Moj otac je iz straha htio da pravi stranku

Moj tata i Tijanić jesu bili hrabri profesionalci, ali ta njihova novinarska hrabrost nije uspela da potisne i ono ljudsko u njima, a to je strah za sopstveni život od režima Slobodana Miloševića.

Srbija 10.01.2016 | 19:00
Moj otac je iz straha htio da pravi stranku

Ovako Jelena Ćuruvija, ćerka ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, komentariše iskaz Aleksandra Tijanića, koji je bivši direktor RTS dao istražnom sudiji januara 2007. godine svedočeći o ubistvu svog prijatelja i kolege.

- U trenucima kada im je strah nadvladao hrabrost, bilo je ideje i o osnivanju političke stranke kao načina da zaštite sopstveni život - potvrđuje Jelena za “Blic” Tijanićeve navode iz iskaza.

Nažalost, kaže Jelena, ispostavilo da su njihove strepnje bile opravdane.

"Milošević, tadašnji vladar života i smrti, nije mom ocu oprostio što je razotkrio mračne tajne vladavine njega i njegove porodice. Saša i on su često pričali o tome da li su otišli predaleko u razgolićivanju te vladavine i da se mogu naći na spisku za odstrel", priča ćerka ubijenog novinara.

Jelena kaže da je odnos Tijanića i njenog oca bio veoma blizak i da su verovali jedan drugom, ali da je bilo i perioda kada je taj odnos bio turbulentan jer se nisu slagali oko nekih metoda delovanja.

"Jako su se poštovali u profesionalnom smislu i ta nit ih je do kraja spajala", objašnjava Ćuruvija.

Jelena, koja retko govori za medije o smrti svog oca, prisustvovala je i razgovorima Tijanića i njenog oca o osnivanju političke stranke.

"O toj ideji se razgovaralo kao o načinu da zaštite svoje živote. Ali, to su bili trenuci beznađa i tata bi vrlo brzo odustajao od te ideje jer je smatrao da se u vodama politike ne bi snašao. Ono što je on jedino stvarno hteo jeste da bude vlasnik novina koje će slobodno uređivati, štampati i prodavati građanima Srbije koji bi iz njih mogli da saznaju u kakvom ruglu od društva žive", zaključuje Jelena Ćuruvija.

Branka Prpa: Niko ga nije zaštitio

I Branka Prpa, nevenčana supruga Slavka Ćuruvije, potvrđuje da je postojala ideja o osnivanju stranke.

"Dok vam je glava na panju, svašta vam padne na pamet, pa i osnivanje stranke. Tako je bilo i sa Slavkom, koji je razmišljao i o tome u očaju, kada ga na političkoj sceni niko nije dovoljno uzeo u zaštitu, a sve je bilo izvesnije da režim ima nameru i da ga fizički likvidira. Ja to nisam shvatila ozbiljno, jer je on želeo da očuva polje svog nezavisnog medija i svoje profesije od uticaja politike", kaže Prpa za “Blic”.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Brle

10.01.2016 21:53

Ako sam dobro obavešten, Ćuruvija je bio u vreme napada na Srbiju na suprotnoj strani. Ćuruvija je govorio nešto što nije bilo u skladu sa važećom politikom. Je li ga trebalo ubiti ?

ODGOVORITE