Diković: Modernizacija sistema "kub", stižu "nora" i "lazar"

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković najavio je modernizaciju oružanih snaga, uključujući nabavku dva višenamjenska helikoptera, haubica "nora" i oklopnog vozila "lazar", te istakao da Srbija mora da razvija sisteme koji mogu da izvrše udar na tuđu teritoriju.

Srbija 10.01.2016 | 16:20
Diković: Modernizacija sistema "kub", stižu "nora" i "lazar"

Ugrožavanje bezbednosti i potencijalna agresija na Srbiju krenuli bi iz neke od zemalja u okruženju. Nadamo se da to neće biti, ali vojničko razmišljanje mora biti i mora nas voditi ka tome da u zaštiti integriteta imamo snage i sposobnosti da uzvratimo udar na teritoriju zemlje agresora - rekao je on.

Govoreći o učestalim najavama naoružavanja Oružanih snaga Hrvatske, Diković je rekao za RTS da je pravo svake zemlje da oprema svoje oružane snage u skladu sa svojim procenama i ciljevima.

"Pa, evo i mi se naoružavamo. I mi razvijamo sredstva i sisteme, isto tako velikog dometa. Neko može reći da se Srbija naoružava da bi ugrozila bezbednost neke zemlje u regionu, a to u stvari nije tako. Srbija danas nije opasnost za bilo koju zemlju i ja tako tumačim naoružavanje Hrvatske", rekao je Diković.

Diković je istakao da vojska prati situaciju u svetu, posebno na Bliskom istoku, i da je spremna da reaguje na bilo kakvu terorističku pretnju, ali i da treba više pažnje obratiti na korene terorizma.

On je ocenio da na međunarodnoj sceni ima mnogo agresivnosti i istakao da sve ono što je sporno treba rešavati dijalogom.

"To je u 2015. godini i godinama unazad pokazala i Republika Srbija gde smo dijalogom došli do rešenja koja su bila na ivici sukoba ili su mogla predstavljati opasnost po Srbiju", rekao je Diković.

Diković je podsetio da je Vlada Srbije u 2015. godini obezbedila sredstva za kupovinu dva višenamjenska helikoptera i da se njihova isporuka očekuje u prvoj polovini 2016. godine.

On je dodao da se vojska modernizuje u skladu sa planovima i da se to sada radi po planovima do 2020. godine, a da se radi na planu modernizacije do 2025. godine.

Naveo je da je zbog restriktivnog finansiranja vojska odlučila da prvo modernizuje postojeće naoružanje, zatim da razvija naoružanje u saradnji sa domaćom odbrambenom industrijom i da na kraju kupuje naoružanje na tržištu.

"Posebna pažnja biće posvećena opremanju snaga za hitno reagovanje", rekao je Diković.

On je napomenuo da će Vojska Srbije u 2016, 2017. i godinama iza izvršiti i završiti modernizaciju sistema PVO "kub", modernizaciju stanica za vođenje raketa za raketne sisteme, samohodne haubice "SORA" kalibra 122 milimetara, kao i artiljerijske municije i raketa većeg kalibra.

"Ističem opremanje sa višenamenskim oklopnim vozilom 'lazar', sa raketnim sistemom 'morava' i ovih dana uvodimo na verifikaciona ispitivanja top haubicu 'nora' kalibra 155 milimetara. Uvođenje u naoružanje školskog aviona 'lasta' očekuje se u 2016. godini", rekao je Diković.

Izvor: RTS

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dukic

10.01.2016 15:40

Samo ti pricaj gluposti i doljevaj ulje na vatru.Srbija na koljenima,gladna gola bijedna i opljackana......Drmaju njome tajkuni i kriminalci svih profila,narod van sebe..........Ta suplja prica je krajem 80ih i odvela Srbiju i Srbe u propast......Umjesto da se dogovaralo i gledalo kako iubjeci najgore,poseglo seza oruzjem,s vjerom u suplju mafijasku Rusiju.....koja nam je okrenula ledja svaki put.....To su te srpske utopije kojih se mora Srbija rijesiti sto prije.......Ako misli iz govana da se cupa.

ODGOVORITE
Name

Patriota

10.01.2016 18:32

Čast nisam branio ni sit ni naspavan. Ako treba ja ću opet bolje ja nego moja djeca.

ODGOVORITE
Name

Bih u Nato

10.01.2016 18:37

I sad se neko pita zašto BiH mora u Nato.

ODGOVORITE
Name

Re Dukic

11.01.2016 12:06

To sto ti pišeš ti bi volio da je tako ali ako pipnete gde netreba dobićete po pi..u ponovo

ODGOVORITE