Doprinos za ratare 220 maraka mjesečno

Članovi porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i radnici u gazdinstvima osiguravaju se kao i sva ostala zaposlena lica u drugim sektorima, a minimalni doprinos za ratare iznosi 220 KM mjesečno.

Republika Srpska 11.01.2016 | 17:27
Doprinos za ratare 220 maraka mjesečno

Istakli su to u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS navodeći da je izmjenom Zakona o doprinosima umanjena osnovica za doprinose za nekomercijalna gazdinstva i umjesto dosadašnjih 30 iznosi 20 odsto prosječne bruto plate u Republici Srpskoj.

"Za lica koja su nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i ujedno osigurana po osnovu zaposlenja ili penzije dodatni doprinos iznosi dva odsto od primanja za nosioce komercijalnih, odnosno jedan odsto za nosioce nekomercijalnih gazdinstava", rekli su u ministarstvu.

Izmjenom Zakona o doprinosima promijenjen je i rok za podnošenje prijave doprinosa za nosioce poljoprivrednih gazdinstava. Rok za podnošenje godišnje prijave je 31. mart tekuće godine za prethodnu.

U Ministarstvu poljoprivrede naglašavaju da se obaveza plaćanja doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje odnosi na nosioce porodičnih poljoprivrednih gazdinstava starosti do 50 godina i na nosioce starije od 50 godina, ali pod uslovom da do 65 godina starosti imaju najmanje 15 godina staža.

"Jedini zahtjev ministarstva koji nije uvažen jeste da se svim zaposlenima u gazdinstvu omogući osiguranje pod istim uslovima kao što je to propisano za nosioce gazdinstva", kazali su u Ministarstvu poljoprivrede.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da su poljoprivrednici u Srpskoj zbog toga oštećeni i da će članovi Udruženja bojkotovati ovu zakonsku obavezu.

"Tražili smo da svi zaposleni na imanju budu ravnopravni i da osiguravajući i sebe i svoje radnike punimo budžet Republike Srpske, ali to nam nije dozvoljeno - naglasio je Usorac i dodao da je neusvajanjem ovog prijedloga pričinjena velika nepravda prema poljoprivrednicima.

Gazdinstva

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske naglašavaju da je komercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo tržišno orijentisano i koje je dostiglo minimalni ukupni obim proizvodnje.

"Nekomercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo je ono koje nije tržišno orijentisano i koje nije dostiglo minimalni ukupni obim proizvodnje", istakli su u ministarstvu.

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Proizvodjac

11.01.2016 16:57

Problem je u tome sto ovaj Zakon bice primjenjen na ljudima koji nemaju politicku zastitu ili sl. Tako isto Zakon 37/09RS ne postuje se prema svima. Neko vrsi promet sadnog i rasadnog materijala bez porekla i evidencije proizvodnje,bez fiskalni racuna i fito registra,vode se na birou a imaju i po hektar proizvodnje a neko ispostuje Zakon pa navuce sebi da ga samo klepaju inspektori i da bi nadose boljem nebili se poceo zakon primjenjivati dodje u duznicko robstvo banaka.

ODGOVORITE
Name

istina i pravda

11.01.2016 19:28

Nekad je bilo "Velikaši, proklete im duše, na komate razdrobiše carstvo" a danas je "Partijasi, proklete im duše, na komate razdrobiše carstvo". Sve je u rukama partijasa i policija koja bi to trebala da sprijeci je njihova sluskinja.Izbore dobijaju kradjom i kupovinom glasova i zaposljavanjem nepismenog stanovnistva koje nije radilo ni ko cobanin a doveli su ih da rade sa ljudima.

ODGOVORITE