"Набаците" осмјех и обиљежите дан смјеха

"Смех је најбољи лек", крилатица је којом је Индијац Мадан Катаира 1998. утемељио Светски дан смеха, који се слави два пута годишње, 10. јануара и 2. маја и доказао да је смех најбољи лек против многих болести, првенствено против стреса, који је у савременом начину живота у свакодневном порасту.

Забава 10.01.2016 | 14:30
"Набаците" осмјех и обиљежите дан смјеха

Циљ Светског дана смеха је да подстакне људе да се што више смеју, јер ће се осећати боље, растеретити стреса, смањити бриге и депресију и тако ојачати имунитет, поручују бројни научници и лекари, који истичу како се треба смејати свакога дана.

Ако је организам под стресом, повећава се ниво кортизола и адреналина, што може изазвати повишење крвног притиска и зачепљење артерија, а истраживања показују да смех изазива посебне физиолошке промене које помажу организму.

Смејањем се повећава ниво гама-интерферона, протеина активног у борби против било које болести. Смех је лек јер доводи кисеоник у крвоток и подстиче лучење ендорфина, те може променити хемију мозга набоље.

Такође је откривено да је потрошња енергије у неколико минута смеха једнака количини потрошене енергије након 15 минута вежбања на собном бициклу. Када се смејемо ради нам 15 мишића лица.

Истраживања показују да се као одрасли смејемо око 17 пута дневно, а најмлађи то чине око 300 пута дневно. Жене се чешће смеју мушкарцима, него мушкарци женама.

Доказано је да су се људи некад смејали у просеку 18 минута дневно, а данас је то сведено на тек шест минута. Ако узмемо у обзир да је, по неким истраживањима, 70 посто обољења везано за стрес који је у свакодневном порасту, људи треба да се труде да сваког дана смеју који минут дуже.

Смех је, осим човеку, својствен и другим сисарима - делфинима, псима, коњима... Лековитост смеха позната је од давнина, чему сведоче и бројна литерална и позоришна дела, филмови, те бројне друге манифестације којима је циљ да насмеју људе, да бар на неко време забораве бриге.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

НикЦола

10.01.2016 13:44

Хеј, хеј, увијек се смеј... Осмијех твој са лица твога ево стизе до ока мога... Осмијехом прицас дивне прице, из тебе це стално љубав да нице...

ОДГОВОРИТЕ