Malverzacije vlasti uništile "Bobar banku"

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. 

Republika Srpska 11.01.2016 | 15:17
Malverzacije vlasti uništile "Bobar banku"

Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja, navodi PDP.

Afera „Pedeset jedan“ - „Propast Bobar banke“

Slučaj „Bobar banke“ javnosti je dobro poznat. Banka je propala brzinom svjetlosti, u roku od samo mjesec dana, i u njoj su ostali zarobljeni milionski depoziti javnih preduzeća i lokalnih zajednica. Agencija za bankarstvo Republike Srpske nijednog trenutka nije se smatrala odgovornom za propast, iako su dvije godine prije propasti nezavisni revizori utvrdili mnoštvo nepravilnosti u poslovanju ove banke.

Agencija za bankarstvo odgovorna

Partija demokratskog progresa pita – zašto do danas nije pokrenuto pitanje odgovornosti Agencije za bankarstvo Republike Srpske? Tvrdimo da je Agencija direktno odgovorna jer nije učinila ništa da bi spasila Bobar banku, odnosno građane i pravna lica, klijente banke, od štete koja je nastala uništavanjem banke. Najnoviji slučaj drskosti Agencije je naredba svim pravnim licima da prvo moraju platiti obaveze prema Bobar banci pa tek onda ostale obaveze.

Znači li to da se i obaveze prema državi ne mogu plaćati dok se ne izmire obaveze ako ih imate prema ovoj banci?

Zašto se niko od nadležnih institucija nije oglasio, po slučaju Bobar banke, za fiktivne kredite (kojima je pokrivana aktiva banke)? Radnici kredite nisu podizali za sebe, a danas ih uprava Banke tereti za njih!

Likvidacija

Poslije smrti vlasnika banke Gavrila Bobara, munjevitom brzinom Bobar banka je likvidirana, zbog prezaduženosti i nelikvidnosti, a bez posla je ostalo 206 radnika.

U banci je ostalo zarobljeno oko 250 miliona KM depozita, od čega je čak 90 miliona depozita građana.

Krediti mimo zakona

Najveći problem Bobar banke je davanje kredita povezanim licima iznad zakonom dozvoljenog limita, na šta je Agencija za bankarstvo Republike Srpske zatvarala oči, odnosno nije smjela da obavlja svoj posao zbog ogromnog političkog pritiska vrha SNSD-a.

Bobar banka je plasirala ko zna koliko takvih kredita. Po mišljenju revizora u 2013. godini, prihodi Bobar banke su nezakonito uvećani za više od 17 miliona KM, iako su imali direktan nalog Agencije za bankarstvo Republike Srpske da se ti prihodi ne mogu knjižiti.

Po nalazu nezavisnog revizora, gubitak banke je trebao da bude blizu 16 miliona KM, umjesto iskazane dobiti od 1,4.

Revizor je tada izrazio sumnju i u zakonitost dvije dokapitalizacije Banke, i naveo je da je Banka odobrila kredite povezanim licima koju su nakon toga izvršili dokapitalizaciju Banke. Prva dokapitalizacija izvršena je emisijom običnih akcija krajem 2013. godine u iznosu 10 miliona, od čega su dva povezana lica Bobar Autosemberija i Univerzal Bijeljina uplatile 5.760.000 KM.

Druga - dodatnim povećanjem kapitala emisijom prioritetnih akcija u januaru 2014. godine u iznosu od 4.876.000 KM, od čega su čega su dva povezana lica Bobarauto Semberija i BMD Janja Bijeljina uplatili 3.049.000 KM.

Revizor je tada utvrdio da je u vrijednosti od oko 6 miliona KM pokušano nezakonito povećanje prihoda banke na način da je Bobar banka prodala nekretninu povezanoj firmi iz grupacije Bobar i to samo na osnovu ugovora o prodaji, iako novac nikada nije uplaćen na račun Banke.

U bankarskom sektoru se govori da su razmjere mućki sa provezanim pravnim licima u Bobar banci teške nekoliko desetina miliona KM

Pokušaj spasavanja

Osim hartijama od vrijednosti, vlast je pokušavala da spasi Bobar banku tako što je natjerala javna preduzeća, među kojima je i Elektoprivreda Republike Srpske, da oroči svoj novac u ovoj banci, kako bi joj se održao minimum likvidnosti i bilo spriječeno strmoglavo propadanje. Samo Elektroprivreda je morala da oroči više od 13 miliona KM.

Da bi se provela akcija spasavanja opljačkanih banaka, Vlada Republike Srpske je izmijenila i pravila Investiciono-razvojne banke Republike Srpske. U izmjenama pravila IRB Republike Srpske, koje je Vlada Srpske usvojila u oktobru 2014. predviđeno je da IRB može zaključiti ugovor o subordiniranom kreditu finansijskoj instituciji „ukoliko se radi povećanje dopunskog kapitala, te ukoliko je minimalna kamatna stopa osam odsto na godišnjem nivou“. Po tome, banka uzima kredit od države od 8%, a ta ista banka kreditira državu, kupujući njene trezorske zapise po 2%, odnosno obveznice po 5%.

Zahvaljujući izmjenama Pravila, omogućeno je da IRB kreditira propale banke, te nakon toga, kad se sav novac izvuče iz ovih banka preko spornih kredita, država time postane većinski vlasnik, a onda ponovo bude prisiljena da upumpava novac, pod parolom spasavanja finansijskog sektora.

Ako se još ima u vidu da su preduzeća iz sastava Bobar grupe (Elvako, BMD…) već dobila desetak miliona KM iz IRB Republike Srpske, kao i da je ova firma bila miljenik režima godinama, jasno je da je Republika Srpska oštećena za ko zna koliko desetina miliona KM.

(Partija demokratskog progresa)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Dojadiste brate

11.01.2016 14:29

Vi ste neka poluga vlasti, učinite nešto. Šta nam se vise obraćate, znamo na svojoj koži najbolje, kako nam je.

ODGOVORITE
Name

PDP

11.01.2016 15:41

PDP su stručnjaci za banke- oni su ih privatizovali - ja im vjerujem- jer znaju kako se ,,posluje,,u bankama- o njihovom znanju o bankama zanju i tužilaštva i sudovi.

Name

SVAŠTA!

11.01.2016 14:35

PODUZMITE NEŠTO KONKRETNO, AKO IMATE OPIPLJIVE DOKAZE!

ODGOVORITE
Name

Neee

11.01.2016 16:04

Brateee , nemoj da opet ovi iz PDP priđu bankama , ovo što je danas bankarstvo izum je stručnjaka PDP, a ovi novi samo to koriste , a PDP je očito žao što nisu u dilu !

Name

Čavke

11.01.2016 16:16

„‘Ajde ti meni lepo sve priznaj, a Đura će da ti oprosti što te je tukao.“

Name

nn

11.01.2016 14:41

I za Bobar banku vlasništvo Gavrila Bobara,/pokoj mu duši/ kriva vlast. Nije valjda!!!!

ODGOVORITE
Name

nn

11.01.2016 14:43

A ko je kriv za prodaju Razvoje banke, Hypo banke, Banjalučke banke? PDP koji je sad najglasniji....

ODGOVORITE
Name

braindamaged

11.01.2016 14:55

Te banke i danas postoje, rade i zaposljavaju, hajde neka ovi crveni Kmeri prodaju bilo sta kroz sta su oni prosli i sravnili sa zemljom. Nema sanse jer su ostavili nerasciscene racune iza kojih stoji kriminal i korupcija enormnih razmjera i stoga niko nijelud da ulaze sopstveni kapital u firme ogrezle u kriminal i mutne radnje vladajuce kaste. U stvari pokvaren si i spinujes bez veze znas ti ovo sve dobro i sam samo si placeni bot!

Name

xyx

11.01.2016 14:56

E moj nn oni su prodali banke za 1 euro , ali su radnici ostali da rade, a u Bobar banci i banciRS ostadose bez posla pa ti vidi ko je sada najglasniji....

Name

ss

11.01.2016 15:52

Tvoj IQ je na nivou sobne temperature..Pa čovjece,te.banke NISU uništene kao.Bobar banka...sta se pravis lud

Name

trans od drine

11.01.2016 15:17

He he pa koliko radnika u Mojoj firmi i ja sa njima imamo kredite u navedenoj banci koje sad moramo da vratimo a nikad ih nismo ni podigli nego Batina svita sto firmu vodi a znaju se koji su podigose nase kredite il vec sta uradise.Sve u sveme kriminal na sve strane a oni se dice ko posteni .Ne mozete reci da Bato nije kriv ni za sta,to mogu samo oni sto ne znaju pravu situaciji.Vidjet cemo kako ce se dalje ovo odvijati.

ODGOVORITE
Name

nn

11.01.2016 15:35

Treba poduzeto nešto što je bilo za vrijeme kad je PDP bila na vlasti. Služba društvenog knjigovodstva 1999-2000 godine ukinuta. Zamislite. Pa formirana Razvojna banka, pa je predadoše srbima iz Dijaspore, Mandariću i ostalim. Zaredaše prodaju svih banka u RS. Sretne vam bile narode strane banke, neka vam je Bog na pomoći.Šta sad?

ODGOVORITE
Name

stedisa

11.01.2016 15:37

NEMOJTE SAMO PRICAT URADITE NESTO DA NAM SE VRATE PARE !

ODGOVORITE
Name

Znaju-znanje

11.01.2016 15:44

Ovi iz PDP znaju znanje kako ,,marnuti,, banku - samo su sada uvrijeđeni - jer samo u ovoj banci oni nisu učestvovali sa svojim znanjem ,,bankarstva,,.

ODGOVORITE
Name

bluka

11.01.2016 18:31

Oni iz PDP-a znaju, a ovi iz SNSD-a umiju. Toliko o bankama i pokradenim milionima.

Name

KOZA

11.01.2016 16:09

KO O ČEMU - KOZA O KUPUSU . E MOJ PDP ZNAMO MI DA VI VOLITE BANKE.

ODGOVORITE
Name

MIKI

11.01.2016 16:42

VI,SZP STE VLAST NA NIVOU BIH.PODUZMITE NEŠTO.NE UZDAJTE SE U TUŽILAŠTVO I SUDOVE U RS.ONI NE SMEJU NI PRSTOM MRDNUTI.SVI SU KORUMPIRANI.NEMOJTE DA SE BAJA I OSTALIH 100 I VIŠE KRIMINALACA IZVUČE I IZBJEGNE PRAVDU.POŽURITE.VREME VAM ISTIČE.

ODGOVORITE
Name

Neee

11.01.2016 17:51

E jesu ovi tvoji iz SzP stručnjaci, čudo jedno ! Prvo su sve rasprodali izmedju sebe i svojim ,u privatizaciji,sad bi ti da te oni spašavaju , e imaš se od koga i nadati !

Name

Men' se čini ...

11.01.2016 18:28

...Da će Baja njih po'apsiti...hi hi hi

Name

borac

11.01.2016 16:48

Nista novo sve ce da ide u propast i to vecim brzinama svako iole normalan moze da vidi da nema izlaza osim zaduzenja koja je sve teze obezbediti.

ODGOVORITE
Name

nn

11.01.2016 17:03

E moj,xyx jesu ostali da rade radnici-robovi. Stalno mijenjaju radnike, dovode nove. U bankama je "poseban zakon o radu", da samo znate. Misliš da ih nešta bogzna plaćaju 600,00KM po 12 sati rade. Vlasnici stranci, strane banke. Nema domaće banke u RS u funkciji.

ODGOVORITE
Name

vss

11.01.2016 17:13

Kako došlo tako i otišlo.

ODGOVORITE
Name

x.y.

11.01.2016 22:59

Pa neka samo neko kaze kako je vl bobar grupacije bio uspjesan privrednik.Pa sve se zasnivalo na prevarama,kriminalnim radnjama. Za sobom je povukao hiljade porodica koji su saradjivali sa bankom.Mnogi nisu ni mogli pomisliti da kriminal takvih razmjera je moguc. jer ljudi polaze od sebe.rigorozne kontrole ,kazne u malim firmama,radnjama.mislili su da banka mora poslovati po zakonu.sudovi rs sude i presudjuju sad takvim firmama sto nisu uspjeli da vrate dug prema banci a banka koja se ponasala neodgovorno,ogrizla u prevarama,nepostena, to nije bitno. e nece moci,sud je u rukama napacenog i postenog naroda iza kojih ne stoji politika a evo vidi se kako je prosao ovaj koji je bio zasticen. Samo bog i narod presudjuju

ODGOVORITE
Name

Razmišljanje

13.01.2016 04:28

Ako SzP bude dobro organizovan, uporan, snažnog i nepokolebivog nastupa, ako isturi najsposobnije ljude i sve to sa dobrom logistikom, onda se možemo nadati bar nekim promjenama na bolje. Kada kažem promjenama prvenstveno mislim na suzbijanje kriminala sada vladajućih i poznate nam bagre oko njih.

ODGOVORITE
Name

Semberac

13.01.2016 08:34

Trebalo je spastic banku,uvesti zabranu daljih plasmana,duznike blokirati vrate sredstva,odvojiti dobre od losih kredita,ostaviti ljude tolike da rade,.......kriva za propast je agencija za bankarstvo,I ONI treba da " popiju otkaze a ne samo radnici banke,....svi znamo kako I ko je se okoristio i zašto je napravljena AFERA .....Polizali su mnogi prste.....iz vrha...uzimali a nisu vracali,,pa se akcionari kreditno zaduzivali da pokriju njihove minuse....mrtav Gavrilo se prevrće u grobu.

ODGOVORITE