Допринос за ратаре 220 марака мјесечно

Чланови породичних пољопривредних газдинстава и радници у газдинствима осигуравају се као и сва остала запослена лица у другим секторима, а минимални допринос за ратаре износи 220 КМ мјесечно.

Република Српска 11.01.2016 | 17:27
Допринос за ратаре 220 марака мјесечно

Истакли су то у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС наводећи да је измјеном Закона о доприносима умањена основица за доприносе за некомерцијална газдинства и умјесто досадашњих 30 износи 20 одсто просјечне бруто плате у Републици Српској.

"За лица која су носиоци породичних пољопривредних газдинстава и уједно осигурана по основу запослења или пензије додатни допринос износи два одсто од примања за носиоце комерцијалних, односно један одсто за носиоце некомерцијалних газдинстава", рекли су у министарству.

Измјеном Закона о доприносима промијењен је и рок за подношење пријаве доприноса за носиоце пољопривредних газдинстава. Рок за подношење годишње пријаве је 31. март текуће године за претходну.

У Министарству пољопривреде наглашавају да се обавеза плаћања доприноса за пензијско-инвалидско осигурање односи на носиоце породичних пољопривредних газдинстава старости до 50 година и на носиоце старије од 50 година, али под условом да до 65 година старости имају најмање 15 година стажа.

"Једини захтјев министарства који није уважен јесте да се свим запосленима у газдинству омогући осигурање под истим условима као што је то прописано за носиоце газдинства", казали су у Министарству пољопривреде.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара Републике Српске Владимир Усорац рекао је да су пољопривредници у Српској због тога оштећени и да ће чланови Удружења бојкотовати ову законску обавезу.

"Тражили смо да сви запослени на имању буду равноправни и да осигуравајући и себе и своје раднике пунимо буџет Републике Српске, али то нам није дозвољено - нагласио је Усорац и додао да је неусвајањем овог приједлога причињена велика неправда према пољопривредницима.

Газдинства

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске наглашавају да је комерцијално породично пољопривредно газдинство тржишно оријентисано и које је достигло минимални укупни обим производње.

"Некомерцијално породично пољопривредно газдинство је оно које није тржишно оријентисано и које није достигло минимални укупни обим производње", истакли су у министарству.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Производјац

11.01.2016 16:57

Проблем је у томе сто овај Закон бице примјењен на људима који немају политицку заститу или сл. Тако исто Закон 37/09РС не постује се према свима. Неко врси промет садног и расадног материјала без порекла и евиденције производње,без фискални рацуна и фито регистра,воде се на бироу а имају и по хектар производње а неко испостује Закон па навуце себи да га само клепају инспектори и да би надосе бољем небили се поцео закон примјењивати додје у дузницко робство банака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина и правда

11.01.2016 19:28

Некад је било "Великаши, проклете им душе, на комате раздробише царство" а данас је "Партијаси, проклете им душе, на комате раздробише царство". Све је у рукама партијаса и полиција која би то требала да спријеци је њихова слускиња.Изборе добијају крадјом и куповином гласова и запосљавањем неписменог становниства које није радило ни ко цобанин а довели су их да раде са људима.

ОДГОВОРИТЕ