Лондон издао водич за безбједно конзумирање алкохола

Британско министарство здравља објавило је данас водич за безбедно конзумирање алкохола у ком упозорава да испијање алколних пића повећава ризик од малигних обољења, као и да је 3,5 одсто обољевања од рака са смртним последицама у Британији узроковано конзумирањем алкохола.

Здравље 09.01.2016 | 07:50
Лондон издао водич за безбједно конзумирање алкохола

Британско министарство здравља упозорава да мушкарци и жене који попију више од 14 јединица алкохола недељно, око шест кригли пива или четири велике чаше вина, повећавају ризик од обољења јетре и канцера. Алкохол је канцероген, стручњаци у САД процењују да је конзумирање алкохолних пића узрочник 3,5 одсто свих канцера са смртним исходом. Људи који попију више од четири пића дневно повећавају ризик од рака главе и врата за три пута, наводи се у упутству британског министарства здравља.

Трудницама се саветује да из предострожности потпуно избегавају конзумирање алкохола. Стручњаци упозоравају да је ризик од болести детета мањи уколико мајка пре трудноће није конзумирала велике количине алкохола.

Центар за контролу и превенцију болести у САД наводи да не постоји "безбедна количина алкохола" која се може конзумирати без последица у трудноћи.

Мала је вероватноћа да ће се Британци, нација позната по пиву и пабовима, придржавати упутства о безбедном конзумирању алкохола. Недостатак контроле у продаји и јефтине цене пића допринели су све учесталијем опијању, што је једном приликом и британски премијер Дејвид Камерон оценио као скандалозно понашање. У прилог томе говори и упутство британског министарства здравља у коме се позивају грађани да смање количине алкохола које уносе у организам, али не и на потпуну апстиненцију. Да би помогли Британцима да смање конзумирање алкохола, властии саветују да се количина пића равномерно раздели на више дана у недељи. Они упозоравају да алкохол у било којој количини повећава ризик од добијања рака усана, грла и груди.

Власти наводе да водич није напад на алкохол, већ подстицај грађанима да сами одлучују о свом здрављу, као и да људи морају бити свесни последица прекомереног конзумирања алкохола.

Лидера УКИПА и британског посланика у Европском парламенту Најџела Фераџа разљутило је објављивање упутства, па је позвао Британце на масовне протесте против оваквог "саветовања".

"Сви знамо да је алкохол штетан, али ако желимо да се опустимо испијајући алкохол неколико вечери у току недеље, то је наше право. Па шта ако неколико чашица пића могу да нам скрате живот", упитао је Фераџ.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар