Због притиска на Србију наоружавају Хрватску

Испоруком балистичких пројектила М270 Хрватској Сједињене Америчке Државе желе да изврше притисак на Србију да се одлучи за приступање ширим евроатлантским интеграцијама. Такође, тиме се форсира и одустајање Србије од политике неутралности, оцењује Марко Ћустић, главни и одговорни уредник хрватског војног магазина „Дифендер“.

Свијет 09.01.2016 | 11:50
Због притиска на Србију наоружавају Хрватску

„То је једини разлог због ког ће Хрватска добити балистичке ракете М270 од САД“, истакао је Ћустић у изјави Тањугу.

Он је рекао да има разумевање за реакције из Србије, које су биле веома негативне.

„Не верујем да је то ракета коју би Хрватска употребила против Србије. Овај систем, међутим, ствара неравнотежу снага“, објаснио је он.

Стога су, према његовим речима, реакције из Србије разумљиве, али и испровоциране, јер је јасно да је Америка решила да присили српске власти да се одлуче за приступање ширим евроатлантским интеграцијама и престану са политиком неутралности.

Ћустићев магазин је објавио и да Хрватска преговора са Норвешком о набавци ракетног система НАСАМС за потребе својих оружаних снага.

Лист наводи да су званичници Оружаних снага Хрватске током недавне посете Норвешкој прикупили информације о систему НАСАМС средњег домета, који је проглашен вишком у тој земљи.

Кад је реч о америчким ракетама, главни и одговорни уредник хрватског магазина указује да постоји могућност да САД не испоруче ове ракете Хрватској ако Србија направи уступке.

Ћустић је навео да је домет М270 око 300 километара, али да не сматра да те ракете представљају претњу по регион.

Истовремено је указао да је набавка ракетног система део одбране НАТО-а и да у томе Хрватска као чланица мора да учествује.

Ћустић је уверен да је наоружавање и модернизација Оружаних снага Хрватске америчком опремом добро испланирана америчка акција, са циљем да се „притисне“ Србија да убрза доношење одлуке о политичкој будућности.

Он је подсетио да је српски премијер Александар Вучић приликом посете Русији договорио војно-техничку сарадњу и додао да верује да ће се ускоро видети шта је од тога остварљиво, пошто у Србију у јануару долази Дмитриј Рогозин, заменик руског премијера задужен за одбрамбену политику.

(Спутник)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

правда

09.01.2016 09:39

Када ми нецемо у НАТО то нам и треба нека Додик и Вуциц набављају од Русије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

09.01.2016 09:46

Америчка вањска политика је таква да завадја по цијелом свијету и туши оружје. Изопачили су се у зло. Све је јасније ко ј еразвалио Југославију. Исти онај ко је развалио Кореу, на Сјеверну и Јужну. Исти онај ко је развалио Виетнам. На Сјеверни и Јужни. Исти онај ко је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

09.01.2016 09:50

ПОЧИЊЕ УТРКА У НАОРУЗАВАЊУ БАЛКАНА... НОРМАЛНО ПРВО СУ РАЗОРУЗАЛИ "ГЛУПУ И ЗАСТАРЈЕЛУ" ЈНА, Е САДА ИДЕМО НАБАВЉАТИ СТАРЕ БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ КОЈЕ НИКОМ НЕ ТРЕБАЈУ, ЗАСТАРЈЕЛИ АВИОНЕ КОЈИ НИСУ НИ ЗА МУЗЕЈА И НОРМАЛНО ИМАМО И ДВА НАЈГЛУПЉА "ОВНА НА БРВНУ", ДВА БРАТА, СРБИНА И ХРВАТА КОЈИ СЕ ОСТРАШЋЕНИ УКЉУЧУЈУ У ОВУ ГЛУПОСТ КОЈОЈ НЕМА КРАЈА... А ЈА ЛИЧНО РАЗМИСЉАМ О НОВОМ ЗЕЛАНДУ... ДА ПЕНЗИЈУ ДОЧЕКАМ У МИРУ МИМО ОВИХ НАПАЉЕНИХ, А ИМПОТЕНТНИХ И ГЛУПИХ БАЛКАНСКИХ, НАЗОВИ ПОЛИТИЧАРА, КОЈИ СУ У ГЕНЕРАЛНО ОБИЧНИ ПАТОЛОШКИ КЛЕПТОМАНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

09.01.2016 09:55

Због тога Бакир хоце поново са Цовицем да везују заставе.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

09.01.2016 10:00

Мислим да су ово чисте глупости. У варијанти да Србија приступи НАТО пакту мораће као и Хрватска да купује америчко застарјело наоружање.Ако остане неутрална оружје ће испоручивати Русија да би освојила-задржала доминацију међу Србима. Оно што не могу да разумијем је чињеница да се купује офанзивно наоружање. Ракете домета 300 километара нису одбрембено наоружање. Било би логично да се набављају ПВО и антиракетни системи јер забога НАТО је одбрамбена војна алијанса, или би тако би требало да буде. По свему судећи Американци се нису одрекли "кувања" на Балкану, а посредно и у Европи. А најболније од свега је чињеница да ништа лакше нема него запалити варницу на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА С ЊИМА

09.01.2016 10:06

Америчка го*на. Шта очекивати од гамади?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре де готхиа

09.01.2016 10:26

Господине слазем се са вама у потпуности. Због тога је неко у ДС Србије имао велику корист.Амери покрецу производњу у Сартиду,топе наорузање,тенкове 1:1 цист целик извлаце итд.Посао заврсавају и не треба им висе Сартид...????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милион питања

10.01.2016 13:12

Засто се свет не потруди да се реси ИД и њених следбеника и огранака по свету.Друго,ајде да замислимо да је у реду да цела земаљска кугла "удје" у НАТО и ста це бити онда.Хоце ли сви народи бити исти? Хоце ли имати контролу над својим имањима,ресурсима? Хоце ли свима бити боље,мозда горе? Засто се зуди за тим проклетим наорузавањем свега,свакога и свацега ако се зна да се орузје производи само из једног разлога,да убије оног другог.Ако смо сви исти,одакле зеља да се убијају неки други?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

10.01.2016 14:10

Под хитно договорити са браћом Русима испоруку најновијег наоружања (а не као Хрвати ислужено и застарјело оружје из арсенала НАТО).Не смијемо више никада вјеровати Хрватима и муслиманима те чекати могућност репризе Јасеновца и херцеговачких јама.Живјела Русија и Путин.

ОДГОВОРИТЕ