Први турнир, прво финале: Ђоковић - Надал 47. пут!

"Број 1" играће сутра 86. финале у којем ће се 47. пут састати са Надалом и играти за титулу у чак 22. граду на планети!

Тенис 08.01.2016 | 20:15
Први турнир, прво финале: Ђоковић - Надал 47. пут!

(2) Рафаел Надал је посао обавио лако, против недораслог Иље Марченка, и одморан чека исход другог полуфинала.

А, у њему се 24. пут састали су се (1) Новак Ђоковић- (3) Томаш Бердих. Резултат је 6:3, 6:6, у тај-брејку 7:3.

Чех је боље отворио меч, одмах направио брејк, повео 0:2, а на 1:3 имао две везане брејк лопте, које је Србин самоуверено поништио и онда "однео" ривала с терена до краја првог сета, са још четири гема у низу!

Прошле године је турнир у Дохи био једини на којем Ђоковић није стигао до борбе за трофеј, сада је то исправио, па ће од понедељка додатно увећати предност у односу на ривале на АТП листи.

Српски тенисер је у дуелу са Бердихом био далеко од свог најбољег издања. Играо је веома лоше за своје стандарде, имао је у првом сету и брејк заостатка против шестог играча света, али је ипак успео да реши меч у своју корист у два сета и савлада Чеха 22. пут у њиховом 24. окршају.

Ток меча:

Српски тенисер почео је нешто спорије, што је за њега атипично, па је Бердих већ у првом гему направио брејк. Новак му је помогао направивши три неизнуђене грешке.

Успео је Бердих да потврди брејк иако је Новак у другом гему запретио на 15:30, а српски тенисер се на семафор уписао у трећем гему - 2:1. Српски тенисер је био видно спорији на терену, био је далеко од свог најбољег издања, па је одлични Бердих у петом гему стигао до нових брејк прилика.

Изборио се за две везане, али је Ђоковић успео да добије четири везана поена и смањи на 3:2. Иако је био далеко од своје најбоље игре, Ђоковић је у шестом гему успео да врати брејк. Одиграо је сјајну одбрану у неколико наврата и сачекао је дуплу грешку Чеха на брејк лопти - 3:3.

Мало по мало, Новак је преокретао резултат у првом сету. Успео је да добије и седмо гем, а онда је у осмом стигао до две везане брејк шансе и већ прву је искористио. Лако је потом и одсервирао у деветом гему за 6:3 и 1-0 у сетовима.

Није Ђоковић блистао ни у другом сету, али за разлику од првог, није испустио свој сервис на старту. У петом гему је стигао до две везане брејк шансе, али Бердих је успео да се извуче и поведе са 3:2.

Казна је могла да стигне већ у следећем гему. Бердих је одиграо неколико изванредних поена, изборио се за брејк лопту, али је направио грешку из ритерна код другог сервиса. Ђоковић је то искористио и изједначио на 3:3.

Чесо је Ђоковић одмахивао главом током меча и тако показивао шта мисли о својој игри, али је ипак успевао да чува своје сервисе. Успео је некако да се 'довуче' до тај-брејка, а онда је као прави шампион подигао своју игру и довио 13. гем са 7:3.

Наш ас, светски "Број 1" је играо за 86. финале у каријери, у којем ће против старог ривала покушати да освоји 60. титулу, а тек седму на турнирима ранга 250, којем припада прилично цењени и издашни "Катар опен", у Дохи.

У свему изнад 250 конкуренције, турнир у Дохи нуди наградни фонд од 1.283.855 долара, што нема ни велики број турнира серије 500, а јавна је тајна да се организатори турнира на Блиском Истоку пробијају ка врху тако што и премирају најбоље играче света да наступе, јер се зна да они ретко играју и серију 500, а тек 250...

Победнику ће, поред 250 бодова, припасти и чек на 201.165 долара, док финалисти иде 105.940 долара. Полуфиналисти мораће да се задовоље са 57.380 долара.

Доха је један од ретких градова који постоје на АТП мапи, а у којима Ђоковић до сада није тријумфовао, поред "чувеног" проблема у Синсинатију. Уколико успе да подигне трофеј на месту где је пре годину дана изгубио од Ива Карловића у четвртфиналу (и то му је до истека 2015. године био ЈЕДИНИ пут да је изгубио пре финала!?), наш тенисер уписаће и 22. "рецкицу" на мапу својих успеха.

Ђоковић је на путу до полуфинала побеђивао редом Дастина Брауна (6:2, 6:2), Фернанда Вердаска (6:2, 6:2) и Леандра Мајера (6:3, 7:5), а убедљив је био и шести тенисер света, Бердих, који је до меча за финале стигао победама над Сергијом Стаховским (7:6, 6:4), Дамиром Џумхуром (6:0, 6:4) и Кајлом Едмундом (6:3, 6:2).

НОВАКОВИ ГРАДОВИ

Амерсфорт (Холандија)
Мец (Француска)
Аделаида (Аустралија)
Мајами (САД)
Ешторил (Португалија)
Монтреал (Канада)
Беч (Аустрија)
Мелбурн (Аустралија)
Индијан Велс (САД)
Рим (Италија)
Шангај (Кина)
Дубаи (Уједињени Арапски Емирати)
Београд (Србија)
Пекинг (Кина)
Базел (Швајцарска)
Париз (Француска)
Мадрид (Шпанија)
Лондон (Енглеска)
Торонто (Канада)
Њујорк (САД)
Монте Карло (Француска)
Доха (Катар)?

Коментари / 0

Оставите коментар