Najveći plavi safir je vrijedan 300 miliona dolara

Jedan trgovac sa Šri Lanke, koji je rekao da poseduje najveći plavi zvezdani safir, spreman je da proda taj dragoceni kamen koji, prema njegovim rečima, vredi najmanje 300 miliona dolara.

Zanimljivosti 09.01.2016 | 07:11
Najveći plavi safir je vrijedan 300 miliona dolara

Gemološki institut u Kolombu (GIC) potvrdio je da safir ima 1404,49 karata, a prema dostupnim podacima, kamen bi mogao da bude najveći tog tipa.

Safir ovalnog oblika i veličine dlana čoveka, pronađen je u gradu Ratnapura, koji je poznat kao "grad dragulja" Šri Lanke.

Sadašnji vlasnik safira rekao je da je kupio taj dragoceni kamen u septembru prošle godine od lokalnog trgovca draguljima, dodajući da nema sertifikat GIC. On je zatražio od agencije AP da njegov identitet ne bude otkriven iz straha da ne bude otet ili ubijen zbog dragulja.

On je rekao da mu je donesen obrađen i ispoliran, istučući da je znao da je redak primerak zbog veličine i zvezde na njemu.

Dodao je da je spreman da proda dragulj, ali za pravu cenu.

Vlasnik safira prethodno je naveo da je cena 100 miliona dolara, ali je, kako je rekao, popularnost podigla cenu tog dragulja, pa se nada prodaji za oko 300 miliona dolara.

Kako je navedeno, već je dobio ponude za prodaju, ali nije prihvatio nijednu.

On je nazvao kamen "Adamova zvezda" zbog lokalne legende prema kojoj su svetski poznati plavi safiri sa Šri Lanke nastali od Adamovih suza nakon što ga je Bog proterao iz raja.

Prema podacima GIC, i prethodna tri najveća plava safira pronađena su na Šri Lanci. Prethodni najveći plavi zvezdani safir ima 1.395 karata.

B 92 

Komentari / 0

Ostavite komentar