Сауд, велики ратник и оснивач модерне Саудијске Арабије.

Али МбС је с друге стране игнориаао чињеницу да су Хоутхи били добра заштита од стварне пријетње: Ал Qаеде на арапском полуотоку. Такођер је заборавио да су упорни Хоути неугодно поразили Саудијце у граничном рату неколико година раније.

Тако ни овај рат није био брз и унапред добјен, јер већ траје скоро годину дана, те због њега највише пате грађани Јемена. У интензивним ваздушним нападима највише је страдала инфраструктура земље, док Хоути и даље контролишу главни град и већи део севера земље.

Иако је принц направио сјајне помаке у економији и свакако му се треба одати дужно признање за то, његова жеља да се упути у рат с Ираном многе не радује.

Кад је Мбс најавио формирање Савета од 34 муслиманске нације, како би се борили против тероризма, није требало бити превише упућен у ондашња збивања како бисте схватили да циља на Иран.

Исто тако, након убиства шијистког клерика Нимр ал-Нимра, почела је да букти ватра нездовољства у Ирану, где су грађани тражили затварање саудијске амбасаде, па су Саудијци брзо повукли своје амбасадоре. Наводно бомбардовање иранске амбасаде у Јемену, додатно је погоршало ситуацију, пише Индепендент.

Другим ријечима, не чини се немогуће да би овај млади мушкарац, на трагу дедине храбрости и снаге, могао стварно да покрене нови велики међудржавни рат у регији која је ионако већ исцпљена разним секташким ратовима, што је мисао која многе - с разлогом - узнемирује.

(Еxпресс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

11.01.2016 17:52

Није то његово дјело. Он је само извршилац добро смишљеног плана тајних владара из сенке. Што су говорили југославенски комунисти "што горе то боље!"

ОДГОВОРИТЕ