Мој отац је из страха хтио да прави странку

Мој тата и Тијанић јесу били храбри професионалци, али та њихова новинарска храброст није успела да потисне и оно људско у њима, а то је страх за сопствени живот од режима Слободана Милошевића.

Србија 10.01.2016 | 19:00
Мој отац је из страха хтио да прави странку

Овако Јелена Ћурувија, ћерка убијеног новинара Славка Ћурувије, коментарише исказ Александра Тијанића, који је бивши директор РТС дао истражном судији јануара 2007. године сведочећи о убиству свог пријатеља и колеге.

- У тренуцима када им је страх надвладао храброст, било је идеје и о оснивању политичке странке као начина да заштите сопствени живот - потврђује Јелена за “Блиц” Тијанићеве наводе из исказа.

Нажалост, каже Јелена, испоставило да су њихове стрепње биле оправдане.

"Милошевић, тадашњи владар живота и смрти, није мом оцу опростио што је разоткрио мрачне тајне владавине њега и његове породице. Саша и он су често причали о томе да ли су отишли предалеко у разголићивању те владавине и да се могу наћи на списку за одстрел", прича ћерка убијеног новинара.

Јелена каже да је однос Тијанића и њеног оца био веома близак и да су веровали један другом, али да је било и периода када је тај однос био турбулентан јер се нису слагали око неких метода деловања.

"Јако су се поштовали у професионалном смислу и та нит их је до краја спајала", објашњава Ћурувија.

Јелена, која ретко говори за медије о смрти свог оца, присуствовала је и разговорима Тијанића и њеног оца о оснивању политичке странке.

"О тој идеји се разговарало као о начину да заштите своје животе. Али, то су били тренуци безнађа и тата би врло брзо одустајао од те идеје јер је сматрао да се у водама политике не би снашао. Оно што је он једино стварно хтео јесте да буде власник новина које ће слободно уређивати, штампати и продавати грађанима Србије који би из њих могли да сазнају у каквом руглу од друштва живе", закључује Јелена Ћурувија.

Бранка Прпа: Нико га није заштитио

И Бранка Прпа, невенчана супруга Славка Ћурувије, потврђује да је постојала идеја о оснивању странке.

"Док вам је глава на пању, свашта вам падне на памет, па и оснивање странке. Тако је било и са Славком, који је размишљао и о томе у очају, када га на политичкој сцени нико није довољно узео у заштиту, а све је било извесније да режим има намеру и да га физички ликвидира. Ја то нисам схватила озбиљно, јер је он желео да очува поље свог независног медија и своје професије од утицаја политике", каже Прпа за “Блиц”.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Брле

10.01.2016 20:53

Ако сам добро обавештен, Ћурувија је био у време напада на Србију на супротној страни. Ћурувија је говорио нешто што није било у складу са важећом политиком. Је ли га требало убити ?

ОДГОВОРИТЕ