Малверзације власти уништиле "Бобар банку"

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. 

Република Српска 11.01.2016 | 15:17
Малверзације власти уништиле "Бобар банку"

Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања, наводи ПДП.

Афера „Педесет један“ - „Пропаст Бобар банке“

Случај „Бобар банке“ јавности је добро познат. Банка је пропала брзином свјетлости, у року од само мјесец дана, и у њој су остали заробљени милионски депозити јавних предузећа и локалних заједница. Агенција за банкарство Републике Српске ниједног тренутка није се сматрала одговорном за пропаст, иако су двије године прије пропасти независни ревизори утврдили мноштво неправилности у пословању ове банке.

Агенција за банкарство одговорна

Партија демократског прогреса пита – зашто до данас није покренуто питање одговорности Агенције за банкарство Републике Српске? Тврдимо да је Агенција директно одговорна јер није учинила ништа да би спасила Бобар банку, односно грађане и правна лица, клијенте банке, од штете која је настала уништавањем банке. Најновији случај дрскости Агенције је наредба свим правним лицима да прво морају платити обавезе према Бобар банци па тек онда остале обавезе.

Значи ли то да се и обавезе према држави не могу плаћати док се не измире обавезе ако их имате према овој банци?

Зашто се нико од надлежних институција није огласио, по случају Бобар банке, за фиктивне кредите (којима је покривана актива банке)? Радници кредите нису подизали за себе, а данас их управа Банке терети за њих!

Ликвидација

Послије смрти власника банке Гаврила Бобара, муњевитом брзином Бобар банка је ликвидирана, због презадужености и неликвидности, а без посла је остало 206 радника.

У банци је остало заробљено око 250 милиона КМ депозита, од чега је чак 90 милиона депозита грађана.

Кредити мимо закона

Највећи проблем Бобар банке је давање кредита повезаним лицима изнад законом дозвољеног лимита, на шта је Агенција за банкарство Републике Српске затварала очи, односно није смјела да обавља свој посао због огромног политичког притиска врха СНСД-а.

Бобар банка је пласирала ко зна колико таквих кредита. По мишљењу ревизора у 2013. години, приходи Бобар банке су незаконито увећани за више од 17 милиона КМ, иако су имали директан налог Агенције за банкарство Републике Српске да се ти приходи не могу књижити.

По налазу независног ревизора, губитак банке је требао да буде близу 16 милиона КМ, умјесто исказане добити од 1,4.

Ревизор је тада изразио сумњу и у законитост двије докапитализације Банке, и навео је да је Банка одобрила кредите повезаним лицима коју су након тога извршили докапитализацију Банке. Прва докапитализација извршена је емисијом обичних акција крајем 2013. године у износу 10 милиона, од чега су два повезана лица Бобар Аутосемберија и Универзал Бијељина уплатиле 5.760.000 КМ.

Друга - додатним повећањем капитала емисијом приоритетних акција у јануару 2014. године у износу од 4.876.000 КМ, од чега су чега су два повезана лица Бобарауто Семберија и БМД Јања Бијељина уплатили 3.049.000 КМ.

Ревизор је тада утврдио да је у вриједности од око 6 милиона КМ покушано незаконито повећање прихода банке на начин да је Бобар банка продала некретнину повезаној фирми из групације Бобар и то само на основу уговора о продаји, иако новац никада није уплаћен на рачун Банке.

У банкарском сектору се говори да су размјере мућки са провезаним правним лицима у Бобар банци тешке неколико десетина милиона КМ

Покушај спасавања

Осим хартијама од вриједности, власт је покушавала да спаси Бобар банку тако што је натјерала јавна предузећа, међу којима је и Електопривреда Републике Српске, да орочи свој новац у овој банци, како би јој се одржао минимум ликвидности и било спријечено стрмоглаво пропадање. Само Електропривреда је морала да орочи више од 13 милиона КМ.

Да би се провела акција спасавања опљачканих банака, Влада Републике Српске је измијенила и правила Инвестиционо-развојне банке Републике Српске. У измјенама правила ИРБ Републике Српске, које је Влада Српске усвојила у октобру 2014. предвиђено је да ИРБ може закључити уговор о субординираном кредиту финансијској институцији „уколико се ради повећање допунског капитала, те уколико је минимална каматна стопа осам одсто на годишњем нивоу“. По томе, банка узима кредит од државе од 8%, а та иста банка кредитира државу, купујући њене трезорске записе по 2%, односно обвезнице по 5%.

Захваљујући измјенама Правила, омогућено је да ИРБ кредитира пропале банке, те након тога, кад се сав новац извуче из ових банка преко спорних кредита, држава тиме постане већински власник, а онда поново буде присиљена да упумпава новац, под паролом спасавања финансијског сектора.

Ако се још има у виду да су предузећа из састава Бобар групе (Елвако, БМД…) већ добила десетак милиона КМ из ИРБ Републике Српске, као и да је ова фирма била миљеник режима годинама, јасно је да је Република Српска оштећена за ко зна колико десетина милиона КМ.

(Партија демократског прогреса)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Дојадисте брате

11.01.2016 14:29

Ви сте нека полуга власти, учините нешто. Шта нам се висе обраћате, знамо на својој кожи најбоље, како нам је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПДП

11.01.2016 15:41

ПДП су стручњаци за банке- они су их приватизовали - ја им вјерујем- јер знају како се ,,послује,,у банкама- о њиховом знању о банкама зању и тужилаштва и судови.

Name

СВАШТА!

11.01.2016 14:35

ПОДУЗМИТЕ НЕШТО КОНКРЕТНО, АКО ИМАТЕ ОПИПЉИВЕ ДОКАЗЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неее

11.01.2016 16:04

Братеее , немој да опет ови из ПДП приђу банкама , ово што је данас банкарство изум је стручњака ПДП, а ови нови само то користе , а ПДП је очито жао што нису у дилу !

Name

Чавке

11.01.2016 16:16

„‘Ајде ти мени лепо све признај, а Ђура ће да ти опрости што те је тукао.“

Name

нн

11.01.2016 14:41

И за Бобар банку власништво Гаврила Бобара,/покој му души/ крива власт. Није ваљда!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

11.01.2016 14:43

А ко је крив за продају Развоје банке, Хyпо банке, Бањалучке банке? ПДП који је сад најгласнији....

ОДГОВОРИТЕ
Name

браиндамагед

11.01.2016 14:55

Те банке и данас постоје, раде и запосљавају, хајде нека ови црвени Кмери продају било ста кроз ста су они просли и сравнили са земљом. Нема сансе јер су оставили нерасцисцене рацуне иза којих стоји криминал и корупција енормних размјера и стога нико нијелуд да улазе сопствени капитал у фирме огрезле у криминал и мутне радње владајуце касте. У ствари покварен си и спинујес без везе знас ти ово све добро и сам само си плацени бот!

Name

xyx

11.01.2016 14:56

Е мој нн они су продали банке за 1 еуро , али су радници остали да раде, а у Бобар банци и банциРС остадосе без посла па ти види ко је сада најгласнији....

Name

сс

11.01.2016 15:52

Твој ИQ је на нивоу собне температуре..Па човјеце,те.банке НИСУ уништене као.Бобар банка...ста се правис луд

Name

транс од дрине

11.01.2016 15:17

Хе хе па колико радника у Мојој фирми и ја са њима имамо кредите у наведеној банци које сад морамо да вратимо а никад их нисмо ни подигли него Батина свита сто фирму води а знају се који су подигосе насе кредите ил вец ста урадисе.Све у свеме криминал на све стране а они се дице ко постени .Не мозете реци да Бато није крив ни за ста,то могу само они сто не знају праву ситуацији.Видјет цемо како це се даље ово одвијати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

11.01.2016 15:35

Треба подузето нешто што је било за вријеме кад је ПДП била на власти. Служба друштвеног књиговодства 1999-2000 године укинута. Замислите. Па формирана Развојна банка, па је предадоше србима из Дијаспоре, Мандарићу и осталим. Заредаше продају свих банка у РС. Сретне вам биле народе стране банке, нека вам је Бог на помоћи.Шта сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

стедиса

11.01.2016 15:37

НЕМОЈТЕ САМО ПРИЦАТ УРАДИТЕ НЕСТО ДА НАМ СЕ ВРАТЕ ПАРЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знају-знање

11.01.2016 15:44

Ови из ПДП знају знање како ,,марнути,, банку - само су сада увријеђени - јер само у овој банци они нису учествовали са својим знањем ,,банкарства,,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

11.01.2016 18:31

Они из ПДП-а знају, а ови из СНСД-а умију. Толико о банкама и покраденим милионима.

Name

КОЗА

11.01.2016 16:09

КО О ЧЕМУ - КОЗА О КУПУСУ . Е МОЈ ПДП ЗНАМО МИ ДА ВИ ВОЛИТЕ БАНКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИ

11.01.2016 16:42

ВИ,СЗП СТЕ ВЛАСТ НА НИВОУ БИХ.ПОДУЗМИТЕ НЕШТО.НЕ УЗДАЈТЕ СЕ У ТУЖИЛАШТВО И СУДОВЕ У РС.ОНИ НЕ СМЕЈУ НИ ПРСТОМ МРДНУТИ.СВИ СУ КОРУМПИРАНИ.НЕМОЈТЕ ДА СЕ БАЈА И ОСТАЛИХ 100 И ВИШЕ КРИМИНАЛАЦА ИЗВУЧЕ И ИЗБЈЕГНЕ ПРАВДУ.ПОЖУРИТЕ.ВРЕМЕ ВАМ ИСТИЧЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неее

11.01.2016 17:51

Е јесу ови твоји из СзП стручњаци, чудо једно ! Прво су све распродали измедју себе и својим ,у приватизацији,сад би ти да те они спашавају , е имаш се од кога и надати !

Name

Мен' се чини ...

11.01.2016 18:28

...Да ће Баја њих по'апсити...хи хи хи

Name

борац

11.01.2016 16:48

Ниста ново све це да иде у пропаст и то вецим брзинама свако иоле нормалан мозе да види да нема излаза осим задузења која је све тезе обезбедити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

11.01.2016 17:03

Е мој,xyx јесу остали да раде радници-робови. Стално мијењају раднике, доводе нове. У банкама је "посебан закон о раду", да само знате. Мислиш да их нешта богзна плаћају 600,00КМ по 12 сати раде. Власници странци, стране банке. Нема домаће банке у РС у функцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

11.01.2016 17:13

Како дошло тако и отишло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

x.y.

11.01.2016 22:59

Па нека само неко казе како је вл бобар групације био успјесан привредник.Па све се заснивало на преварама,криминалним радњама. За собом је повукао хиљаде породица који су сарадјивали са банком.Многи нису ни могли помислити да криминал таквих размјера је могуц. јер људи полазе од себе.ригорозне контроле ,казне у малим фирмама,радњама.мислили су да банка мора пословати по закону.судови рс суде и пресудјују сад таквим фирмама сто нису успјели да врате дуг према банци а банка која се понасала неодговорно,огризла у преварама,непостена, то није битно. е неце моци,суд је у рукама напаценог и постеног народа иза којих не стоји политика а ево види се како је просао овај који је био застицен. Само бог и народ пресудјују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Размишљање

13.01.2016 04:28

Ако СзП буде добро организован, упоран, снажног и непоколебивог наступа, ако истури најспособније људе и све то са добром логистиком, онда се можемо надати бар неким промјенама на боље. Када кажем промјенама првенствено мислим на сузбијање криминала сада владајућих и познате нам багре око њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

13.01.2016 08:34

Требало је спастиц банку,увести забрану даљих пласмана,дузнике блокирати врате средства,одвојити добре од лосих кредита,оставити људе толике да раде,.......крива за пропаст је агенција за банкарство,И ОНИ треба да " попију отказе а не само радници банке,....сви знамо како И ко је се окористио и зашто је направљена АФЕРА .....Полизали су многи прсте.....из врха...узимали а нису врацали,,па се акционари кредитно задузивали да покрију њихове минусе....мртав Гаврило се преврће у гробу.

ОДГОВОРИТЕ