С. Кореја пријети: На ивицу рата нас доводите

Северна Кореја упозорила је Јужну Кореју, која је на пробу хидрогенске бомбе свог северног суседа одговорила тако што је поново покренула емитовање пропаганде против Пјонгјанга путем великих звучника на граници две земље, да својим акцијама доводи Корејско полуострво на "ивицу рата".

Свијет 09.01.2016 | 10:53
С. Кореја пријети: На ивицу рата нас доводите

Северна Кореја наводи да је четврта нуклеарна проба, коју тврди да је недавно извела, била "велики догађај" који је показао да та земља поседује велику моћ да обезбеди своје границе од свих непријатеља, међу којима су и САД, преноси АФП.

"Историја показује да је моћно нуклеарно средство за одвраћање од напада најбољи начин да се одбију фрустрације спољне агресије", саопштио је Пјонгјанг у петак путем државне новинске агенције КЦНА.

Пјонгјанг сматра да је судбина двојице лидера на Блиском Истоку, Садама Хусеина у Ираку и Муамера Гадафија у Либији, показала шта се дешава када земље одустану од нуклеарног наоружања.

"Режими Хусеина у Ираку и Гадафија у Либији нису могли да избегну своју дестуктивну судбину након што су лишени основа за нуклеарну развој и након што су својевољно одустали од нуклеараних прогама", објавила је КЦНА.

Обојца су, тврди Пјонгјанг, починила грешку попустивши пред притиском Запада предвођеним САД.

Тражење од Северне Кореје да се одрекне нуклеарног наоружања је пођеднако бесмислено као и "пожелети да небо падне", додаје се у коментару у којем се истиче и да је цела земља поносна на своју "хидрогенску бомбу правде".

Поред тога, КЦНА је у петак објавила снимак тестирања наводно нове подморнице са балистичким ракетама.

Међутим, јужнокорејски медији тврде да је снимак додатак компилацији трећег тестирања подморница са балистичким ракетама, спроведеног прошлог месеца у Јапанском мору и још једном тесту балистичких ракета из 2014. године.

Сеул је јуче покренуо пропаганду, на дан кад је, како се претпоставља, рођендан лидера Северне Кореје Ким Џонг-Уна, пренела је агенција АП.

Сеул преко звучника емитује популарне јужнокорејске поп песме, вести из света и временску прогнозу, а критикује и нуклеарну пробу Северне Кореје, њену сиромашну привреду и непоштовање људских права, саопштило је јужнокорејско Министарство одбране.

Претходни пут кад је Јужна Кореја у августу на кратко емитовала поруке против Пјонгјанга преко границе, након што то није радила 11 година, две Кореје су размениле артиљеријску ватру, а уследиле су и претње ратом.

Пјонгјанг је пре три дана саопштио да је извео своју прву успешну пробу минијатуризоване хидрогенске бомбе, што још није потврђено, али су уследиле осуде са свих страна света.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

горан

09.01.2016 10:14

Кас нису бранили Либија Ирак Авганистан, сад је досла кореја на ред, али брат Ким зна да су амери педери па се брани од амера лопова, па нека бубне бомбу досао је на ред и амери да добију по усима ,само напријед Кимее, баци је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

09.01.2016 11:51

Цекај је ли он дао кредит за болницу у Б.Луци паметан си Горане као Ким.

Name

Баја

09.01.2016 17:28

Одговор за Анту: Мој Антиша дасмо имали "КИМА"када су убили оних неколико Беба које нису имали Кисика или Кисеоника?! Антиша,данас би та дјеца била жива,а вјерујем да би пуно болница љепше изгледала без КРЕДИТА!Да СРБИЈА има КИМА неби била без КИМ-ае!!!!..Мислим да те ово на нервира Антиша,да није било 91-таквих увјерења као твоја Антиша вјерујем да би и Ти данас боље живио Антиша.,неби нити требало улазити у кредите.