Фудбалска бајка! Како је Гент од дуга од 23 милиона дошао до 1/8-финала ЛШ?!

Пре деценију и по Гент је био дужан 23 милиона евра, без амбиције, са трошним стадионом и одбачен од навијача. Данас је нова „Арена“ распродата и на њој падају европске величине. Један човек је знао пут до коња са хватаљкама.

Фудбал 11.01.2016 | 22:40
Фудбалска бајка! Како је Гент од дуга од 23 милиона дошао до 1/8-финала ЛШ?!

Визија и мисија у емотивном омотачу. Тако изгледа језгро успеха који се потврђује из сезоне у сезону, задржавајући фудбал на пиједесталу најпопуларније игре и високопрофитабилине индустрије забаве.

Ту је реч о потпуној демократичности. Имаш план, изабери пут, нађи начин и победи. Сет правила који вреди за све. Драж фудбала је у томе што се не зна, тамо у јулу или августу, ко ће то максимално испоштовати. Саплете се онај ко мисли да висина клупског буџета доноси бенефиције. Лопта не зна да рачуна, терен не трпи ретуширање и штимовање. Хвала, дођите други пут!

План и идеја мењају хијерархију у европском фудбалу, макар на одређено.

Малени Гент је за кратко време на евро сцени од сензације постао рецепт. Они који су размишљали топонимски па су потцењивачки одмахнули на град од 235.000 становника, те они којима имена Рафиња, Стефан Митровић или Мосес Симон нису значила ништа – изгубили су годину. Гент је фудбалски клуб настао у краљевском гимнастичком друштву. У његовом амблему се налази лик поглавице, као сећање на пролазак дружине Буффало Билл и „Wилд wест цирцус“ почетком прошлог века кроз овај део Европе.

Ако направимо симбиозу два времена онда данас имамо фудбал на коњу са хватаљкама.

Ко је белгијски Мирослав Церар? Иван де Вите, магистар индустријске психлогије и шеф компаније „Худсон“ за Европу, дошао је у клуб 1999. године и избројао 23 милиона евра дуга. Упоришне тачке његовог програма биле су стадион са 20.000 места и фудбалска академија. Уз то, неколико добрих трансфер потеза као Бусуфа, Ломбертс, Брајан Руиз, матирали су опоненте. Пре две године „поглавице“ су уселиле „Геламко арену“, а прошлог лета први пут се рабуктала шампионска ватра. И то није све.

Овог пролећа у осмини финала Лиге шампиона, где нема ни Манчестер јунајтеда, ни Валенсије ни Лиона, Гент ће играти против Волфсбурга. И док су други сан о пролећу у европској елити потковали са стотинама милиона евра, Белгијанци су успели са 1.600.000 евра (Абд Хатем Елхамед стигао из Ашдода за милион евра, а Ласе Нилсен из Гронингена за 600.000) плус неколико позајмица.

Визија, знање, вештина, упорност и оптимизам. То нису чаробни штапићи, то су диригентске палице за химну Лиге шампиона коју је Иван де Вите пре децнију ипо слушао у фламанском амбису. Фудбал сваком даје шансу да нађе степенице до врха!

Коментари / 0

Оставите коментар