Умјетник из Србије дизајнира за Мадону

Костиме које Мадона и њени плесачи носе на турнеји Ребел Хеарт, дизајнирао је човек из Србије.

Свијет 08.01.2016 | 20:00
Умјетник из Србије дизајнира за Мадону

Круне, оглавља и оклопе које током извођења песме "Ицониц" на почетку сваког наступа на новој турнеји "Ребел Хеарт" носе краљица попа и њени играчи дело су уметника из Србије.

Радове Миодрага Губеринића (36), костимографа и дизајнера који је након дипломирања на Факултету примењених уметности у Београду магистрирао у Чикагу, а од 2011. у Њујорку започео међународну каријеру, наша публика нажалост још не може да види уживо. Реч је о костимима, скулптурама, луткама од папира, маскама, декоративним детаљима који су део скупих и продукцијски захтевних позоришних, комерцијалних и музичких пројеката који још не гостују у Србији.

Губеринић ради за позоришне трупе са Бродвеја, светске брендове, попут "Праде", за које дизајнира излоге ексклузивних бутика. Посао 2015. свакако вредан пажње јесте сарадња са Аријаном Филипс, главном дизајнерком нове Мадонине турнеје.

Како сте дошли у прилику да будете део Мадониног креативног тима?

"Препоручили су ме дизајнери са којима сам раније сарађивао. Препоруке које су имале највише утицаја дошле су од Мајкла Вилкинсона, са којим сам радио на 'Прадиној' изложби 'Тхе Ицоноцластс 2015', и од Пола Тејзвела, сарадника из неколико позоришних представа. Аријана Филипс, главни дизајнер Мадонине турнеје, познаје Мајкла, док главни костим-супервизор турнеје познаје Пола. Први захтеви су били да радим на занатски захтевним комадима и да направим прототипове оглавља и оклопа и компликованије делове костима за песму која отвара концерте - Ицониц; за све плесаче и Мадону. Најпре сам урадио оне који су коришћени на пробама, али онда су ме задржали као равноправног члана дизајнерског тима, а ти костими су ушли у фундус турнеје?, каже Миодраг Губеринић за "Политику".

Како изгледа рад у екипи задуженој за визуелни део спектакла?

"Продукцијским делом тима задуженим за дизајн руководи Аријана Филипс. Она има свог илустратора који бележи њене идеје и још шесторо асистената. Такође, постоји тим за куповину и прављење аутентичних костима за Мадону, играче, пратеће вокале, као и тим задужен само за сегменте других делова програма. Моје задужење је било да постојећи концепт и скице костима за први део концерта доведем до перфекције. Задовољни мојим радом, омогућили су ми да водим израду финалних костима по мојим прототиповима. Добио сам тим који је радио за мене да бих све завршио у одређеном року. То је подразумевало и присуство пробама костима за плесаче и Мадону."

Да ли је ова пословна референца пречица до остварења жеље коју сте имали још као студент – да будете творац костима за филмове попут "Господара прстенова"?

"Да, наравно. Тренутно не постоји поп звезда која улаже више своје енергије, креативности и новца у наступ и костиме од Мадоне. Бити део њеног тима дефинитивно отвара врата за даље професионалне подухвате. Продукција за њене наступе идентична је продукцији за филм. Људе које сам тамо упознао најбољи су у ономе што раде и изабрани су управо због тога."

Ваши радови – излози у продавницама престижних брендова попут "Праде", "Бергдорфс", "Саx 5тх ав", "Мацy’с", "Блоомингдалес", "Лорд анд Таyлор", "Ст Јохн" свакодневно имају милионску публику? Одакле интересовање за дизајн излога?

"Стицајем околности. По преласку из Чикага у Њујорк, након завршених постдипломских студија почео сам да сарађујем са креативним студијима који се баве овом облашћу 'Спаетх' и 'Бурке анд Прyде'. Без лажне скромности они су међу најпознатијим за ту врсту посла. То је сада мој фокус и на питање које је моје занимање одговарам – костимограф и дизајнер излога."

Ипак, нисте занемарили позориште?

Две представе на које сам најпоноснији су 'Цоурт Гарден' који је концептуална плесна представа приказана у Федералној сали у Њујорку. Други је комад 'Тхе Отхер Мозарт' између осталог, извођен у Моцартовој кући у Бечу, у Њујорку, другим градовима Америке, Лондону…"

Да ли је знање стечено у Србији помогло приликом усавршавања и касније у раду у САД?

"Након магистратуре осећао сам да немам довољно знања да бих се бавио оним што сам желео и на начин на који сам то желео. Као креативац већ сам се довољно развио на нашем Факултету примењених уметности. Ту сам научио како да пренесем идеје на папир, а делимично и у костим. Али, током магистарских студија није се само усавршила креативност већ и спознаја како да сарађујем са другим људима укљученим у креативни процес. Познавање бизниса је неизоставни део овог посла, ма колико год био уметнички. Није ми било једноставно у почетку. И даље учим како да што боље искажем оно што желим, како бих добио максимум од себе и својих сарадника, али и како да боље уговорим послове."

Извор: Мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ја

09.01.2016 06:12

Паметније би било да је остао код куце и правио цварке!

ОДГОВОРИТЕ