Zbog pritiska na Srbiju naoružavaju Hrvatsku

Isporukom balističkih projektila M270 Hrvatskoj Sjedinjene Američke Države žele da izvrše pritisak na Srbiju da se odluči za pristupanje širim evroatlantskim integracijama. Takođe, time se forsira i odustajanje Srbije od politike neutralnosti, ocenjuje Marko Ćustić, glavni i odgovorni urednik hrvatskog vojnog magazina „Difender“.

Svijet 09.01.2016 | 11:50
Zbog pritiska na Srbiju naoružavaju Hrvatsku

„To je jedini razlog zbog kog će Hrvatska dobiti balističke rakete M270 od SAD“, istakao je Ćustić u izjavi Tanjugu.

On je rekao da ima razumevanje za reakcije iz Srbije, koje su bile veoma negativne.

„Ne verujem da je to raketa koju bi Hrvatska upotrebila protiv Srbije. Ovaj sistem, međutim, stvara neravnotežu snaga“, objasnio je on.

Stoga su, prema njegovim rečima, reakcije iz Srbije razumljive, ali i isprovocirane, jer je jasno da je Amerika rešila da prisili srpske vlasti da se odluče za pristupanje širim evroatlantskim integracijama i prestanu sa politikom neutralnosti.

Ćustićev magazin je objavio i da Hrvatska pregovora sa Norveškom o nabavci raketnog sistema NASAMS za potrebe svojih oružanih snaga.

List navodi da su zvaničnici Oružanih snaga Hrvatske tokom nedavne posete Norveškoj prikupili informacije o sistemu NASAMS srednjeg dometa, koji je proglašen viškom u toj zemlji.

Kad je reč o američkim raketama, glavni i odgovorni urednik hrvatskog magazina ukazuje da postoji mogućnost da SAD ne isporuče ove rakete Hrvatskoj ako Srbija napravi ustupke.

Ćustić je naveo da je domet M270 oko 300 kilometara, ali da ne smatra da te rakete predstavljaju pretnju po region.

Istovremeno je ukazao da je nabavka raketnog sistema deo odbrane NATO-a i da u tome Hrvatska kao članica mora da učestvuje.

Ćustić je uveren da je naoružavanje i modernizacija Oružanih snaga Hrvatske američkom opremom dobro isplanirana američka akcija, sa ciljem da se „pritisne“ Srbija da ubrza donošenje odluke o političkoj budućnosti.

On je podsetio da je srpski premijer Aleksandar Vučić prilikom posete Rusiji dogovorio vojno-tehničku saradnju i dodao da veruje da će se uskoro videti šta je od toga ostvarljivo, pošto u Srbiju u januaru dolazi Dmitrij Rogozin, zamenik ruskog premijera zadužen za odbrambenu politiku.

(Sputnik)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

pravda

09.01.2016 09:39

Kada mi necemo u NATO to nam i treba neka Dodik i Vucic nabavljaju od Rusije

ODGOVORITE
Name

Hm

09.01.2016 09:46

Američka vanjska politika je takva da zavadja po cijelom svijetu i tuši oružje. Izopačili su se u zlo. Sve je jasnije ko j erazvalio Jugoslaviju. Isti onaj ko je razvalio Koreu, na Sjevernu i Južnu. Isti onaj ko je razvalio Vietnam. Na Sjeverni i Južni. Isti onaj ko je...

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

09.01.2016 09:50

POČINJE UTRKA U NAORUZAVANJU BALKANA... NORMALNO PRVO SU RAZORUZALI "GLUPU I ZASTARJELU" JNA, E SADA IDEMO NABAVLJATI STARE BALISTIČKE RAKETE KOJE NIKOM NE TREBAJU, ZASTARJELI AVIONE KOJI NISU NI ZA MUZEJA I NORMALNO IMAMO I DVA NAJGLUPLJA "OVNA NA BRVNU", DVA BRATA, SRBINA I HRVATA KOJI SE OSTRAŠĆENI UKLJUČUJU U OVU GLUPOST KOJOJ NEMA KRAJA... A JA LIČNO RAZMISLJAM O NOVOM ZELANDU... DA PENZIJU DOČEKAM U MIRU MIMO OVIH NAPALJENIH, A IMPOTENTNIH I GLUPIH BALKANSKIH, NAZOVI POLITIČARA, KOJI SU U GENERALNO OBIČNI PATOLOŠKI KLEPTOMANI.

ODGOVORITE
Name

rodjo

09.01.2016 09:55

Zbog toga Bakir hoce ponovo sa Covicem da vezuju zastave.....

ODGOVORITE
Name

dragan

09.01.2016 10:00

Mislim da su ovo čiste gluposti. U varijanti da Srbija pristupi NATO paktu moraće kao i Hrvatska da kupuje američko zastarjelo naoružanje.Ako ostane neutralna oružje će isporučivati Rusija da bi osvojila-zadržala dominaciju među Srbima. Ono što ne mogu da razumijem je činjenica da se kupuje ofanzivno naoružanje. Rakete dometa 300 kilometara nisu odbrembeno naoružanje. Bilo bi logično da se nabavljaju PVO i antiraketni sistemi jer zaboga NATO je odbrambena vojna alijansa, ili bi tako bi trebalo da bude. Po svemu sudeći Amerikanci se nisu odrekli "kuvanja" na Balkanu, a posredno i u Evropi. A najbolnije od svega je činjenica da ništa lakše nema nego zapaliti varnicu na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

ТЕШКО НАМА С ЊИМА

09.01.2016 10:06

Америчка го*на. Шта очекивати од гамади?!

ODGOVORITE
Name

re de gothia

09.01.2016 10:26

Gospodine slazem se sa vama u potpunosti. Zbog toga je neko u DS Srbije imao veliku korist.Ameri pokrecu proizvodnju u Sartidu,tope naoruzanje,tenkove 1:1 cist celik izvlace itd.Posao zavrsavaju i ne treba im vise Sartid...????

ODGOVORITE
Name

Milion pitanja

10.01.2016 13:12

Zasto se svet ne potrudi da se resi ID i njenih sledbenika i ogranaka po svetu.Drugo,ajde da zamislimo da je u redu da cela zemaljska kugla "udje" u NATO i sta ce biti onda.Hoce li svi narodi biti isti? Hoce li imati kontrolu nad svojim imanjima,resursima? Hoce li svima biti bolje,mozda gore? Zasto se zudi za tim prokletim naoruzavanjem svega,svakoga i svacega ako se zna da se oruzje proizvodi samo iz jednog razloga,da ubije onog drugog.Ako smo svi isti,odakle zelja da se ubijaju neki drugi?

ODGOVORITE
Name

Ранко75

10.01.2016 14:10

Под хитно договорити са браћом Русима испоруку најновијег наоружања (а не као Хрвати ислужено и застарјело оружје из арсенала НАТО).Не смијемо више никада вјеровати Хрватима и муслиманима те чекати могућност репризе Јасеновца и херцеговачких јама.Живјела Русија и Путин.

ODGOVORITE