Диковић: Модернизација система "куб", стижу "нора" и "лазар"

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић најавио је модернизацију оружаних снага, укључујући набавку два вишенамјенска хеликоптера, хаубица "нора" и оклопног возила "лазар", те истакао да Србија мора да развија системе који могу да изврше удар на туђу територију.

Србија 10.01.2016 | 16:20
Диковић: Модернизација система "куб", стижу "нора" и "лазар"

Угрожавање безбедности и потенцијална агресија на Србију кренули би из неке од земаља у окружењу. Надамо се да то неће бити, али војничко размишљање мора бити и мора нас водити ка томе да у заштити интегритета имамо снаге и способности да узвратимо удар на територију земље агресора - рекао је он.

Говорећи о учесталим најавама наоружавања Оружаних снага Хрватске, Диковић је рекао за РТС да је право сваке земље да опрема своје оружане снаге у складу са својим проценама и циљевима.

"Па, ево и ми се наоружавамо. И ми развијамо средства и системе, исто тако великог домета. Неко може рећи да се Србија наоружава да би угрозила безбедност неке земље у региону, а то у ствари није тако. Србија данас није опасност за било коју земљу и ја тако тумачим наоружавање Хрватске", рекао је Диковић.

Диковић је истакао да војска прати ситуацију у свету, посебно на Блиском истоку, и да је спремна да реагује на било какву терористичку претњу, али и да треба више пажње обратити на корене тероризма.

Он је оценио да на међународној сцени има много агресивности и истакао да све оно што је спорно треба решавати дијалогом.

"То је у 2015. години и годинама уназад показала и Република Србија где смо дијалогом дошли до решења која су била на ивици сукоба или су могла представљати опасност по Србију", рекао је Диковић.

Диковић је подсетио да је Влада Србије у 2015. години обезбедила средства за куповину два вишенамјенска хеликоптера и да се њихова испорука очекује у првој половини 2016. године.

Он је додао да се војска модернизује у складу са плановима и да се то сада ради по плановима до 2020. године, а да се ради на плану модернизације до 2025. године.

Навео је да је због рестриктивног финансирања војска одлучила да прво модернизује постојеће наоружање, затим да развија наоружање у сарадњи са домаћом одбрамбеном индустријом и да на крају купује наоружање на тржишту.

"Посебна пажња биће посвећена опремању снага за хитно реаговање", рекао је Диковић.

Он је напоменуо да ће Војска Србије у 2016, 2017. и годинама иза извршити и завршити модернизацију система ПВО "куб", модернизацију станица за вођење ракета за ракетне системе, самоходне хаубице "СОРА" калибра 122 милиметара, као и артиљеријске муниције и ракета већег калибра.

"Истичем опремање са вишенаменским оклопним возилом 'лазар', са ракетним системом 'морава' и ових дана уводимо на верификациона испитивања топ хаубицу 'нора' калибра 155 милиметара. Увођење у наоружање школског авиона 'ласта' очекује се у 2016. години", рекао је Диковић.

Извор: РТС

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дукиц

10.01.2016 16:40

Само ти прицај глупости и дољевај уље на ватру.Србија на кољенима,гладна гола биједна и опљацкана......Дрмају њоме тајкуни и криминалци свих профила,народ ван себе..........Та супља прица је крајем 80их и одвела Србију и Србе у пропаст......Умјесто да се договарало и гледало како иубјеци најгоре,посегло сеза орузјем,с вјером у супљу мафијаску Русију.....која нам је окренула ледја сваки пут.....То су те српске утопије којих се мора Србија ријесити сто прије.......Ако мисли из гована да се цупа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

10.01.2016 19:32

Част нисам бранио ни сит ни наспаван. Ако треба ја ћу опет боље ја него моја дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бих у Нато

10.01.2016 19:37

И сад се неко пита зашто БиХ мора у Нато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дукиц

11.01.2016 13:06

То сто ти пишеш ти би волио да је тако али ако пипнете где нетреба добићете по пи..у поново

ОДГОВОРИТЕ