Fudbalska bajka! Kako je Gent od duga od 23 miliona došao do 1/8-finala LŠ?!

Pre deceniju i po Gent je bio dužan 23 miliona evra, bez ambicije, sa trošnim stadionom i odbačen od navijača. Danas je nova „Arena“ rasprodata i na njoj padaju evropske veličine. Jedan čovek je znao put do konja sa hvataljkama.

Fudbal 11.01.2016 | 22:40
Fudbalska bajka! Kako je Gent od duga od 23 miliona došao do 1/8-finala LŠ?!

Vizija i misija u emotivnom omotaču. Tako izgleda jezgro uspeha koji se potvrđuje iz sezone u sezonu, zadržavajući fudbal na pijedestalu najpopularnije igre i visokoprofitabiline industrije zabave.

Tu je reč o potpunoj demokratičnosti. Imaš plan, izaberi put, nađi način i pobedi. Set pravila koji vredi za sve. Draž fudbala je u tome što se ne zna, tamo u julu ili avgustu, ko će to maksimalno ispoštovati. Saplete se onaj ko misli da visina klupskog budžeta donosi beneficije. Lopta ne zna da računa, teren ne trpi retuširanje i štimovanje. Hvala, dođite drugi put!

Plan i ideja menjaju hijerarhiju u evropskom fudbalu, makar na određeno.

Maleni Gent je za kratko vreme na evro sceni od senzacije postao recept. Oni koji su razmišljali toponimski pa su potcenjivački odmahnuli na grad od 235.000 stanovnika, te oni kojima imena Rafinja, Stefan Mitrović ili Moses Simon nisu značila ništa – izgubili su godinu. Gent je fudbalski klub nastao u kraljevskom gimnastičkom društvu. U njegovom amblemu se nalazi lik poglavice, kao sećanje na prolazak družine Buffalo Bill i „Wild west circus“ početkom prošlog veka kroz ovaj deo Evrope.

Ako napravimo simbiozu dva vremena onda danas imamo fudbal na konju sa hvataljkama.

Ko je belgijski Miroslav Cerar? Ivan de Vite, magistar industrijske psihlogije i šef kompanije „Hudson“ za Evropu, došao je u klub 1999. godine i izbrojao 23 miliona evra duga. Uporišne tačke njegovog programa bile su stadion sa 20.000 mesta i fudbalska akademija. Uz to, nekoliko dobrih transfer poteza kao Busufa, Lomberts, Brajan Ruiz, matirali su oponente. Pre dve godine „poglavice“ su uselile „Gelamko arenu“, a prošlog leta prvi put se rabuktala šampionska vatra. I to nije sve.

Ovog proleća u osmini finala Lige šampiona, gde nema ni Mančester junajteda, ni Valensije ni Liona, Gent će igrati protiv Volfsburga. I dok su drugi san o proleću u evropskoj eliti potkovali sa stotinama miliona evra, Belgijanci su uspeli sa 1.600.000 evra (Abd Hatem Elhamed stigao iz Ašdoda za milion evra, a Lase Nilsen iz Groningena za 600.000) plus nekoliko pozajmica.

Vizija, znanje, veština, upornost i optimizam. To nisu čarobni štapići, to su dirigentske palice za himnu Lige šampiona koju je Ivan de Vite pre decniju ipo slušao u flamanskom ambisu. Fudbal svakom daje šansu da nađe stepenice do vrha!

Komentari / 0

Ostavite komentar