Oštećeni objekti, plastenici, dalekovodi

Obilne sniježne padavine nanijele su veliku štetu u desetak srbačkih sela na elektro-mreži, štalama, plastenicima i brojnim pomoćnim objektima. Gotovo pola opštine uoči i na Božić bilo je bez električne energije, a tridesetak radnika srbačke „Elektrodistribucije“ uz velike napore uspjeli su da saniraju kvarove na čak četiri dalekovoda

Republika Srpska 10.01.2016 | 12:40
Oštećeni objekti, plastenici, dalekovodi

Tako su građani Prijebljega, Poveliča, Nožičkog, Srđevića, Lepenice, Žuspkog Razboja, Martinca, Sitneša i dijela grada Srpca nakon 16 časova prekida u isporuci ipak dobili električnu energiju.

Pod težinom snijega, koji je prelazio visinu od pola metra, urušeni su krovovi na više stočnih objekata i plastenika u Nožičkom, Srđevićima, Razboju, Liliću i Bajincima.

Najveću štetu pretrpjela je porodica Zdravka Zeljkovića iz Bajinaca kojoj je u srušenoj staji nastradalo i šest ovaca, jedno tele i šest prasadi.

Zdravkova supruga Vida kaže da je na Badnje veče čula strašnu buku, a kad je izašla da vidi šta se dogodilo ostala je zapanjena. Štala je bila srušena. Nesreća je pomutila božićno slavlje."

Pozvali smo komšije u pomoć. Iz ruševine smo, nažalost, izvukli samo nastradale životinje", kaže uplakana Vida. Stočarstvo je osnovni izvor prihoda za život ove porodice.

Jovan Šljivanac iz Lilića, kao i mnogi drugi povrtlari iz Lijevča polja, ostao je bez plastenika u čiju izgradnju je uložio 10.000 maraka. Konstrukcija nije izdržala pod teretom snijega koji je za nekoliko časova dostigao 40 centimetara.

Oštećena domaćinstva obišao je stručni saradnik opštinske uprave za mjesne zajednice, Dalibor Košutić, koji je konstatovao veliku štetu, koja će, kako kaže, biti procjenjena od strane opštinske komisije koja će obići teren.

Autor: Savo Keser

Komentari / 0

Ostavite komentar