Артур Мас одлази са чела Каталоније

Сепаратистички лидер Каталоније Артур Мас повући ће се са чела тог шпанског региона како би избјегао нове регионалне изборе, јављају локални медији.

Свијет 09.01.2016 | 20:39
Артур Мас одлази са чела Каталоније

Истовремено, АФП преноси, позивајући се на изворе у одлазећој администрацији, да су каталонски сепаратисти постигли договор о формирању нове регионалне владе која ће радити на независности од Шпаније, и то неколико сати прије истека рока за формирање владе.

Високи неименовани извор у регионалној влади рекао је француској агенцији да су Масова сецесионистичка алијанса "Заједно за да" и крајње љевичарска сепаратистичка партија ЦУП постигли договор о формирању владе, те да неће ићи на нове изборе.

Истовремено, лист "Ел Мундо" пише да ће Маса, који је на власти од 2010. године, замијенити градоначелник каталонског региона Хирона Карлес Пуигдемонт, преноси Ројтерс.

Каталонија још од септембарских избора нема оформљену владу пошто је дошло до разилажења између странака које се залажу за независност тог региона, а које су заједно освојиле већину.

Када нови кандидат не би био изабран до 11. јануара, аутоматски би били сазвани нови регионални избори, објашњава британска агенција.

Мас је прије неколико дана изјавио да је спреман да, и против своје воље, сазове нове парламентарне изборе пошто сецесионистичка фракција шпанског региона, која је побиједила на изборима у септембру, није успјела да се усагласи о томе ко би требало да води нову владу.

Сазивање нових избора, који би били четврти од 2010. у Каталонији, уназадило би сецесионистичке тежње региона, оцјењује француска агенција.

Масова сецесионистичка алијанса "Заједно за да" је, уз подршку мале, крајње љевичарске сепаратистичје партије ЦУП, освојила већину мјеста у 135-чланом каталонском парламенту на изборима у септембру у богатом сјевероисточном шпанском региону од 7,5 милиона становника.

Међутим, алијанса није могла да се усагласи са ЦУП око формирања нове владе јер, упркос интензивном преговорима који су трајали више од три мјесеца, та мала партија, која има 10 посланичких мјеста, одбијала да Масу пружи потребну подршку да поново дође на чело Каталоније.

ЦУП се буни против мјера штедње за које се Мас залаже и корупционишких скандала са којима је његова странка повезана.

"Не знам да ли они схватају колико велику грешку прав

Коментари / 0

Оставите коментар