Balkanski putevi droge presijecani u Srpskoj

Policija Republike Srpske u posljednjih pet godina u nekoliko akcija zaplijenila je 4,6 kilograma heroina, kilogram kokaina i više desetina kilograma marihuane.

Republika Srpska 11.01.2016 | 16:37
Balkanski putevi droge presijecani u Srpskoj

U tim akcijama razbijene su brojne grupe narko-dilera, a njihovi šefovi i članovi završili su iza brave. Među onima koji su iza rešetaka su i policajci Sulejman Beriša iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka, te Mesudin Mešković i Sabahudin Pelešević iz CJB Trebinje.

Najveći dio droge u BiH dolazio je takozvanom "balkanskom rutom" s područja Albanije, Kosova, Crne Gore, ali i Turske.

"Marihuana na tržište u BiH uglavnom stiže iz Albanije, koja je među najvećim proizvođačima ove droge. Putevi kanabisa vode preko Crne Gore, a potom se krijumčari u druge zapadne zemlje, ali dio ostaje i u BiH. Heroin takođe najčešće dolazi iz Albanije, ali i Turske, dok se ostale sintetičke droge, posebno ekstazi, obično krijumčare iz zapadne Evrope ", rekli su u Policiji Republike Srpske.

Navode da je otkriveno da rute krijumčarenja marihuane i heroina najčešće idu preko Crne Gore, ali nije nepoznat ni "pravac" preko Srbije.

"Samo tokom protekle godine otkriveno je više od 143 slučaja šverca droge. Zbog ovih djela u prvih devet mjeseci 2015. godine ukupno je tužilaštvima prijavljeno 157 osoba", rekli su u Policiji Republike Srpske.

Naglasili su da su najznačajnije količine opojne droge tokom prošle godine oduzete u akcijama sprovedenim u prvih devet mjeseci. Tokom tih akcija oduzeto je 315 grama heroina, 242 grama kokaina, 1,1 kilogram hašiša, 13,5 kilograma marihuane i 2.504 komada sjemenki marihuane.

Prošle godine policija je sprovela 11 akcija na suzbijanju trgovine drogom, u kojima su pali brojni šverceri. Od tih akcija dvije su bile međunarodnog karaktera. Masovnija hapšenja krenula su u aprilu s akcijom "Dijamant", u kojoj su pala dva narko-dilera u Republici Srpskoj, a četiri u Crnoj Gori. Tada je zaplijenjeno 255 grama heroina, 4,7 kilograma marihuane i 1,1 kilogram hašiša, a u RS su "pali" državljani Crne Gore Radivoje Lučić (41) iz Nikšića i Dragan Jovović (33) iz Plužina.

Hapšenje švercera nastavljeno je u maju akcijom "Maska", kada je iza brave završilo 17 narko-dilera i zaplijenjeno više od dva kilograma skanka. Zatim su se redale akcije "Tigar", "Svilaj", "Kolor", "Trkač", "Lasta", "Fantom", "Svjetlost" i "Kolt".

U ovim akcijama uhapšena su 32 švercera droge i zaplijenjeno oko 400 grama kokaina, oko sedam kilograma marihuane, te manja količina sintetičke droge. Od ovih akcija "Kolt" je bio međunarodnog karaktera i u njemu su pali Rajko Medić (52) iz Novog Travnika i državljanin Srbije Dragoslav Marenović (60) iz Kraljeva. Medić i Marenović su uhapšeni u novembru u Bijeljini, kada su upali u policijsku klopku tokom pokušaja da prodaju oko 200 grama kokaina prikrivenim inspektorima. U okviru ove akcije u Republici Srpskoj i Srbiji zaplijenjeno je ukupno 400 grama kokaina izuzetno velike čistoće.

Vozila i oružje

Policija Republike Srpske je tokom akcija na suzbijanju šverca narkoticima, osim droge, zaplijenila i veći broj ukradenih automobila, te određenu količinu oružja i municije, kao i veći broj mobilnih telefona. Tako je samo u akciji "Maska" pronađeno pet ukradenih vozila, od čega dva džipa. Zaplijenjene su i četiri automatske puške i veći broj mobilnih telefona. Najviše mobilnih telefona, njih 17, zaplijenjeno je u akciji "Fantom". Tokom akcije "Kolt" pronađen je i pištolj s prigušivačem.

(Glas Srpske)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zdenko Bajo

11.01.2016 17:24

Više su narkotika izdilovali policajci nego što su zaplijenili a tajkunsko politička mafija u sprezi sa takozvanim tužilaštvom razvozi drogu kamionima po zemlji...

ODGOVORITE