Највећи плави сафир је вриједан 300 милиона долара

Један трговац са Шри Ланке, који је рекао да поседује највећи плави звездани сафир, спреман је да прода тај драгоцени камен који, према његовим речима, вреди најмање 300 милиона долара.

Занимљивости 09.01.2016 | 07:11
Највећи плави сафир је вриједан 300 милиона долара

Гемолошки институт у Коломбу (ГИЦ) потврдио је да сафир има 1404,49 карата, а према доступним подацима, камен би могао да буде највећи тог типа.

Сафир овалног облика и величине длана човека, пронађен је у граду Ратнапура, који је познат као "град драгуља" Шри Ланке.

Садашњи власник сафира рекао је да је купио тај драгоцени камен у септембру прошле године од локалног трговца драгуљима, додајући да нема сертификат ГИЦ. Он је затражио од агенције АП да његов идентитет не буде откривен из страха да не буде отет или убијен због драгуља.

Он је рекао да му је донесен обрађен и исполиран, истучући да је знао да је редак примерак због величине и звезде на њему.

Додао је да је спреман да прода драгуљ, али за праву цену.

Власник сафира претходно је навео да је цена 100 милиона долара, али је, како је рекао, популарност подигла цену тог драгуља, па се нада продаји за око 300 милиона долара.

Како је наведено, већ је добио понуде за продају, али није прихватио ниједну.

Он је назвао камен "Адамова звезда" због локалне легенде према којој су светски познати плави сафири са Шри Ланке настали од Адамових суза након што га је Бог протерао из раја.

Према подацима ГИЦ, и претходна три највећа плава сафира пронађена су на Шри Ланци. Претходни највећи плави звездани сафир има 1.395 карата.

Б 92 

Коментари / 0

Оставите коментар