Мајка Ејми Вајнхаус открива истину о кћеркиној борби са зависношћу

Неодољива, али неподношљива, гласна и необуздана - овим речима Џенис Вајнхаус описује своју ћерку која је трагично изгубила живот. Због ових својих особина, још у детињству звали су је "Ураган Ејми", прича њена мајка.

Забава 09.01.2016 | 07:00
Мајка Ејми Вајнхаус открива истину о кћеркиној борби са зависношћу

У књизи о Ејми Вајнхаус, њена мајка је открила детаље о певачицином одрастању у Лондону осамдесетих, као и о њеној каријери и животу испуњеном скандалима и пороцима, који су је на крају одвали у смрт.

Џенис прича да је њена ћерка одмалена одбијала да буде као остали, да је била склона повредама и незгодама, да је била непослушна и да није разумела реч "не". Такву нарав задржала је и касније, када је постала музичка звезда позната по тетоважама, упадљивој фризури и необичном стилу, и када је постала зависна од наркотика од којих је преминула 2011. у 27. години.

- Била је певачица, суперстар, зависник и млада жена која је срљала ка смрти. Ипак, за мене је била само Ејми. Била је моја ћерка и мој пријатељ, и остаће уз мене заувек - написла је Џенис у својим мемоарима "Волети Ејми: Прича мајке".

Док је Ејми одрастала, Џенис се борила са раним стадијумом мултипле склерозе, а овом књигом желела је да открије до сада невиђену страну своје ћерке.

У интервјуу за магазин "Пеопле", Џенис је изјавила да сумња да је њена ћерка имала Туретов синдром, обољење због којег није могла да контролише шта говори, те да се са том менталном болешћу борила последњих година свог живота.

Џенис не верује да је њена ћерка желела да умре, већ тврди да је сањала да једног дана постане мајка.

Када се Џенис развела од Ејминог оца Мичела, Ејми је постала проблематична у школи. Са девет година имала је ожиљке на рукама од самоповређивања, у десетој је ухваћена у крађи, а до 12. године почела је да пуши и пије. Три године касније, свакодневно је конзумирала марихуану. Њена мајка је била апотекарка, па је јасно препознала ћеркину склоност ка наркотицима.

Ситуација се погоршала када је упознала Блејка Фидлера-Сивила, који ју је упознао са хероином и кокаином, и за којег се касније удала. Њена зависност отргла се ван контроле, а оболела је и од булимије. Постала је параноична и агресивна.

Са 20 година, промивисала је свој албум "Франк" и освајала награде, када је претрпела страшан губитак. Њена бака Синтија Вајнхаус је умрла, а она је била једина особа на коју је Ејми тада могла да се ослони. Након тога се у потпуности окренула Блејку и дрогама.

Са друге стране, каријера јој је била на врхунцу. Њен наредни албум "Бацк То Блацк" постао је најпродаванији 2007. године. Славу је тешко подносила, поготово јавне наступе, на којима је могла да се појави само под дејством алкохола. Након што је имала напад због предозирања, отишла је на рехабилитацију са Блејком, али тамо се није дуго задржала.

Дрогирање је имало погубан утицај на њен изглед. Кожа јој се осушила, остала је без једног зуба, и толико је смршала да су јој се виделе све кости. Џенис је гледала како јој ћерка пропада, али је мислила да је беспомоћна.

Одбила је да иде на рехабилитацију и дане је проводима у свом дому уз дрогу и алкохол. Цигарете је гасила на својим образима. Није било тренутка да није имала неки отров у свом организму.

Џенис верује да је Ејми очајнички желела да се промени, али да није знала како. Додаје да је увек веровала да ће се њена ћерка опоравити.

Почетак краја био је концерт у Београду 2011, на којем је извиждана јер је била толико пијана да је једва стајала на ногама. Поново је покушала да се "скине" и то јој је пошло за руком, али само на неколико недеља. Умрла је 23. јула у свом кревету у Лондону, сама.

- Сваког месеца од тог дана ближа сам Ејмином животу, али још увек не могу да се опростим од ње. Има дана када осећам мир, али има и ноћи када се будим у сузама - каже Џенис.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар