Оштећени објекти, пластеници, далеководи

Обилне снијежне падавине нанијеле су велику штету у десетак србачких села на електро-мрежи, шталама, пластеницима и бројним помоћним објектима. Готово пола општине уочи и на Божић било је без електричне енергије, а тридесетак радника србачке „Електродистрибуције“ уз велике напоре успјели су да санирају кварове на чак четири далековода

Република Српска 10.01.2016 | 12:40
Оштећени објекти, пластеници, далеководи

Тако су грађани Пријебљега, Повелича, Ножичког, Срђевића, Лепенице, Жуспког Разбоја, Мартинца, Ситнеша и дијела града Српца након 16 часова прекида у испоруци ипак добили електричну енергију.

Под тежином снијега, који је прелазио висину од пола метра, урушени су кровови на више сточних објеката и пластеника у Ножичком, Срђевићима, Разбоју, Лилићу и Бајинцима.

Највећу штету претрпјела је породица Здравка Зељковића из Бајинаца којој је у срушеној стаји настрадало и шест оваца, једно теле и шест прасади.

Здравкова супруга Вида каже да је на Бадње вече чула страшну буку, а кад је изашла да види шта се догодило остала је запањена. Штала је била срушена. Несрећа је помутила божићно славље."

Позвали смо комшије у помоћ. Из рушевине смо, нажалост, извукли само настрадале животиње", каже уплакана Вида. Сточарство је основни извор прихода за живот ове породице.

Јован Шљиванац из Лилића, као и многи други повртлари из Лијевча поља, остао је без пластеника у чију изградњу је уложио 10.000 марака. Конструкција није издржала под теретом снијега који је за неколико часова достигао 40 центиметара.

Оштећена домаћинства обишао је стручни сарадник општинске управе за мјесне заједнице, Далибор Кошутић, који је констатовао велику штету, која ће, како каже, бити процјењена од стране општинске комисије која ће обићи терен.

Аутор: Саво Кесер

Коментари / 0

Оставите коментар