"Напади почетак краја Меркелове"

Масовни сексуални напади на жене у Немачкој, који су се догодили у новогодишњој ноћи, додатно ће закомпликовати мигрантску кризу у Европској унији.

Свијет 10.01.2016 | 17:40
"Напади почетак краја Меркелове"

То је написао у свом коментару аналитичар Дојче велеа Бернд Ригерт.

Многи шефови држава и влада ЕУ, као и експерти, сматрају да немачка канцеларка Ангела Меркел спроводи погрешну политику према мигрантима.

"По свему судећи, Ангела Меркел мора да попусти и да промени политику према мигрантима или да оде са функције немачког канцелара", констатовао је Ригерт.

Аналитичар сматра да напади у Келну јачају позиције политичара који се противе расподели избеглица унутар земаља ЕУ, што може довести Меркелову у ћорсокак.

"Недавни догађаји могу бити почетак краја каријере Ангеле Меркел, која је имала толико утицаја унутар ЕУ", наводи он.

Европска унија није могла да договори заједничку политику за мигрантску кризу, као ни квоте за раподелу избеглица у свим земљама чланицама Уније, а после напада у Келну шансе за заједнички одговор још су мање.

"До новогодишње ноћи договор у оквиру ЕУ о јединственој избегличкој политици деловао је мало вероватно. Од те ноћи, када су избеглице извршиле серију масовних напада на жене у Немачкој, а полиција евидентно заказала, тај договор је постао готово немогућ, а са њим и смислена подела избеглица", наводи колумниста.

Чини се да ће Меркелова морати, на дуже стазе, да заборави намеру о регулисању процеса расподеле миграната унутар ЕУ, оценио је он.

Ригерт наглашава да су напади у Келну изазвали реакције у целој Европи и додаје да чак и амерички републикански кандидат Доналд Трамп користи пример Келна у својој кампањи.

Немачка канцеларка суочава се са озбиљним политичким притиском унутар своје партије, јер је јасно да неће моћи да испуни обећање дато владајућој Хршћанско-демократској унији (ЦДУ) и да смањи број миграната у Немачкој.

"Меркелова се не може више уздати у европску солидарност", упозорио је аналитичар.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

економиста

10.01.2016 17:07

Њемачкој економији насушна потреба је радна снага. Од недавно примљених милион избјеглица њих 95% ће то и постати. Остали ауфwиедерсехен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хубатруба

10.01.2016 17:15

Синоним за успјех је Ангела Меркел.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

10.01.2016 17:25

Ма Меркелова је напокон издала књигу (након 70 година), али од свог тате! То је њен проблем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

10.01.2016 18:26

Нема висе Њемацке! Ја сам овде родјен 1983. Ја ову дрзаву висе не могу препознати! Рад није постован ни то реално плацен. Сад це неко реци из бивсе СФРЈ опет дијаспора кука! Овде је боље него доле колико год да је овде теско! Схватице онај ко додје да овде ради ста хоцу да казем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики проблем све већи

10.01.2016 19:20

Тачно је све што тврдиш. Нажалост то не важи само за Швабу него чак већ и за Скандинавију, која је била задња оаза. Инвазија је давно почела а они на врху осим што су слијепи код очију, наивни итд. мисле и раде као и увијек. Док сам на власти грабим, послије мене потоп. Људи с наших простора се надају било гдје у свијету постићи више, бар опстати. Најбоље би било да се сви тамо здраво и паметно поуздамо у властите снаге али то је утопија.