Birokratija i porezi i dalje "guše" BiH

BiH je na listi zemalja najboljih za poslovanje, koju je za 2015. godinu objavio ugledni američki magazin "Forbes", zauzela 78. mjesto, od ukupno 144 zemlje svijeta, što je napredak u odnosu na prethodnih nekoliko godina.

Bosna i Hercegovina 11.01.2016 | 07:52
Birokratija i porezi i dalje "guše" BiH

Naime, BiH je 2012. godine bila na 85 mjestu, dok je 2013. godine zauzela 82, a 2014. godine 84. mjesto među zemljama najboljim za poslovanje.

Prema pokazateljima koje obuhvata "Forbesova" analiza, BiH je najlošije rangirana kada su u pitanju birokratija i poreska opterećenja, pa u tim segmentima zauzima veoma loše 137. i 119. mjesto na svijetu, a što je bio slučaj i u izvještaju za 2014. godinu. Takođe, loš plasman je zabilježen i kod stepena primjene inovacija, gdje je BiH zauzela 115. mjesto. Kada su u pitanju lične slobode i stepen primjene novih tehnologija, BiH je plasirana na 79. mjesto.

Po stepenu korupcije BiH je na 72. mjestu, a po zaštiti investitora na 63. poziciji. Kada je u pitanju tržište, BiH je zauzela 51. mjesto i tu je zabilježeno lošije stanje u odnosu na prethodni izvještaj, dok su pogoršanja zabilježena i kada je u pitanju administracija. Najbolje pozicije BiH je zauzela kod trgovinskih i finansijskih sloboda, 36. odnosno osmo mjesto na svijetu.

Kada je u pitanju prethodni izvještaj "Forbesa" za 2014. godinu, treba reći da je BiH bila najlošije ocijenjena kada je u pitanju birokratija pa se tako našla na dalekom 120. mjestu, a odmah zatim vrlo loše ocjene bile su i za poresko opterećenje, te je BiH pozicionirana na 118. mjesto. Inače, od zemalja iz regiona najbolje su plasirane Slovenija na 20. i Makedonija na 39. mjestu, dok je Srbija ne nezavidnom 83. mjestu. Na ovoj listi Mađarska je na 42. mjestu, a od 44. do 46. mjesta su Rumunija, Bugarska i Hrvatska. Crna Gora je na 49. mjestu liste najboljih zemalja za biznis, Grčka je na 50. mjestu, Albanija je 69, a Srbija posljednja među zemljama regiona i nalazi se na 83. mjestu.

Na prvom mjestu liste je Danska, za kojom slijede Novi Zeland, Norveška, Irska i Švedska. U prvih deset po uslovima poslovanja su Finska, Kanada, Singapur i Holandija.

Švajcarska je na 12, Njemačka na 18, Sjedinjene Američke Države na 22, Japan na 23. mjestu liste "Forbesa".

Ekonomski analitičari ističu da "Forbes" koristi relativno sličan metodološki pristup kao i Svjetska banka u svojim izvještajima. Prema njihovim riječima, pravna sigurnost je među najvažnijim parametrima za investicionu atraktivnost nekog područja, iz ugla investitora.

Kada je u pitanju birokratija, koja je ponajviše "zaslužna" za lošu poziciju BiH, oni ističu da se BiH posmatra na osnovu složenosti sistema, velikog broja institucija, posebno onih koje izdaju dozvole, ali i broja procedura, što dovodi do visokog stepena birokratije u ovakvim izvještajima.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, smatra da je veliki problem što vlast u BiH ne čita i ne pokušava da shvati nijednu od ozbiljnih analiza koje rade međunarodne agencije i organizacije, pa tako i ugledni "Forbes", o poziciji BiH u odnosu na okruženje i svijet.

"Domaće vlasti ne shvataju da bi te analize trebalo da budu bukvar za njihovo ponašanje u budućnosti", smatra Pavlović.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Narod

11.01.2016 07:23

BiH ima samo jedan problem - pljačkanje vlastitog naroda neviđenih razmjera.

ODGOVORITE