Бирократија и порези и даље "гуше" БиХ

БиХ је на листи земаља најбољих за пословање, коју је за 2015. годину објавио угледни амерички магазин "Форбес", заузела 78. мјесто, од укупно 144 земље свијета, што је напредак у односу на претходних неколико година.

Босна и Херцеговина 11.01.2016 | 07:52
Бирократија и порези и даље "гуше" БиХ

Наиме, БиХ је 2012. године била на 85 мјесту, док је 2013. године заузела 82, а 2014. године 84. мјесто међу земљама најбољим за пословање.

Према показатељима које обухвата "Форбесова" анализа, БиХ је најлошије рангирана када су у питању бирократија и пореска оптерећења, па у тим сегментима заузима веома лоше 137. и 119. мјесто на свијету, а што је био случај и у извјештају за 2014. годину. Такође, лош пласман је забиљежен и код степена примјене иновација, гдје је БиХ заузела 115. мјесто. Када су у питању личне слободе и степен примјене нових технологија, БиХ је пласирана на 79. мјесто.

По степену корупције БиХ је на 72. мјесту, а по заштити инвеститора на 63. позицији. Када је у питању тржиште, БиХ је заузела 51. мјесто и ту је забиљежено лошије стање у односу на претходни извјештај, док су погоршања забиљежена и када је у питању администрација. Најбоље позиције БиХ је заузела код трговинских и финансијских слобода, 36. односно осмо мјесто на свијету.

Када је у питању претходни извјештај "Форбеса" за 2014. годину, треба рећи да је БиХ била најлошије оцијењена када је у питању бирократија па се тако нашла на далеком 120. мјесту, а одмах затим врло лоше оцјене биле су и за пореско оптерећење, те је БиХ позиционирана на 118. мјесто. Иначе, од земаља из региона најбоље су пласиране Словенија на 20. и Македонија на 39. мјесту, док је Србија не незавидном 83. мјесту. На овој листи Мађарска је на 42. мјесту, а од 44. до 46. мјеста су Румунија, Бугарска и Хрватска. Црна Гора је на 49. мјесту листе најбољих земаља за бизнис, Грчка је на 50. мјесту, Албанија је 69, а Србија посљедња међу земљама региона и налази се на 83. мјесту.

На првом мјесту листе је Данска, за којом слиједе Нови Зеланд, Норвешка, Ирска и Шведска. У првих десет по условима пословања су Финска, Канада, Сингапур и Холандија.

Швајцарска је на 12, Њемачка на 18, Сједињене Америчке Државе на 22, Јапан на 23. мјесту листе "Форбеса".

Економски аналитичари истичу да "Форбес" користи релативно сличан методолошки приступ као и Свјетска банка у својим извјештајима. Према њиховим ријечима, правна сигурност је међу најважнијим параметрима за инвестициону атрактивност неког подручја, из угла инвеститора.

Када је у питању бирократија, која је понајвише "заслужна" за лошу позицију БиХ, они истичу да се БиХ посматра на основу сложености система, великог броја институција, посебно оних које издају дозволе, али и броја процедура, што доводи до високог степена бирократије у оваквим извјештајима.

Зоран Павловић, економски аналитичар, сматра да је велики проблем што власт у БиХ не чита и не покушава да схвати ниједну од озбиљних анализа које раде међународне агенције и организације, па тако и угледни "Форбес", о позицији БиХ у односу на окружење и свијет.

"Домаће власти не схватају да би те анализе требало да буду буквар за њихово понашање у будућности", сматра Павловић.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Народ

11.01.2016 07:23

БиХ има само један проблем - пљачкање властитог народа невиђених размјера.

ОДГОВОРИТЕ