Балкански путеви дроге пресијецани у Српској

Полиција Републике Српске у посљедњих пет година у неколико акција заплијенила је 4,6 килограма хероина, килограм кокаина и више десетина килограма марихуане.

Република Српска 11.01.2016 | 16:37
Балкански путеви дроге пресијецани у Српској

У тим акцијама разбијене су бројне групе нарко-дилера, а њихови шефови и чланови завршили су иза браве. Међу онима који су иза решетака су и полицајци Сулејман Бериша из Центра јавне безбједности Бањалука, те Месудин Мешковић и Сабахудин Пелешевић из ЦЈБ Требиње.

Највећи дио дроге у БиХ долазио је такозваном "балканском рутом" с подручја Албаније, Косова, Црне Горе, али и Турске.

"Марихуана на тржиште у БиХ углавном стиже из Албаније, која је међу највећим произвођачима ове дроге. Путеви канабиса воде преко Црне Горе, а потом се кријумчари у друге западне земље, али дио остаје и у БиХ. Хероин такође најчешће долази из Албаније, али и Турске, док се остале синтетичке дроге, посебно екстази, обично кријумчаре из западне Европе ", рекли су у Полицији Републике Српске.

Наводе да је откривено да руте кријумчарења марихуане и хероина најчешће иду преко Црне Горе, али није непознат ни "правац" преко Србије.

"Само током протекле године откривено је више од 143 случаја шверца дроге. Због ових дјела у првих девет мјесеци 2015. године укупно је тужилаштвима пријављено 157 особа", рекли су у Полицији Републике Српске.

Нагласили су да су најзначајније количине опојне дроге током прошле године одузете у акцијама спроведеним у првих девет мјесеци. Током тих акција одузето је 315 грама хероина, 242 грама кокаина, 1,1 килограм хашиша, 13,5 килограма марихуане и 2.504 комада сјеменки марихуане.

Прошле године полиција је спровела 11 акција на сузбијању трговине дрогом, у којима су пали бројни шверцери. Од тих акција двије су биле међународног карактера. Масовнија хапшења кренула су у априлу с акцијом "Дијамант", у којој су пала два нарко-дилера у Републици Српској, а четири у Црној Гори. Тада је заплијењено 255 грама хероина, 4,7 килограма марихуане и 1,1 килограм хашиша, а у РС су "пали" држављани Црне Горе Радивоје Лучић (41) из Никшића и Драган Јововић (33) из Плужина.

Хапшење шверцера настављено је у мају акцијом "Маска", када је иза браве завршило 17 нарко-дилера и заплијењено више од два килограма сканка. Затим су се редале акције "Тигар", "Свилај", "Колор", "Тркач", "Ласта", "Фантом", "Свјетлост" и "Колт".

У овим акцијама ухапшена су 32 шверцера дроге и заплијењено око 400 грама кокаина, око седам килограма марихуане, те мања количина синтетичке дроге. Од ових акција "Колт" је био међународног карактера и у њему су пали Рајко Медић (52) из Новог Травника и држављанин Србије Драгослав Мареновић (60) из Краљева. Медић и Мареновић су ухапшени у новембру у Бијељини, када су упали у полицијску клопку током покушаја да продају око 200 грама кокаина прикривеним инспекторима. У оквиру ове акције у Републици Српској и Србији заплијењено је укупно 400 грама кокаина изузетно велике чистоће.

Возила и оружје

Полиција Републике Српске је током акција на сузбијању шверца наркотицима, осим дроге, заплијенила и већи број украдених аутомобила, те одређену количину оружја и муниције, као и већи број мобилних телефона. Тако је само у акцији "Маска" пронађено пет украдених возила, од чега два џипа. Заплијењене су и четири аутоматске пушке и већи број мобилних телефона. Највише мобилних телефона, њих 17, заплијењено је у акцији "Фантом". Током акције "Колт" пронађен је и пиштољ с пригушивачем.

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зденко Бајо

11.01.2016 17:24

Више су наркотика издиловали полицајци него што су заплијенили а тајкунско политичка мафија у спрези са такозваним тужилаштвом развози дрогу камионима по земљи...

ОДГОВОРИТЕ