АБА: Деби Џикића, тријумф Партизана над Цибоном! Будућност ''убила'' Цедевиту!

Кошаркаши Партизана НИС победили су у драматичном мечу Цибону резултатом 85:82, у мечу 19. кола регионалне АБА лиге. Драгићевић и Будућност "разбили" Цедевиту! Кошаркаши Будућности убедљиво су победили Цедевиту 81:57 у Загребу у мечу 19. кола регионалне АБА лиге.

Кошарка 10.01.2016 | 21:15
АБА: Деби Џикића, тријумф Партизана над Цибоном! Будућност ''убила'' Цедевиту!

На овом сусрету на клупи црно-белих дебитовао је нови тренер Александар Џикић који је видео све слабости свог тима.

'Црно-бели' су средином треће четвртине водили са 17 поена разлике, али је уследио несхватљиви пад и Цибона је преокренула у финишу. Ипак, домаћи тим је преживео пенал завршницу и остварио седми тријумф.

Партизан је доминирао у скоку – забележио их је 44, од чега чак 21 у нападу.

Најефикаснији био је Чедомир Витковац са 15 поена и 12 скокова, Кевин Џонс постигао је 14, уз 11 ухваћених лопти, док су по 11 поена додали Вања Маринковић и Едо Мурић.

У екипи Цибоне Марин Розић био је најефикаснији са 20 поена, Анте Жижић додао је 12, уз девет скокова, а Андрија Жижић 11 поена.

У првом делу сезоне Партизан је изгубио у Загребу са шест поена разлике.

Партизан је остварио седму победу у Јадранској лиги, а има и 12 пораза, док је Цибона прекинула низ од две победе и претрпела 11 пораза.

У 20. колу Партизан ће наредне гостовати Крки, а Цибона у Загребу против МЗТ Скопља.

Ток меча:

Изједначена игра на поечтку сусрета. Цибона са две тројке отвара меч, на другој страни прецизни су били Џоунс и Маринковић за 7:6 црно-белих. Екипе се смењују у вођству, а Партизан је први стигао до четири поена вишка (14.10). Џикић се одлучио да Ђумића стави на центра, а Џоунса на своју природну позицију „четири“, где он до сада већ има пет скокова и четири поена. Тројком Вилсона Партизан одлази на плус пет (17:12). После неколико неискоришчених напада на обе стране, Мурић постиже поене за Партизан. Словенац је брзо стигао до осмог поена новом тројком свог тима.

Екфикасна прва четвртина. Џоунс својим скоковима (седам у првој четвртини) и Мурић са осам поена, предводе Партизан, док на другој страни Розић има седам поена – 26:23, после прве четвртине.

Са неколико лаких поена у финишу прве и на почетку друге четвртине Цибона је вратила предност, па Џикић мора да тражи тајм-аут. Одмах потом, Врабац после два контранапада постиже поене, још једном био прецизан (32:29), а затим дефанзивним скоком доноси још један напад Партизану. Розић је готово непогрешив из игре, али му лоше иду слободна бацања, убацио је само једно из четири покушаја.

Тројком Витковца и поготком Маринковића, Партизан одлази на плус осам. Капитен Партизана потом прави непотребан фаул, а Крушлин са слободних бацања смањује заостатак, после серије црно-белих 11:1. Џоунс и даље лоше шутира, али скупља већину лопти испод коша (39:33). Оба тима до сада по девет изгубљених лопти. У лепој акцији, Цветковић без гледања додаје Џоунсу који је био сам под кошем, за прву двоцифрену предност Партизана (46:36), а гости из Загреба новом тројком смањују заостатак. После првог полувремена Партизан води 48:42.

Друго полувреме почело је погоцима Ђумића са линије за слободна бацања, а онда је Сиришчевић постигао тројку. Центар Партизана направио је неспортску личну грешку над Флоренсом који је наставио серију Цибоне за 49:47.

У Пиониру је виђено неколико конфузних напада на обе стране, Едо Мурић је промашио два везана шута за три поена, али се исправио и успео да положи. Андрија Жижић је лагано погодио са полудистанце, док је су ’црно-бели’ константно гурали лопту у рекет јер су гости релативно рано изашли из бонуса.

Када год је Цибона припретила, домаћа екипа је успела да одбије – овога пута Маринковић је постигао тројку, па су Цветковић и Врабац из неколико узастопних напада убацили тешке кошеве. После неколико техничких грешака за чланове стручног штаба Цибоне, Витковац је изнудио нова слободна бацања. Погодио је оба за највећу предност – 64: 57.

Ацо Петровић је избачен из хале, а у међувремену је серија Партизана продужена тројком Вилсона и закуцавањем Врабца после добре контре. До краја треће деонице домаћи тим је повећао предност на 73: 59.

Последња четвртина почела је грешкама Цветковића које су Славица и Крушлин искористили да смање на -10. Партизан је веома брзо ушао у бонус, али је Аранитовић погодио тројку за 76:63.

Вилсон је јефтино потрошио неколико напада желећи да поентира из тешких ситуација, потом су и Мурић и Џонс промашили тројке, да и Жижић вратио Цибону на два поседа – 80:75. Центар Цибоне покренуо је екипу која се потпуно вратила. Погодио је два бацања, онда положио у контри за пола коша мањка два минута пре краја сусрета.

Наставили су домаћи са грешкама – губили су лопте на свакакве начине, а то је Цибона фантастично користила. Серијом од 13:0 преокренула је резултат када је Флоренс погодио за 80:81. Чедомир Витковац је 39 секунди пре краја са линије слободних бацања прекинуо агонију и вратио предност ’црно-белима’, а онда је Витковац изблокирао Жижића.

Ушло се у пенал завршницу – Славица је био половичан, али је Жижић ухватио офанзивни скок и Витковац га је фаулирао. Промашио је оба, пре него што је на другој страни Едо Мурић постигао једно за 85:82.

Сиришћевић је имао шут за победу, није био прецизан, а до краја је и Жижић закаснио и на крају је Партизан тешком муком савладао Цибону са 85:82.

Драгићевић и Будућност "разбили" Цедевиту! Кошаркаши Будућности убедљиво су победили Цедевиту 81:57 у Загребу у мечу 19. кола регионалне АБА лиге.

Подгорички тим учврстио се на првој позицији на табели са 17 победа, две више од хрватског тима.

Будућност је потпуно зауставила нападе ривала, доминирала је од почетка до краја сусрета. Црногорска екипа допустила Цедевити само 18 поена за полувреме и на одмор отишла са 32 поена предности (50:18). У једном моменту Будућност је имала и максималних плус 34.

Тадија Драгићевић предовдио је своју екипу до победе са 23 поена (5/8 за два, 2/3 за три, 7/8 слободна бацања) и шест скокова, док Сеад Шеховић убацио је 11 поена, а његов брат имао је један мање.

Код домаћих Пилепић је имао 14 поена, а двоцифрен је био још само Гордић са 10.

Будућност ће у наредном колу дочекати Олимпиију, док ће Цедевита гостовати Задру.

Коментари / 0

Оставите коментар